Μία έθνικ συνταγή για κάθε... ελληνικό σπίτι - Χούμους σε αραβικές πίτες με λαχανικά από τον αξεπέραστο Χριστόφορο Πέσκια!

Σήμερα Σάββατο... αφήνουμε τις παραδοσιακές συνταγές στην άκρη και φτιάχνουμε χούμους σε αραβικές πίτες με λαχανικά! Ωραία ιδέα!



Ευχαριστούμε τον Χριστόφορο Πέσκια για την ευγενική παραχώρηση της συνταγής!


Υλικά
Για το χούμους
500 γρ. ρεβίθια, βρασμένα πολύ καλά (κρατάμε λίγο από το ζουμί που έβρασαν)*
2 σκελίδες σκόρδου
χυμός από 2 - 3 λεμόνια
130 γρ. ταχίνι
100 - 150 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη (ή όσο κύμινο θέλουμε)
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα λαχανικά
25 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 μεγάλο αγγούρι, κατά προτίμηση βιολογικό, σε λεπτές φέτες ή σε μπαστου­νάκια
2 ματσάκια ρόκα, καθαρισμένη από τα χοντρά κοτσάνια, πλυμένη και στεγνωμένη
1 - 2 κουτάκια φύτρα φασολιών (στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, στο τμήμα με τα έθνικ προϊόντα, σε μαγαζιά με ασιατικά τρόφιμα και σε μαγαζιά με προϊόντα υγιεινής διατροφής - αν θέλουμε)
2 πακέτα μικρές αραβικές πίτες

Εκτέλεση
Για το Χούμους:
Σ’ ένα μπλέντερ «δουλεύουμε» όλα τα υλικά μαζί μέχρι να πολτοποιηθούν καλά, προσθέτοντας λίγο από το ζουμί στο οποίο έβρασαν τα ρεβίθια, αν ο πουρές είναι πολύ πηχτός. Τον διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Πιτάκια και σερβίρισμα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Μ’ ένα μαχαιράκι κάνουμε μια τομή στα πιτάκια από τη μία τους άκρη, έτσι ώστε να σχηματιστούν θήκες. Ζεσταίνουμε τα πιτάκια στο φούρνο για 4 - 5 λεπτά. Δεν θέλουμε να ξεραθούν.
Γεμίζουμε κάθε πιτάκι με μια μικρή ποσότητα από το χούμους και τα τακτοποιούμε όμορφα στη μισή επιφάνεια ενός μεγάλου δίσκου σερβιρίσματος. Στην υπόλοιπη επιφάνεια του δίσκου βάζουμε τα λαχανικά μέσα σε μπολάκια και αφήνουμε τους καλεσμένους μας να γεμίσουν τα πιτάκια τους όπως θέλουν.
 
* Αν δεν έχουμε φτιάξει ρεβιθάδα: Για να ετοιμάσουμε τα ρεβίθια θα τα μουλιάσουμε αποβραδίς σε μια λεκάνη με νερό. Την επομένη θα τα σουρώσουμε, θα τα ξεπλύνουμε καλά και θα τα βάλουμε στην κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Θα τα βράσουμε για 5 λεπτά, θα τα σουρώσουμε και θα τα ξαναβάλουμε να βράσουν σε καθαρό νερό, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Για άρωμα, θα βάλουμε στην κατσαρόλα 1 - 2 δαφνόφυλλα, 1 πράσο σε ροδέλες και λίγο θυμάρι. Για να γλιτώσουμε χρόνο, μπορούμε να τα βράσουμε στη χύτρα για περίπου 20 λεπτά.
 
Πώς θα κάνουμε το ντιπ άλαδο;
Παραλείπουμε το λάδι, αυξάνουμε το ταχίνι κατά 30 γρ. και προσθέτουμε περισσότερο από το ζουμί των ρεβιθιών για να προκύψει ένας λείος πολτός.


Who is Who:


Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης, αλλά γρήγορα ανακάλυψε το πάθος του για τη μαγειρική. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1992 και δούλεψε για 3 χρόνια στο “Dush” στην Κηφισιά. Το 1995 ταξίδεψε στο Σικάγο για να εργαστεί δίπλα στον Charlie Trotter, τον οποίο θεωρεί μέντορά του. Εργάστηκε επίσης στο εστιατόριο «Γεύσεις με ονομασία προελεύσεως» και έπειτα στο “Rock&Roll” και στο “Balthazar”. Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ευρώπη, για να εκπαιδευτεί δίπλα στους Ferran Andria και Mark Menaux πριν επιστρέψει στην Αθήνα για να αναλάβει το εστιατόριο «48», το οποίο από την πρώτη στιγμή θεωρήθηκε ένα από τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια και έλαβε διεθνή αναγνώριση, ιδίως το 2007 και το 2008 που ήταν στην λίστα με τα 100 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου στο περιοδικό «Restaurant Magazine». Συνεργάστηκε επίσης με την Creta Farm για την ανάπτυξη των εστιατορίων “Dakos” και έφτιαξε την κάρτα για το εστιατόριο “Scala Vinoteca”. Το 2009 βραβεύτηκε ως σεφ της χρονιάς από το «Αθηνόραμα» και από τον Ιούνιο του 2008 συνεργάζεται με το περιοδικό «Γαστρονόμος». Με το ένα βλέμμα στην παράδοση και το άλλο στις μοντέρνες και διεθνείς τάσεις της γαστρονομίας, με διάθεση νοσταλγίας αλλά και ανανέωσης, ο Χριστόφορος Πέσκιας αφήνει τη δική του ξεχωριστή σφραγίδα ανοίγοντας φέτος το εστιατόριο «Πbox» στην Κηφισιά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ