Tάρτα με κολοκύθα, πραλίνα και παγωτό κανέλα μας φτιάχνει ο μάγος της κουζίνας Γιάννης Λουκάκος για να μη μας λείψει ούτε σήμερα το γλυκό

ΓΙΑ ΤΑΡΤΙΕΡΑ 27 ΕΚ.

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη
112 γρ.  βούτυρο, κρύο
90 γρ. ζάχαρη
200 γρ.  αλεύρι
130 γρ. αμύγδαλο, τριμμένο σε σκόνη
1 αυγό
2 γρ. αλάτι
Φασόλια για το ψήσιμο της ζύμης



Ευχαριστούμε τον κ. Γιάννη Λουκάκο και το yiannisluccos.gr για την παραχώρηση της συνταγής.
 
Για τη γέμιση κολοκύθα
500 γρ.  πουρέ κολοκύθας
40 γρ. πραλίνα φουντουκιού
55 γρ. ζάχαρη
2 γρ. κανέλα
130 γρ. κρέμα γάλακτος
65 γρ. γάλα
3 αβγά

Για το παγωτό κανέλα
300 γρ. γάλα
200 γρ. κρέμα γάλακτος
5 κρόκους
90 γρ. ζάχαρη
1 μεσαίου μεγέθους στικ κανέλας
10 γρ. κανέλα τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη

Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και τα ομογενοποιούμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε για 2 λεπτά ακόμα. Αλλάζουμε το εξάρτημα του μίξερ, βάζοντας τον γάντζο και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, συνεχίζοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Σκεπάζουμε με ένα πανί και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 40 λεπτά στο ψυγείο.

Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτί ψησίματος και ανοίγουμε με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης και πιέζοντας διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά) μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ. περίπου (η διάμετρός του θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την ταρτιέρα).

Λαδώνουμε και πασπαλίζουμε την ταρτιέρα με αλεύρι, τινάζοντας το περίσσιο. Στρώνουμε τη ζύμη και καλύπτουμε την επιφάνειά της με χαρτί ψησίματος και αρκετά φασόλια (για να αποφύγουμε το φούσκωμα της ζύμης κατά το ψήσιμο). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 15 λεπτά, αφαιρούμε τα φασόλια και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει.

Για τη γέμιση κολοκύθα
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την πραλίνα και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα της πραλίνας. Σε ένα μπολ χτυπάμε την κρέμα, το γάλα, τα αβγά και την κανέλλα τριμμένη ώστε να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα με τα αβγά στο μείγμα της κολοκύθας. Ρίχνουμε το μείγμα στη ψημένη τάρτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 C για 30 λεπτά

Για το παγωτό κανέλα
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα και το στικ κανέλας. Φέρνουμε λίγο πριν από το σημείο βρασμού.
Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα της κρέμας. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 12 ώρες.  Σουρώνουμε σε ψιλή σήτα και περνάμε το μείγμα από τη μηχανή παγωτού, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ