Σκεφτείτε καλά πριν τα βάλετε στο πιάτο σας: Λιπαρά και ζάχαρη βραχυκυκλώνουν το μυαλό

Ενοχη για την παχυσαρκία κρίνουν οι επιστήμονες τη δυτική δίαιτα, αλλά όχι για τους προφανείς λόγους. Η διατροφή που είναι υψηλή σε λιπαρά και ζάχαρη επιδρά σε βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου, κάνοντάς τον να ξεχνά την πληροφορία ότι ο οργανισμός έχει ήδη χορτάσει.
 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Macquarie στην Αυστραλία συμπέραναν ότι η παχυσαρκία αποτελεί ασθένεια του εγκεφάλου, η οποία επιδεινώνεται σημαντικά με την υιοθέτηση μιας τυπικής δυτικής διατροφής. Σύμφωνα με την παρουσίασή τους, στο ετήσιο συνέδριο του Society for the Study of Ingestive Behaviour στην Πορτογαλία, οι επιστήμονες χώρισαν τα άτομα που συμμετείχαν στο πείραμα σε δύο ομάδες.
Η πρώτη ακολούθησε μια διατροφή υψηλή σε ζάχαρη και λιπαρά και χαμηλή σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες, ενώ η δεύτερη ομάδα έτρωγε πιο υγιεινά γεύματα.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι τα άτομα της πρώτης ομάδας μάθαιναν με χαμηλότερο ρυθμό και είχαν χειρότερη μνήμη από εκείνους που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή, ενώ είχαν μεγαλύτερη επιθυμία για κατανάλωση σνακ όταν ήταν χορτάτοι, σε αντίθεση με εκείνους της δεύτερης ομάδας. Η σύνδεση ανάμεσα στη μάθηση και τη μνήμη και στην παχυσαρκία έγκειται σε έναν παράγοντα-κλειδί για τον έλεγχο της ποσότητας του φαγητού: το πόσο καλά θυμάται ο εγκέφαλος ότι ο οργανισμός έχει χορτάσει.

Στο μεταξύ, πολλές προηγούμενες έρευνες έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους της παχυσαρκίας και της τυπικής δυτικής διατροφής για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Μεσήλικες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από όσους έχουν φυσιολογικό βάρος να εμφανίσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.
Επίσης παιδιά μικρής ηλικίας, ακόμα και επτά ετών, μπορεί να υποφέρουν από ασθενή μνήμη επειδή τρέφονται με τον δυτικό τρόπο, καταναλώνοντας τρόφιμα υψηλά σε ζάχαρη και λιπαρά.

Ενδιαφέροντα είναι και τα ευρήματα ερευνών σε ποντίκια. Μία από αυτές έχει δείξει ότι η δυτική διατροφή μπορεί να εξασθενήσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ο οποίος βοηθάει στην προστασία του εγκεφάλου από τα επιβλαβή στελέχη του αίματος.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ