Ταινίες Πρώτης Προβολής: Επιτέλους καλοκαίρι, με ρομαντισμό και Πολ Σρέιντερ - Ξεχυθείτε στους θερινούς κινηματογράφους (trailers)

Όλες οι ταινίες της εβδομάδας....

Επιτέλους το καλοκαίρι έκανε την εμφάνισή του, δίνοντας ελπίδες για μία καλύτερη συνέχεια στους ιθύνοντες του κινηματογραφικού συστήματος.

Από τις επτά ταινίες, που κάνουν πρεμιέρα απόψε, ξεχωρίζουν το τελευταίο δραματικό θρίλερ του Πολ Σρέιντερ «Master Gardener», η ρομαντική κωμωδία «Να σου Γνωρίσω τους Γονείς μου», με Ρίτσαρντ Γκιρ, Σούζαν Σάραντον και Ντάιαν Κίτον, το ρομαντικό δράμα «Ένα Όμορφο Πρωινό» με τη Λέα Σεϊντού και η πολυβραβευμένη ελληνική κωμωδία «Black Stone».

Επίσης, για τους φανατικούς σινεφίλ, προβάλλεται σε επανέκδοση το υπέροχο ερωτικό δράμα του Ζαν Λικ Γκοντάρ «Μια Παντρεμένη Γυναίκα».

Master Gardener

 

 

(“ Master Gardener”) Δραματικό θρίλερ, αμερικάνικης παραγωγής του 2022, σε σκηνοθεσία Πολ Σρρέιντερ, με τους Τζόελ Έτζερτον, Σιγκούρνι Γουίβερ, Κουιντέσα Σουίντελ, Εσάι Μοράλες κα.

Στιβαρό και αρκετά ενδιαφέρον δραματικό θρίλερ του βετεράνου σεναριογράφου («Ο Ταξιτζής», «Οργισμένο Είδωλο») και σκηνοθέτη («Επάγγελμα Ζιγκολό», «Ακρότητες») Πολ Σρέιντερ, που για μια ακόμη φορά, όπως συμβαίνει με τους ιδεολόγους καλλιτέχνες, επανέρχεται στις γνώριμες εμμονές του.

Η τελευταία ταινία του Σρέιντερ προβλήθηκε στο περσινό Φεστιβάλ Βενετίας εκτός του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος, κάτι που πιθανώς οφείλεται στην επανάληψη της θεματικής του, αλλά και στην όχι και τόσο αποτελεσματικότητα της παραγωγής.

Από το φιλμ δεν λείπουν τα ηθικά κηρύγματα, τα οποία ορισμένες φορές δεν συμβαδίζουν με το ύφος του σεναρίου, το οποίο υπογράφει ο ίδιος ο Αμερικάνος σκηνοθέτης.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ... Ο Νάρβελ Ροθ είναι ο μεθοδικός φροντιστής των κήπων μιας πανέμορφης όσο και ιστορικής έπαυλης. Όταν η εργοδότριά του, του ζητάει σαν χάρη να προσλάβει ως βοηθό την ατίθαση ανιψιά της, τότε ανοίγουν οι πύλες του χάους στον μέχρι πρότινος δωρικό βίο του μοναχικού άντρα, για να επαναφέρουν φαντάσματα του παρελθόντος από τα οποία ο ίδιος πίστευε ότι είχε απαλλαγεί.

Να σου Γνωρίσω τους Γονείς μου

 

 

(“ Maybe I Do”) Αισθηματική κωμωδία, αμερικάνικης παραγωγής του 2023, σε σκηνοθεσία Μάικλ Τζέικομπς, με τους Ρίτσαρντ Γκιρ, Ντάιαν Κίτον, Σούζαν Σάραντον, Γουίλιαμ Μέισι, Έμα Ρόμπερτς, Λουκ Μπρέισι κα

Ευπρόσωπη, σχετικώς διασκεδαστική, αλλά και αρκούντως χλιαρή, ρομαντική κομεντί, προορισμένη για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, σκηνοθετημένη από τον σεναριογράφο και με τηλεοπτική καριέρα, Μάικλ Τζέικομπς.

Ακόμη μία παραλλαγή της γνώριμης ιστορίας που θέλει ένα νεαρό ζευγάρι, λίγο πριν παντρευτεί, να αποφασίζει τη γνωριμία των πεθερικών, σε ένα οικογενειακό δείπνο, αλλά όπως συνήθως εκεί κρύβονται εκπλήξεις - αυτή τη φορά λίγο πιο αντισυμβατικές από τα συνηθισμένα.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ... Η σχέση της Μισέλ και του Άλεν έχει φτάσει στο σημείο που θα πρέπει να περάσει στο επόμενο στάδιο, δηλαδή τον γάμο. Αποφασίζουν λοιπόν ότι ήρθε η ώρα να φέρουν σε επαφή τους γονείς τους και οργανώνουν ένα οικογενειακό δείπνο. Προς μεγάλη έκπληξη όλων, η συνάντηση δεν είναι μια πρώτη γνωριμία αφού όλοι γνωρίζονται με όλους... αρκετά καλά.

Black Stone

 

 

(“ Black Stone”) Κωμωδία, ελληνικής παραγωγής του 2022, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ιακωβίδη, με τους Ελένη Κοκκίδου, Julio Γιώργο Κατσή, Αχιλλέα Χαρίσκο, Kevin Zans Ansong κα

Ακολουθώντας τη φόρμα του ντοκιμαντέρ, ο Σπύρος Ιακωβίδης αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον, στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία του, που κέρδισε το βραβείο του Κοινού στο περσινό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ήταν υποψήφιο για πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων και για τις ερμηνείες και εκείνο του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.

Ο Ιακωβίδης, παρακάμπτοντας έξυπνα πολλές από τις γνώριμες αδυναμίες του σύγχρονου ελληνικού σινεμά, προσφέρει μία ευδιάθετη κωμωδία, που στον πυρήνα της, ωστόσο, κρύβει ένα δράμα. Αυτό της ασφυξίας που επικρατεί στην ελληνική οικογένεια και την κοινωνία, μια αφορμή για να ρίξει την πλάγια ματιά του στη σύγχρονη Ελλάδα.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ... Δύο κινηματογραφιστές πέφτουν τυχαία πάνω στη Χαρούλα, μια απελπισμένη, υπερπροστατευτική Ελληνίδα μάνα, η οποία αναζητά τον γιο της. Όταν αυτός κατηγορείται για απάτη, η Χαρούλα ξεκινάει ένα ταξίδι μαζί με τον άλλο ανάπηρο γιο της και έναν Eλληνο-Aφρικανό ταξιτζή για να τον φέρει πίσω στο σπίτι.

Ένα Όμορφο Πρωινό

 

 

(“ Un Beau Matin”) Δραματική ταινία, γαλλικής και γερμανικής παραγωγής του 2022, σε σκηνοθεσία Μία Χάνσεν-Λοβ, με τους Λέα Σεϊντού, Πασκάλ Γκρεγκορί, Μελβίλ Πουπό, Νικόλ Γκαρσιά κα.

Συναισθηματικά φορτισμένο δράμα από τη σεναριογράφο και σκηνοθέτιδα Μια Χάνσεν Λοβ, οι ταινίες της οποίας περιστρέφονται γύρω από οικογενειακές και ρομαντικές σχέσεις, χωρίς, ωστόσο, να μας έχει δείξει κάτι ιδιαίτερο, παρότι δεν τις λες αδιάφορες.

Εδώ, σε αυτή την τελευταία ταινία της, η οποία προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες και κέρδισε το βραβείο Label Europa Cinemas, δείχνει ιδιαίτερα παρασυρμένη από τις προσωπικές της εμπειρίες, πιστεύοντας ότι αυτές σε συνδυασμό με το σενάριό της είναι αρκετές για να παρασύρουν τον θεατή, να τον φορτίσουν συγκινησιακά, να του κεντρίσουν το ενδιαφέρον.

Μια χήρα, νεαρή γυναίκα, με μία 8χρονη κόρη, που εργάζεται ως διερμηνέας, πρέπει να φροντίσει τον πατέρα της, ο οποίος πάσχει από μια συγγενική - και πιο βαριά - ασθένεια του Αλτσχάιμερ, να του βρει ένα γηροκομείο, λόγω της επιδείνωσης της υγείας του.

Ταυτόχρονα, η αδιάφορη ζωή της, θα γεμίσει από το πάθος του έρωτα, όταν θα συνάψει σχέση με έναν πρώην φίλο του μακαρίτη του άντρα της, ενός γοητευτικού, παντρεμένου με παιδί, άντρα, ενός αστροφυσικού που συχνά ταξιδεύει σε μακρινά μέρη. Η πορεία της υγείας τού πατέρα της χειροτερεύει και πρέπει να συμβιβαστεί με τον επερχόμενο θάνατό του, αλλά και η ερωτική της σχέση μοιάζει μετέωρη, καθώς ο εραστής της δείχνει αναποφάσιστος.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ... Η Σάντρα, μία νεαρή διερμηνέας που μεγαλώνει μόνη την οκτάχρονη κόρη της, επισκέπτεται τακτικά τον άρρωστο πατέρα της, που σιγά σιγά χάνει το μυαλό του και δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί. Καθώς η ίδια και η οικογένειά της πασχίζουν να του προσφέρουν την φροντίδα που χρειάζεται και να του εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές γηροκομείο, η Σάντρα επανασυνδέεται με τον Κλεμάν, έναν φίλο που έχει να δει καιρό. Οι δύο τους ξεκινούν μια παθιασμένη σχέση που λειτουργεί ως αντίδοτο για εκείνη, καθώς βιώνει ολοένα και πιο επώδυνα την κατάρρευση του πατέρα της. Για πόσο όμως;

Mafia Mamma

 

 

(“ Mafia Mamma”) Κωμωδία, αμερικάνικης, βρετανικής και ιταλικής παραγωγής του 2023, σε σκηνοθεσία Κάθριν Χάρντγουικ, με τους Τόνι Κολέτ, Τόμι Ρότζερς, Μόνικα Μπελούτσι, Εντουάρντο Σκαρπέτα κα.

Ταινία που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό, για όλους τους λάθους λόγους και διαψεύδει τις όποιες προσδοκίες για μία έστω απλώς διασκεδαστική ιστορία. Η Κάθριν Χάρντγουικ («Δεκατριών», «Λυκόφως», «Η Κοκκινοσκουφίτσα»), η οποία σπανίως έκανε κάποια ενδιαφέρουσα ταινία, εδώ βγάζει τον χειρότερο εαυτό της, έχοντας ως μοναδική δικαιολογία το χείριστο σενάριο.

Στην προσπάθειά της να κάνει μία γκανγκστερική κωμωδία ή σωστότερα, μία παρωδία του είδους, τελικά είναι σαν να παρωδεί την ίδια της την ταινία.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ... H Κριστίν χρειάζεται μία αλλαγή στη ζωή της. Μια μέρα δέχεται μία αναπάντεχη κλήση από την Ιταλία, μαθαίνοντας ότι πέθανε ο παππούς της. Ταξιδεύει στη Ρώμη για να παρευρεθεί στην κηδεία κι εκεί ανακαλύπτει ότι η οικογενειακή επιχείρηση είναι μία εγκληματική οργάνωση. Με τις αντίπαλες συμμορίες να έχουν ξεχυθεί εναντίον τους, η Κριστίν καλείται να αναλάβει την ηγεσία της οργάνωσης.

Προβάλλονται ακόμη οι ταινίες:

Transformers: Η Εξέγερση των Θηρίων

 

 

(“ Transformers: Rise of the Beast”) Περιπέτεια φαντασίας, αμερικάνικης παραγωγής του 2023, σε σκηνοθεσία του Στίβεν Κέιπλ Τζ. Ή καλύτερα όταν ο τενεκεδένιος Κινγκ Κονγκ συναντά τον ατσάλινο Γκοτζίλα και τα ανθρωπάκια προσπαθούν να μη γίνουν χαλκομανία στην πατούσα τους. Η ιστορία μοιάζει περιττή, εδώ μιλούν τα γραφικά, δίπλα στα οποία εμφανίζονται και οι οι Άντονι Ράμος, Mισέλ Γεό, Ρον Πέρλμαν κα.

Μια Παντρεμένη Γυναίκα

 

 

(“ Une Femme Mariée”) Εξαιρετικός Ζαν Λικ Γκοντάρ του 1964, σε ένα - εντυπωσιακά ασπρόμαυρο - ερωτικό δράμα, που προβάλλεται με αποκατεστημένες ψηφιακές κόπιες. Ένα ερωτικό τρίγωνο, με τη γυναίκα να πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στον κακότροπο αλλά και παθιασμένο σύζυγό της και στον νεαρό αλλά ανώριμο εραστή της, όταν θα μείνει έγκυος, χωρίς να ξέρει ποιος είναι ο πατέρας.

Ο ερωτισμός ξεχειλίζει, χωρίς, όμως, να είναι χυδαίος ή προκλητικός, ενώ τα κορμιά, σε άσπρο φόντο, συνδέονται μοναδικά, προσπαθώντας να ενώσουν τις ψυχές τους. Ακόμη μία σπουδαία και αντισυμβατική ταινία του Γκοντάρ, για τις ανθρώπινες σχέσεις, τον έρωτα και τα αδιέξοδά του, που οδηγούν σε διλήμματα και δράματα.

Ένα πανέμορφο φιλμ, που μοιάζει με όαση σε σχέση με τις σημερινές ταινίες, τόσο για τη σκηνοθεσία του, όσο και για το λιτό σενάριο και τους καλογραμμένους διαλόγους, τους υπέροχους χαρακτήρες, που ερμηνεύουν θαυμαστά οι Μάτσα Μέριλ, Μπερνάρ Νοέλ, Φίλιπ Λερόι κα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ