Ας μάθουμε λοιπόν πώς αποκτούν οι γατούλες χρώμα στα μάτια τους & τί αυτό σημαίνει - Ποιό είναι το πιο σπάνιο & πώς συνδέεται με τη γούνα τους ;

To χρώμα των ματιών μιας γάτας συνδέεται γενετικά με το χρώμα του τριχώματος ή της γούνας της

Τα ίδια κύτταρα που παράγουν χρώμα και δίνουν το χρώμα της γούνας τους, δίνουν και το χρώμα των ματιών τους!

Όμως οι γάτες είναι πολύπλοκα ζώα και το χρώμα των ματιών υπερβαίνει συχνά κατά πολύ τη σχέση του με το χρώμα της γούνας τους.

Οι οικόσιτες γάτες έχουν στην πραγματικότητα ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων ματιών, περισσότερο από πολλά άλλα είδη εκεί έξω (συμπεριλαμβανομένων των σκύλων!)

Το χρώμα των ματιών μιας γάτας προέρχεται από την ίριδα, που είναι προφανώς η χρωματιστή περιοχή που περιβάλλει τις κόρες των ματιών.

Η ίριδά τους αποτελείται από δύο στρώματα, το επιθήλιο και το στρώμα, τα οποία περιέχουν μελανοκύτταρα που παράγουν διάφορες χρωματικές χρωστικές ουσίες, που ονομάζονται μελανίνη.

Όταν αυτά τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη είναι ιδιαίτερα ενεργά, το χρώμα των ματιών της γάτας θα είναι αρκετά έντονο.

Πάρτε μια γάτα που γενετικά υποτίθεται ότι έχει κίτρινα μάτια. Εάν αυτά τα κύτταρα είναι ιδιαίτερα ενεργά, τότε τα μάτια της γάτας θα έχουν ένα πολύ φωτεινό και χρυσό χρώμα.

Εάν τα κύτταρα δεν είναι τόσο ενεργά, τότε η γάτα θα έχει ανοιχτόχρωμα κίτρινα ή ακόμη και λεμονί μάτια.

Υπάρχει μια εξαίρεση στον κανόνα που αφορά τις γάτες με μπλε μάτια.

Τι σημαίνουν τα χρώματα των ματιών μιας γάτας

ΜΠΛΕ ΜΑΤΙΑ

Οι γάτες με μπλε μάτια δεν έχουν μελανίνη (η χρωστική ουσία που παράγει το χρώμα) στην ίριδά τους. Αλλά, προφανώς τα μάτια τους δεν είναι απλώς διαφανή και έχουν κάποιο χρώμα.

Οπότε τι συμβαίνει; Επειδή τα μάτια των γατών είναι από τη φύση τους στρογγυλεμένα, το φως διαθλάται και αλλάζει κατεύθυνση.

Καθώς διαθλάται μέσα από τα θολωτά μάτια δημιουργεί μια πολύ ξεχωριστή απόχρωση του μπλε.

Παρόμοιο πράγμα είναι και όταν κοιτάζετε έξω από ορισμένα παράθυρα που είναι απολύτως διαυγή, αλλά φαίνεται να δίνουν μια μπλε απόχρωση στο εξωτερικό καθώς κοιτάζετε μέσα από αυτά.

Γιατί όλα τα γατάκια έχουν μπλε μάτια;

Τα γατάκια έχουν μπλε μάτια επειδή η μελανίνη ( οικογένεια χρωστικών που παράγονται από μια μεγάλη ποικιλία οργανισμών, τα μελανοκύτταρα), δεν έχει αρχίσει να διαχέεται στο μάτι.

Όταν το γατάκι είναι περίπου 4-6 εβδομάδων, αυτά τα κύτταρα θα αρχίσουν να λειτουργούν.

Όταν το γατάκι είναι περίπου 4-5 μηνών, τότε το “πραγματικό” χρώμα των ματιών του γίνεται εμφανές.

Αυτές οι χρωστικές ουσίες που παράγουν χρώμα βρίσκονται επίσης στη γούνα της γάτας.

Μια ολόλευκη γάτα δεν έχει καμία χρωστική ουσία που να αλλάζει το χρώμα της, με αποτέλεσμα να είναι λευκή.

Αυτή η έλλειψη χρωστικής συνήθως μεταφράζεται και στα μάτια τους, με αποτέλεσμα οι περισσότερες λευκές γάτες να έχουν μπλε μάτια.

Δείτε ακόμη:Έχουν προτιμήσεις για τα πάντα, ακόμη και για το χρώμα ! Ποιό είναι λοιπόν αυτό που λατρεύουν οι γατούλες & ποιό τους προκαλεί σύγχυση ;

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά διαφορετικά χρώματα και συνδυασμούς ματιών και ας τα κατατάξουμε σε μια κλίμακα από 1-7, με το 7 να είναι το πιο σπάνιο από όλα.

Κίτρινα/Κεχριμπαρένια μάτια 1/7

Το κίτρινο χρώμα είναι το πιο κοινό χρώμα ματιών που παρατηρείται στο σύνολο των γατών.

Είναι επίσης ένα κυρίαρχο χρώμα ματιών πολλών δημοφιλών φυλών γατών, όπως της Βεγγάλης, της Σφίγγας, της Βομβάης και της γάτας του Νορβηγικού Δάσους.

Καστανά μάτια 2/7

Αυτό το μείγμα χρυσού και πράσινου είναι το δεύτερο πιο συνηθισμένο χρώμα ματιών στις γάτες. Είναι επίσης πιθανότατα το πιο συνηθισμένο χρώμα ματιών για πολλές άγριες γάτες εκεί έξω, όπως η Bobcat ή η Lynx. Οι άγριες γάτες είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν καστανά μάτια.

Πράσινα μάτια 3/7

Οι γάτες με πράσινα μάτια είναι μια βαθμίδα κάτω από τις μπλε στην κλίμακα σπανιότητας. Συχνά οι γάτες με πράσινα μάτια έχουν κηλίδες χρυσού ή κίτρινου χρώματος αναμεμειγμένες σε αυτά.

Γαλάζια μάτια 4/7

Πολλές δημοφιλείς φυλές καθαρόαιμων γατών έχουν μπλε μάτια, πράγμα που σημαίνει ότι τελικά δεν είναι τόσο σπάνια όσο νομίζουμε.

Πορτοκαλί μάτια 5/7

Οι γάτες με πορτοκαλί μάτια είναι αρκετά σπάνιες. Οι γάτες αυτές κυρίως δημιουργήθηκαν από Βρετανούς εκτροφείς γατών, καθώς αναζητούσαν κάτι που να τις ξεχωρίζει από την τυπική γάτα.

Χάλκινα μάτια 6/7

Το πιο σκούρο χρώμα ματιών που μπορείτε να βρείτε σε μια οικόσιτη γάτα είναι αυτό του χαλκού. Τα μάτια τους είναι ανοιχτόχρωμα καστανά, αλλά κηλίδες κόκκινου ή/και πορτοκαλί τους δίνουν έναν πολύ βαθύ χάλκινο τόνο.

Δείτε ακόμη:Γατογονείς..κάνετε αυτά τα 7 λάθη; Διορθώστε τα γρήγορα για να συνεχίσει να απολαμβάνει η γατούλα σας μια υγιή & ευτυχισμένη ζωή

Διχρωματικά μάτια 7/7

Ορισμένες γάτες έχουν πράγματι διαφορετικό χρώμα στα μάτια τους – δηλαδή το αριστερό τους μάτι δεν έχει το ίδιο χρώμα με το δεξί τους μάτι. Ετεροχρωμία είναι ο επιστημονικός όρος γι’ αυτό (μερικοί άνθρωποι είναι επίσης ετεροχρωματικοί!)

Γιατί τα μάτια της γάτας μου άλλαξαν χρώμα;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, εάν η γάτα σας είχε πράσινα ή μπλε ή οποιουδήποτε άλλου χρώματος μάτια που ξαφνικά έγιναν πορτοκαλί, τότε αυτό θα πρέπει να σας ανησυχήσει. Η φλεγμονή ραγοειδίτιδα (Uveitis) είναι συχνά η αιτία των χρωματικών αλλαγών στα μάτια των γατών και θα πρέπει να κλείσετε αμέσως ραντεβού με κτηνίατρο!

Τι προκαλεί τη φλεγμονή Uvetis στις γάτες

Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν αυτή την ανησυχητική αλλαγή χρώματος στα μάτια των γατών σας, όπως τραύμα στο μάτι, διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση, βακτηριακή ή μυκητιασική λοίμωξη, μεταστατικοί όγκοι ή ιογενής νόσος όπως FIV, FIP, FeLV ή έρπης των αιλουροειδών.

Αν τώρα τα μάτια της γάτας σας είναι θολά, τότε μπορεί να πρόκειται για καταρράκτη ή γλαύκωμα. Η γάτα σας θα χάσει την όρασή της αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί άμεσα

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ