Άρμιν Λάσετ: Ποιος είναι ο διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ - Ο πρώην δημοσιογράφος & υπουργός στην ηγεσία του CDU

Η «νίκη του απαξιωμένου κατεστημένου»

Ο 'Αρμιν Λάσετ είναι ο νέος αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ.

Ειδικότερα έπειτα από δύο ψηφοφορίες ο Λάσετ έλαβε 521 ψήφους, στο πλαίσιο του συνεδρίου το οποίο πραγματοποιείται χθες και σήμερα εξ ολοκλήρου ψηφιακά.

Ο δεύτερος φιναλίστ Φρίντριχ Μερτς έλαβε 466 ψήφους. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να επικυρωθεί και με την επιστολική ψήφο των 1001 συνέδρων, η οποία θα καταμετρηθεί στις 22 Ιανουαρίου.

Τα γερμναικά ΜΜΕ για την νίκη του Λάσετ

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung περιέγραψε την επικράτηση του 'Αρμιν Λάσετ στην μάχη για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ως «νίκη του απαξιωμένου κατεστημένου», ενώ το Spiegel περιγράφει τον νικητή ως τον «αιώνια υποτιμούμενο» υποψήφιο που καταφέρνει πάντα να μείνει όρθιος. 

Ο 'Αρμιν Λάσετ παρουσιάστηκε στο συνέδριο του CDU ως «φυσικός διάδοχος» της 'Αγγελα Μέρκελ και εγγυητής της κληρονομιάς της. «Εμπιστοσύνη», ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε επανειλημμένα, καθησυχάζοντας, όπως αποδείχθηκε, τους περισσότερους συνέδρους ότι το κόμμα θα παραμείνει στο κέντρο, οι πολιτικές δεν θα ανατραπούν και ασφαλώς τα πρόσωπα θα παραμείνουν «οικεία».

Η εκλογή του στην ηγεσία του CDU αποτελεί σίγουρα νίκη του «κέντρου», για το οποίο εργάστηκε με συνέπεια η απερχόμενη Καγκελάριος, αλλά και θρίαμβο των κομματικών μηχανισμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί από τους 1.001 σύνεδρους και εκλέκτορες δεν είχαν, όπως φάνηκε, καμία διάθεση να λάβουν υπόψη τους τις δημοσκοπήσεις που έφερναν τον κ. Λάσετ τελευταίο στην προτίμηση των πολιτών.

Ακόμη και η 'Αγγελα Μέρκελ, φαίνεται ότι προτιμούσε έναν «δικό της» άνθρωπο - ασχέτως αν τον τελευταίο χρόνο διαφωνούσε μαζί της σε όλα - από έναν τύπο σαν τον Φρίντριχ Μερτς που ήθελε να αλλάξει τα πάντα.

Ως πρώην δημοσιογράφος, βουλευτής, ευρωβουλευτής, κρατιδιακός υπουργός και τώρα Πρωθυπουργός του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας, ο κ. Λάσετ περηφανεύεται ότι έχει αποκτήσει μόνο φίλους.

Το βέβαιο είναι ότι έχει αποκτήσει τουλάχιστον σημαντική επιρροή στην οργάνωση των Χριστιανοδημοκρατών της περιοχής του, η οποία εκπροσωπείται στο συνέδριο με 300 από τους 1.001 συνέδρους. «Υποψήφιο του ζιγκ ζαγκ» τον χαρακτήριζαν οι αντίπαλοί του, λόγω των συχνών παλινωδιών, οι οποίες άλλωστε του είχαν κοστίσει τελευταία σε δημοσκοπικά ποσοστά, δεν κατάφεραν όμως να του στερήσουν την ηγεσία του κόμματος, σύμφωνα και με το ΑΠΕ.

 

Το who is who του Αρμιν Λάσετ

Ο 59χρονος Άρμιν Λάσετ  από το 2017 είναι ο πρωθυπουργός της πιο πυκνοκατοικημένης πολιτείας της Γερμανίας, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και είναι αυτός που υπερασπίζεται έντονα τη συνέχιση της πορείας της Μέρκελ και ένα «κεντρώο CDU».

Ο Λάσετ είναι ένας από τους πέντε αναπληρωτές ομοσπονδιακούς προέδρους του CDU από το 2012. Καθολικός από την περιοχή του Ρήνου, υπήρξε ανέκαθεν αξιόπιστος συνεργάτης των αντίστοιχων προέδρων του κόμματος.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να εξαρτάται από αυτόν ως αναπληρωτής της όταν ήταν επικεφαλής του κόμματος μέχρι το 2018, όπως και η διάδοχός της Αννέγκρετ Κράμπ-Κάρενμπουερ, σύμφωνα και με το skai.gr.

Όταν η Μέρκελ αντιμετώπισε έντονη αντιπολίτευση από τμήματα του κόμματός της ενόψει της άφιξης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη Γερμανία από το 2015, ο Λάσετ παρέμεινε πιστός σύμμαχος.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ