Ιδού οι έξυπνοι τρόποι να μην σας παρακαλάει ο σκύλος σας για φαγητό την ώρα που τρώτε - Σίγουρα όλοι οι σκυλογονείς έχετε υποκύψει κάποια στιγμή !

Θέλει κόλπο & υπομονή!

Κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι σκυλογονείς, έχουμε υποκύψει έστω και μία φορά και έχουμε δώσει από το φαγητό μας στο σκυλάκι μας.

Μα πώς μπορεί κανείς να αντισταθεί σ’ αυτά τα κουταβίσια μάτια που κοιτάνε μέσα στην ψυχή μας και μας παρακαλάνε για μια μπουκιά από αυτό που τρώμε; 

Αν δει αυτή την εικόνα κάποιος τρίτος, μπορεί να πιστέψει ότι δεν έχουμε ταΐσει τον σκύλο μας εδώ και μέρες. 

Κάτι τέτοιο προφανώς δεν ισχύει, αλλά αφού κάναμε το λάθος μια φορά και του δώσαμε ανθρώπινο φαγητό, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. 

Ποιες είναι αυτές; Μα φυσικά το “καρφωμένο” πάνω μας βλέμμα του σκύλου μας και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και η μουσούδα του ή το πόδι του μέσα στο φαγητό μας για να μπορέσει να αρπάξει ό,τι μπορεί.

Αν αντιμετωπίζετε κι εσείς αυτό το “πρόβλημα” με το σκυλάκι σας, ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές που ελπίζουμε να σας βοηθήσουν!

Πρόληψη της συμπεριφοράς

Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή δε θα πρέπει να δώσετε στον σκύλο σας από το φαγητό σας την ώρα που τρώτε. Αν το κάνετε αυτό μία φορά, σίγουρα το κατοικίδιό σας, θα σας παρακαλάει για πάντα να του δώσετε μια μπουκιά. 

Και αν ενδώσετε θα ξέρει ότι με το να κάθεται να σας κοιτάζει επίμονα, είναι πολύ εύκολο να πάρει αυτό που θέλει μετά από λίγο. Αν υιοθετήσατε πρόσφατα ένα σκυλάκι ή αν σκοπεύετε να υιοθετήσετε, θα πρέπει να θέσετε κάποια όρια

Να έχετε κάποιους κανόνες. Δηλαδή, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δώσετε στον σκύλο σας φαγητό από το τραπέζι την ώρα του γεύματος. Όταν τελειώσετε και θέλετε να του δώσετε, μπορείτε να το κάνετε, βάζοντας λίγο από το φαγητό σας στο μπολ του, μακριά όμως από τον χώρο που τρώτε. 

Ο σκύλος δεν μπορεί να καταλάβει την έννοια του “μόνο αυτή τη φορά θα του δώσω”, οπότε θα σας παρακαλάει κάθε φορά. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να μην του δώσετε να φάει μια μπουκίτσα αλλά θα πρέπει αν φανείτε δυνατοί.

Αντιμετώπιση της συμπεριφοράς

Αν δεν τα έχετε καταφέρει και έχετε ενδώσει στα παρακάλια του σκύλου σας για λίγο φαγητό, θα πρέπει με κάποιον τρόπο να του δείξετε ότι αυτή του η συμπεριφορά δεν λειτουργεί πλέον. Μπορεί να σας φαντάζει ακατόρθωτο να τον αγνοήσετε κάθε φορά που ζητιανεύει για λίγο φαγητό, αλλά σκεφτείτε ότι είναι για το καλό του. 

Προσπαθήστε να μην τον κοιτάτε και να μην του μιλάτε μέχρι να τελειώσετε το φαγητό σας. Ακόμα και ένα σας βλέμμα, μπορεί να τον ενθαρρύνει να συνεχίσει να παρακαλάει. Οπλιστείτε με υπομονή. Αυτό το βήμα χρειάζεται να είστε συνεπείς και να ξέρετε ότι μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο.


Απόσπαση προσοχής

Με το να δώσετε στον σκύλο σας εντολή να κάνει κάτι άλλο την ώρα που τρώτε, θα μπορέσετε να του αποσπάσετε την προσοχή από το φαγητό σας και να ανακατευθύνετε αυτή του τη συμπεριφορά. Την ώρα, λοιπόν, του γεύματος μπορείτε να πείτε στον σκύλο σας να πάει στο κρεβάτι του και να μείνει εκεί μέχρι να τελειώσετε. 

Προσοχή όμως! Και σε αυτό το βήμα χρειάζεται να αγνοήστε τυχόν κλαψουρίσματά του για να πετύχετε τον στόχο σας. Βασική προϋπόθεση εδώ, είναι να έχετε μάθει στο τετράποδο φιλαράκι σας την εντολή “μείνε” ή κάποια αντίστοιχη, ώστε να παραμένει στο σημείο που του λέτε για όση ώρα χρειαστεί.

Συντονισμός ώρας γευμάτων

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, μια καλή συμβουλή που μπορείτε να ακολουθήσετε, είναι να συντονίσετε τις ώρες που εσείς τρώτε, με τις ώρες που τρώει ο σκύλος σας. Αν κάθε φορά που σας βλέπει το φουντωτό σας κατοικίδιο θέλει να φάει -κυρίως το δικό σας φαγητό- τότε μπορείτε να του κάνετε εν μέρει το χατίρι και να του προσφέρετε τροφή. Εννοείται, όμως, τη δική του τροφή. 

Για έξτρα αντιπερισπασμό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο παιχνίδι ή ταΐστρα αργού ταΐσματος ώστε να του πάρει περισσότερη ώρα να φάει το φαγητό του, ενώ εσείς ανενόχλητοι τρώτε το δικό σας. 

Αν δεν είναι εφικτός ο συντονισμός, μπορείτε να δώσετε στον σκύλο σας μια λιχουδιά μακράς διάρκειας και να του ζητήσετε να τη φάει στο κρεβάτι του. Με αυτόν τον τρόπο θα παραμείνει αρκετή ώρα απασχολημένος και εσείς θα απαλλαγείτε από ένα ζευγάρι μάτια “καρφωμένα” πάνω σας.

Διαβάστε ακόμη:Μα τι μπορεί να σκέφτονται τα σκυλάκια και αναστενάζουν ενώ είναι σε κατάσταση ηρεμίας ; Ας μάθουμε !

Τελευταίες σκέψεις

Το να παρακαλάει ένας σκύλος τον κηδεμόνα του για φαγητό, είναι από τα πιο συχνά προβλήματα συμπεριφοράς. Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να πείτε “όχι” στο λατρεμένο σας σκυλάκι όμως είναι αναγκαίο κακό για να πετύχετε τον στόχο σας. Να είστε υπομονετικοί, συνεπείς και δυνατοί. Η εξάλειψη αυτής της συμπεριφοράς θέλει χρόνο και κόπο. Ελπίζουμε να τα καταφέρετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ