Ποιες είναι οι γατούλες tabby ; Βρίσκονται παντού και γεμίζουν τη ζωή μας με αγάπη !

Ποιες είναι, οι tabby cats, και πώς τις αναγνωρίζουμε; Πρόκειται για μία ξεχωριστή φυλή, ή για κάποια διαφορετική ομαδοποίηση;

Ακούμε αυτόν τον όρο συχνά, και λίγο πολύ όλοι/ες μας έχουμε καταλάβει σε ποιες γάτες αναφερόμαστε όταν τον χρησιμοποιούμε.

Ποιες είναι οι γάτες tabby;

Οι γάτες tabby έχουν συχνά ρίγες, καμπύλες, και άλλα σημάδια διαφορετικού χρώματος στο τρίχωμά τους.

Ο όρος “tabby” αναφέρεται σε αυτό το κοινό χαρακτηριστικό που αφορά το σχέδιο της γούνας τους. Είναι ένας όρος-ομπρέλα που περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές φυλές γατών, τόσο οικόσιτων όσο και άγριων.

Κάθε tabby cat είναι διαφορετική, αλλά υπάρχουν κάποια σχέδια που θεωρούνται πιο συνηθισμένα, όπως οι ρίγες στο πρόσωπο, στην πλάτη, στα πόδια και στην ουρά.

Εκείνο το χαρακτηριστικό, όμως, που ξεχωρίζει περισσότερο στις tabbies, είναι το σημάδι σε σχήμα Μ πάνω στο μέτωπό τους.

Πολλές άγριες γάτες, όπως τα τσίτα και οι τίγρεις, φέρουν αυτό το σημάδι στο μέτωπό τους. Κάποιοι λένε ότι αυτό το Μ αντιστοιχεί στην Αιγυπτιακή λέξη Mau (γάτα).

Εμφάνιση

Οι γάτες tabby μπορεί να μην αποτελούν μία ενιαία φυλή, αλλά παρόλα αυτά, όλες οι οικόσιτες γάτες φέρουν το γονίδιο tabby, καθώς κατάγονται από τις άγριες γάτες που φέρουν το tabby μοτίβο τριχώματος.

Το μοτίβο tabby αποτελεί το απόλυτο χαρακτηριστικό των άμεσων προγόνων της οικόσιτης γάτας, που είναι η Αφρικανική αγριόγατα, η Ευρωπαΐκή αγριόγατα, και η Ασιατική αγριόγατα.

Το γονίδιο tabby χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ποικιλία, καθώς υπάρχει σε γάτες με πολλά διαφορετικά μοτίβα στις γούνες τους.

Η ριγωτή tabby είναι η πιο συνηθισμένη γάτα, αν και υπάρχουν πέντε διαφορετικά αναγνωρισμένα μοτίβα tabby. Το γονίδιο tabby μπορεί επίσης να συνδυαστεί με άλλα γονίδια τριχώματος και να δημιουργήσει γάτες με ιδιαίτερα, ανάμικτα μοτίβα.

Άλλα χαρακτηριστικά των tabby cats είναι ο σκούρος χρωματισμός σε σχήμα “eyeliner” γύρω από τα μάτια, τα σκουρόχρωμα χείλια και δάχτυλα, οι λεπτές γραμμές στο πρόσωπο, και το πιο ανοιχτόχρωμο πηγούνι και κοιλιά.

Είδη tabby

1. Κλασική tabby: Η κλασική tabby γάτα έχει στο τρίχωμά της έντονες σπείρες που δημιουργούν ένα μοτίβο τύπου “στόχου” στα πλάγια του σώματός της. Κάποιες κλασικές tabby έχουν και λεκέδες από χρώμα.

Μία φυλή που φέρει αυτό το χαρακτηριστικό μοτίβο είναι η Αμερικανική Κοντότριχη.

2. Ριγωτή tabby (Mackerel): Η mackerel tabby είναι το πιο συνηθισμένο είδος μοτίβου της οικογένειας των tabby.

Το τρίχωμά της έχει συμπαγείς ή “σπασμένες” ρίγες που αγκαλιάζουν παράλληλα τα πλάγια του σώματός της.

Τα πόδια και η ουρά της έχουν δαχτυλίδια χρώματος γύρω τους, και κάποιες γάτες έχουν πιο σκούρα σημάδια σαν κουμπιά σακακιού στην κοιλιά τους.

3. Spotted tabby: Η spotted tabby γάτα έχει σημάδια (spots) διαφορετικών μεγεθών σε όλη της τη γούνα.

Αυτά τα σημάδια ποικίλουν ως προς το σχήμα και το μέγεθος, με αποτέλεσμα να θυμίζουν “σπασμένες” ρίγες mackerel γάτας. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η spotted tabby εξελίχθηκε από τη “σπασμένη” mackerel, ή αν έχει το δικό της, ξεχωριστό γενετικό προφίλ.

Δύο φυλές που συνήθως παρουσιάζουν αυτό το μοτίβο είναι η Ocicat και η Αμερικάνικη Bobtail.

4. Ticked tabby (με τρίχωμα agouti): Αυτές οι γάτες δεν έχουν τα συνηθισμένα σημάδια ή ρίγες (αν και μπορεί να εμφανίσουν κάποια στα πόδια και στην ουρά).

Οι τρίχες που έχουν ονομάζονται agouti, κι αυτό σημαίνει ότι φέρουν διαφορετικές μεταξύ τους αποχρώσεις.

Μια agouti γάτα συνήθως έχει ένα σκούρο χρώμα στη βάση του τριχώματός της που εναλλάσσεται με ανοιχτότερους τόνους.

5. “Μπαλωμένη” (patched) tabby: Οι γάτες με μπαλώματα διαθέτουν έναν συνδυασμό σχεδίων tabby με άλλα χρώματα ή μοτίβα. Μπορεί να πρόκειται για μια γάτα calico ή ταρταρούγα.

Τέλος, υπάρχουν και οι πορτοκαλί tabby, οι οποίες μπορεί να φέρουν έναν οποιοδήποτε από τους 5 παραπάνω χρωματισμούς.

Δείτε ακόμη:Ας μάθουμε λοιπόν πώς αποκτούν οι γατούλες χρώμα στα μάτια τους & τί αυτό σημαίνει - Ποιό είναι το πιο σπάνιο & πώς συνδέεται με τη γούνα τους ;

Προσωπικότητα

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, λόγω των πολλών διαφορετικών φυλών που ανήκουν στην ομάδα των tabby cats, είναι δύσκολο να γενικεύσει κανείς ως προς τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά τους. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προβλέψει κανείς την προσωπικότητα μιας γάτας tabby είναι να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη φυλή της.

Φυλές

Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν πολλές φυλές γατών που είναι tabby. Μερικές από αυτές είναι: η γάτα Αβυσσηνίας, η Αμερικάνικη Bobtail, η Αμερικάνικη Κοντότριχη, η γάτα Βιρμανίας, η Αιγυπτιακή Mau, η Εξωτική Κοντότρικη, η Maine Coon, η Νορβηγική Γάτα του Δάσους, η Ocicat, η Περσική, η Ragdoll, η Σκοτσέζικη Fold, η Σιβηρίας, η Σομαλίας, και η Τουρκική Ανγκόρας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ