Wa: Αυτή είναι η χώρα με 60 δισ. το χρόνο από ναρκωτικά – Που βρίσκεται η «κόλαση» εκτάσεων κόκας και παπαρούνας όπιου (φωτό & βίντεο)

Η άγνωστη... χώρα των ναρκωτικών

Συζητάμε πολλές φορές για τα ναρκωτικά, για τα μέτρα, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε, για συλλήψεις που κάνουν οι αρχές ανά τον κόσμο, για φορτία, μεγάλα φορτία που πιάνονται, όμως γνωρίζουμε από που ξεκινάει το... νήμα;

Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζουμε για καρτέλ στο Μεξικό, χώρες της Λατινικής Αμερικής, το Αφγανιστάν. Η μεγαλύτερη όμως χώρα είναι η Wa. Μπορεί να ακούτε το όνομα για πρώτη φορά, όμως υπάρχει.

Τυπικά δεν είναι ανεξάρτητη χώρα, αλλά ανήκει στη Μιανμάρ της Ασίας, όμως με έσοδα 60 δισ. το χρόνο από κόκα και... παπαρούνα κανείς δεν κάνει... κουμάντο, εκτός από τους... ενδιαφερόμενους, τους... καλλιεργητές

Σκληροτράχηλοι αγρότες σε απομακρυσμένα χωριά καλλιεργούν παράνομες καλλιέργειες με τα φυτά κόκας και τις παπαρούνες οπίου να μπορούν να καλλιεργηθούν ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Αναδύονται λοιπόν και τα καρτέλ εμπορίας για να στείλουν τα επεξεργασμένα ναρκωτικά στον πλούσιο κόσμο.

Τα κέρδη αυξάνονται, αυξάνονται λοιπόν και τα ποσά που δίνουν στους αξιωματούχους ης χώρας ώστε να αγνοήσουν τις δραστηριότητές τους

Η μοναδική ναρκοπολιτεία

Σύμφωνα με το Economist αντίστοιχο μοτίβο έχει επαναληφθεί από το Αφγανιστάν έως το Μεξικό, αλλά μόνο ένα μέρος στον κόσμο έχει γίνει ναρκοπολιτεία. H Πολιτεία Βα (Wa ή Wu State), μια ορεινή περιοχή στη Μιανμάρ, κοντά στα σύνορα με Κίνα, φιλοξενεί τους Βα, μια εθνοτική ομάδα 1.000.000 ανθρώπων.

Έχει ανάλογη έκταση ίση με της Ολλανδίας και κήρυξε de facto ανεξαρτησία από τη Μιανμάρ το 1989. Σήμερα κυβερνάται από τον United Wa State Army (uwsa), υπό μονοκομματική κομμουνιστική κυριαρχία, και δεν αναγνωρίζεται διεθνώς. Επικεφαλής μετά από το πραξικόπημα του 1995, ο στρατηγός Bao Youxiang.

undefined

Η Πολιτεία Βα που είναι δύο τμήματα εντός της Μιανμάρ ξεκίνησε από την καλλιέργεια οπίου, ολοκλήρωσε την παραγωγή ηρωίνης και τώρα παρασκευάζει μερικές από τις καλύτερες μεθαμφεταμίνες στον κόσμο, αναφέρει ο Economist.

undefined

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο uwsa κυριαρχεί στο εμπόριο μεθαμφεταμίνης στη Νοτιοανατολική Ασία. Το 2019 εκτιμήθηκε ότι το εμπόριο του συγκεκριμένου ναρκωτικού στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία άξιζε 30 έως 61 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. «Τα έσοδα αυτά θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν έναν στρατό μεγαλύτερο από αυτόν της Σουηδίας, ο οποίος είναι καλά εφοδιασμένος με όπλα υψηλής τεχνολογίας» σημειώνει ο Economist.

Projection showing Wa State in green and Myanmar (Burma) in dark grey

Χτίστηκε με μεθαμφεταμίνη

«Ακριβώς όπως η Αϊτή χτίστηκε με ζάχαρη και η Σαουδική Αραβία με πετρέλαιο, η Πολιτεία Βα χτίστηκε με ηρωίνη και μεθαμφεταμίνη», γράφει ο Πάτρικ Γουίν στο «Narcotopia». Ωστόσο, ο «uwsa δεν είναι κάποια μαφία που κατοικεί στη ζούγκλα. Διοικεί ένα ολόκληρο έθνος», συμπληρώνει. Το αδίστακτο καθεστώς εισπράττει φόρους. Και η λεγόμενη «πολιτεία» έχει τα δικά της νοσοκομεία, σχολεία και ηλεκτρικό δίκτυο, ενώ οι δρόμοι της είναι καλύτερα ασφαλτοστρωμένοι από πολλούς στη Μιανμάρ. Οι πολίτες τραγουδούν τον δικό τους ύμνο και ζουν κάτω από τη δική τους σημαία.

Ο Γουίν, ανταποκριτής για το The World καλύπτει τις εξελίξεις στα ρευστά σύνορα της Ασίας εδώ και χρόνια. Το προηγούμενο βιβλίο του, «Hello, Shadowlands», εξέταζε τη δράση του uwsa στο πλαίσιο μίας ευρύτερης ματιάς στα φέουδα των ανταρτών. Το «Narcotopia» είναι μια πιο λεπτομερής εξέταση. Αν και οι προσπάθειες του Γουίν να εισέλθει λαθραία στην πολιτεία της Βα ματαιώθηκαν από την πανδημία, πέτυχε να πάρει συνέντευξη από αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Σο Λου, που δημοσίως τάσσεται κατά των ναρκωτικών και έγινε ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών του Uwsa. Ο ηλικιωμένος αξιωματούχος αφηγείται πώς δεν κατάφερε να απογαλακτίσει την κυβέρνησή του από τα ναρκοδολάρια.

Η δράση της CIA

Η Αμερική φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης, υποστηρίζει ο Γουίν. Περιγράφει πώς η CIA χρηματοδότησε διάφορους λαθρέμπορους οπίου στη Μιανμάρ τη δεκαετία του 1950-1970. Σε αντάλλαγμα για όπλα και νομική ασυλία, αυτοί οι πολέμαρχοι συγκέντρωναν πληροφορίες και εξαπολύοντας επιδρομές στη μαοϊκή Κίνα.

Ο Λάνγκλεϊ απέτρεψε τις προσπάθειες σύλληψης κορυφαίων capo και τους δάνεισε ακόμη και κατασκοπευτικά αεροπλάνα για να μετακινήσουν ναρκωτικά. H CIA είχε κάνει αντίστοιχο και με τους αντάρτες της Νικαράγουας τη δεκαετία του 1980.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ