Το selfie μου με το σκηνοθέτη του ''Yves Saint Laurent'' Jalil Lespert στην λαμπερή πρεμιέρα του φεστιβάλ γαλλικού κινηματογράφου - αφιέρωμα του eirinika.gr! (φωτό - βίντεο)

Χθες έγινε η πρεμιέρα του φεστιβάλ Γαλλικού κινηματογράφου στη Στέγη Γραμμάτων και τεχνών με την ταινία Yves Saint Laurent με τον σκηνοθέτη Jalil Lespert  παρόντα - Η ταινία μου άρεσε πολύ και πραγματικά αξίζει να την δειτε μόλις προβληθεί στους κινηματογράφους..

Χθες έγινε η πρεμιέρα του Φεστιβάλ Γαλλικού κινηματογράφου στη Στέγη Γραμμάτων και τεχνών με την ταινία Yves Saint Laurent και με τον σκηνοθέτη Jalil Lespert  παρόντα - Η ταινία μου άρεσε πολύ και πραγματικά αξίζει να την δειτε μόλις προβληθεί στους κινηματογράφους..



Έλαμψαν με την παρουσία τους η Γαλλίδα ηθοποιός Nathalie Baye, ο Γιώργος Χωραφάς χεράκι χεράκι με την σύζυγο του και οι δικιές μας Ζέτα Δούκα, Μαρία Ναυπλιώτου, ενώ συγκινημένοι ήταν τόσο ο Γάλλος Πρέσβης Jean Loup Kuhn-Delforge,  όσο και διευθυντής του γαλλικού ινστιτούτου Olivier Descotes..


Δέκατη πέμπτη διοργάνωση για το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου το οποίο συνεχίζει να μοιράζεται τις αγαπημένες του ταινίες με το κοινό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.


Με τον σκηνοθέτη Jalil Lespert

Οι Γάλλοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες, εξακολουθούν να παραμένουν πιστοί στο ραντεβού τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια καθώς γνωρίζουν την υποδοχή που τους επιφυλάσσουν κοινό και δημοσιογράφοι. Η ηθοποιός Nathalie Baye, προσκεκλημένη της πρώτης διοργάνωσης του Φεστιβάλ, το 2000, επιστρέφει φέτος ως ανάδοχος για να σβήσει τα κεράκια για τα 15α γενέθλια του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Ξεκινά το  15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Όπως χαρακτηριστικά γράφει φέτος το Φεστιβάλ:


Ο σκηνοθέτης με τον 19χρονο πρωταγωνιστή του

Φεστιβάλ : επειδή ο κινηματογράφος είναι κάτι σπουδαίο. Καρπός της πολιτιστικής βιομηχανίας, ο κινηματογράφος συγκεντρώνει πληθώρα ταλέντων, από τη δημιουργία έως και την εμπορική διανομή της ταινίας. Έτσι, στη Γαλλία μόνο, αντιστοιχεί σε 4,4 δις ευρώ και 106.000 θέσεις εργασίας (σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Πολιτισμού το 2013). Δεδομένου του πολύπλοκου χαρακτήρα του τομέα, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου κινητοποιεί πάνω από εξήντα συνεργάτες, οι οποίοι συμβάλλουν με γνώσεις και μέσα προκειμένου, μέσα από το Φεστιβάλ, να αναδειχθεί ο κινηματογράφος.



Γαλλόφωνου : ταινίες animation από την Τσεχική Δημοκρατία και τη Γαλλία, κωμωδία από την Ελβετία, θρίλερ από το Λουξεμβούργο, ιστορικό δράμα από τη Βουλγαρία, τραγωδία από το Μαρόκο και ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα καθώς και ταινίες από τον Καναδά, η κινηματογραφική παραγωγή του οποίου θα έχει φέτος την τιμητική της, δεδομένου ότι επελέγησαν πέντε ταινίες νέων σκηνοθετών από το όμορφο Κεμπέκ. Το 2014, η γαλλοφωνία κινείται σε παγκόσμια κλίμακα.



Κινηματογράφου : επελέγησαν, σε συνεργασία με Έλληνες διανομείς, 47 ταινίες που θα προβληθούν κατ’ αποκλειστικότητα στη διάρκεια του Φεστιβάλ. 47 τίτλοι για μικρούς και μεγάλους που στην πλειονότητα τους δεν έχουν προβληθεί ξανά στην Ελλάδα. Η διαμόρφωση του προγράμματος συνεπάγεται επιλογές, συνεπάγεται να χαράξουμε ένα μονοπάτι μέσα στην πληθώρα ταινιών που κυκλοφόρησαν το 2013 και 2014. Συνεπάγεται να προτείνουμε μια οπτική γωνία προσέγγισης του σύγχρονου κινηματογράφου που ανυπομονούμε να μοιραστούμε με το ελληνικό κοινό.


Ο Yves Saint Laurent νέος

Ελλάδας: στο επίκεντρο του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιβεβαιώνει το διπλό πολιτισμικό προσανατολισμό του.


Ο Yves Saint Laurent με τον σύντροφο του Pierre Bergé εκ των βασικών μετόχων σήμερα της εφημερίδα Le Monde

Φέτος, όσο ποτέ άλλοτε, το Φεστιβάλ έχει εξίσου ελληνικό χαρακτήρα μέσα από:
- το ciné-concert του συγκροτήματος Baby Guru (μια μέρα πριν την κυκλοφορία του καινούριου τους άλμπουμ) με προβολή ντοκιμαντέρ-θησαυρών των αρχείων γαλλικού κινηματογράφου,
- το σποτ του Φεστιβάλ το οποίο δημιούργησε ο Παναγιώτης Χριστόπουλος (νέος Έλληνας σκηνοθέτης, υποψήφιος στην κατηγορία Cinéfondation στις Κάννες),
- τη “λευκή κάρτα” που έχει δοθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
- το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εισαγωγής της τέχνης του κινηματογράφου, από το Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας,
- την κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από Έλληνες και Γάλλους, με πρόεδρο το Γιώργο Χωραφά,
- και ας μην ξεχνάμε, το δημιουργικό γραφείο This is Amateur, που επιμελήθηκε το εικαστικό της φετινής διοργάνωσης.

Πέντε παράθυρα στον κόσμο, στη ζωή και τη δημιουργία, πέντε λέξεις για τη ψυχαγωγία, που μπορείτε να προφέρετε χωρίς περιορισμούς, από τις 19 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου 2014.
Οι προβολές στην Αθήνα θα διαρκέσουν από τις 19 έως τις 26/3 (Δαναός, Embassy, Γαλλικό Ινστιτούτο) και στη Θεσσαλονίκη από τις 27/3 έως τις 2/4 στον κινηματογράφο «Παύλος Ζάννας».

Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα, πατήστε εδώ



Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ