Μούσμουλα της εποχής ! Μαλακά, γλυκά, ευχάριστα και πολύ αρωματικά τα κιτρινοπορτοκαλί παρεξηγημένα φρούτα-Δείτε συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε με αυτά!

Τα πιο παρεξηγημένα φρούτα της άνοιξης: οι μουσμουλιές γεμίσανε καρπούς που έχουν αρχίσει ήδη να μεστώνουν. Κάποιους μπορείς ήδη να τους κόψεις.

Τα πιο παρεξηγημένα φρούτα της άνοιξης: οι μουσμουλιές γεμίσανε καρπούς που έχουν αρχίσει ήδη να μεστώνουν. Κάποιους μπορείς ήδη να τους κόψεις. Τα μικρά κιτρινο-πορτοκαλιά μούσμουλα είναι πανάρχαια, αλλά κι άγνωστα ή μάλλον παρεξηγημένα φρούτα. Αν δεν έχουν ωριμάσει καλά δεν μπορείς να τα φας γιατί είναι πολύ ξινά κι αν ωριμάσουν παραπάνω ζαρώνουν και μαυρίζουν τόσο που γίνονται δυσάρεστα στην όψη. Η φλούδα τους είναι μάλλον σκληρή κι έτσι ο περισσότερος κόσμος προτιμάει να τα ξεφλουδίζει. Αυτό όμως που τους προσάπτουν πιο πολύ είναι πως έχουν και πολύ μεγάλα κουκούτσια σε σχέση με την ψίχα του καρπού τους κι έτσι από το ένα κιλό που θα αγοράσεις το μισό είναι φύρα. Αν τα λάβεις όλα αυτά υπόψη σου ίσως να μην θελήσεις ποτέ να δοκιμάσεις ούτε ένα μούσμουλο. 




Σε περίπτωση όμως που καταφέρεις να τα πετύχεις στη σωστή στιγμή τους, όταν θα έχουν πάρει ένα πιο έντονα πορτοκαλί χρώμα, θα διαπιστώσεις πόσο μαλακά, γλυκά, ευχάριστα και πολύ αρωματικά είναι. Θα βρεις τη γεύση τους μοναδική και θα εντοπίσεις στο άρωμα τους νότες ξηρών καρπών, που θυμίζουν μια γλυκιά κρέμα φουντουκιού.

Η ιδιαιτερότητα αυτών των φρούτων είναι ότι δεν περιέχουν καθόλου σακχαρόζη, μόνο δεξτρόζη κι οπωροσάκχαρα (αυτά που στη ζαχαροπλαστική αποκαλούνται «ιμβερτοποιημένα»). Αυτό τους δίνει το πλεονέκτημα να είναι εξαιρετικά για μαρμελάδες, κομπόστες, ζελέ και κοκτέιλ, αλλά και για να τα προσθέσεις σε αλμυρές και γλυκιές σαλάτες, όπου θα δώσουν τη δική τους, ιδιαίτερη νότα. Τέλος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για το μαγείρεμα λευκών και κόκκινων κρεάτων και για την παρασκευή κάποιας γλυκιάς και καυτερής σάλτσας, τύπου τσάτνι ή ασάρ (achard).
Προσοχή όμως! Μην αφήνετε τα μικρά παιδιά να μασουλίζουν τα κουκούτσια των μούσμουλων: η περιεκτικότητα τους σε υδροκυάνιο τα καθιστά τοξικά για τα παιδιά, αλλά κι επικίνδυνα αν τα καταπιούν.  

Δείτε συνταγές για γλυκά με μούσμουλα ΕΔΩ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ