Έχουν προτιμήσεις για τα πάντα, ακόμη και για το χρώμα ! Ποιό είναι λοιπόν αυτό που λατρεύουν οι γατούλες & ποιό τους προκαλεί σύγχυση ;

Το γατάκι σας μπορεί να έχει αγαπημένο φαγητό, αγαπημένο παιχνίδι και αγαπημένο μέρος για να κοιμάται.

Μπορεί, όμως, να έχει και αγαπημένο χρώμα;

Οι γάτες έχουν τη νοημοσύνη ενός ανθρώπινου παιδιού 2 ετών. Οπότε, η απάντηση είναι ναι. Το αιλουροειδές σας κατοικίδιο μπορεί να έχει προτιμήσεις για τα πάντα, ακόμα και για τα χρώματα.

Ωστόσο, πριν αναφέρουμε το αγαπημένα χρώματα της γάτας σας, καλό είναι να προσπαθήσουμε να δούμε λίγο μέσα από τα μάτια της.

Τι χρώματα βλέπουν οι γάτες;

Αυτά τα υπέροχα πλάσματα δε βλέπουν τον κόσμο όπως εμείς.

Έχουν ένα μοναδικό οπτικό σύστημα που λειτουργεί διαφορετικά από το δικό μας.

Αν και η όρασή τους είναι καλύτερη από αυτή των ανθρώπων στο σκοτάδι και έχουν ένα πιο διευρυμένο οπτικό πεδίο, τα πράγματα διαφέρουν όταν μιλάμε για τα χρώματα που μπορούν να διακρίνουν.

Οι γάτες, λοιπόν, μπορούν να δουν αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου, όμως το κόκκινο και το ροζ μπορεί να τους προκαλέσει σύγχυση.

Τα κόκκινα αντικείμενα τα βλέπουν σε αποχρώσεις του πράσινου και του γκρι, ενώ τα μοβ αντικείμενα τα βλέπουν σε αποχρώσεις του μπλε.

Επομένως, οι γάτες δεν έχουν αχρωματοψία όπως μπορεί να πιστεύεται, απλώς έχουν πιο περιορισμένη αντίληψη των χρωμάτων σε σύγκριση με τους ανθρώπους.

Ποιο είναι το αγαπημένο χρώμα μιας γάτας

Για να είναι ένα χρώμα το αγαπημένο σου, πρέπει και να μπορείς να το δεις.

Οπότε αποκλείουμε με βεβαιότητα το κόκκινο, το πορτοκαλί, το καφέ, το μοβ και το συνδυασμό αποχρώσεων που μπορεί να βλέπει μια γάτα παρόμοιες με το γκρι χρώμα.

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, οι γάτες βλέπουν το κόκκινο σε αποχρώσεις γκρι και πράσινου.

Αν και προφανώς δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ποιο είναι το αγαπημένο χρώμα μιας γάτας, οι περισσότεροι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι το μπλε.

Αυτό συμβαίνει επειδή το μπλε και όλες του τις αποχρώσεις τις βλέπουν πιο καθαρά.

Δοκιμάστε να συνδυάσετε κάτι μπλε με κάτι γυαλιστερό και είναι σίγουρο ότι θα τραβήξετε την προσοχή της γάτας σας.

Μπορούν, επίσης, να δουν αρκετά καλά τα κιτρινοπράσινα χρώματα, οπότε και αυτές οι αποχρώσεις μπορεί να είναι οι αγαπημένες της.

Σκεφτείτε το εξής: έχετε μια στοίβα με παιχνίδια σε όλα τα χρώματα. Ποια είναι αυτά που θα παρατηρήσει και θα θέλει να παίξει η γάτα σας; Το πιθανότερο είναι αυτά που έχουν μπλε χρωματισμούς. Το ίδιο ισχύει και για τις μπλε κουβέρτες, μαξιλάρια ή ρούχα.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το μπλε είναι ένα χρώμα που προκαλεί ηρεμία και γαλήνη, τόσο στους ανθρώπους όσο και στις γάτες. Γι’ αυτό δε θα δούμε ποτέ το γραφείο ενός ψυχολόγου για παράδειγμα να έχει κόκκινους τοίχους.

Θα προτιμηθούν πιο ήσυχα και ήπια χρώματα.

Έτσι και οι γάτες θα προτιμήσουν αντικείμενα σε μπλε χρωματισμούς καθώς προκαλεί χαλάρωση.

Υπάρχουν χρώματα που να μην αρέσουν στις γάτες;

Υπάρχει περίπτωση ενώ στις γάτες αρέσουν τα μπλε χρώματα, να είναι άλλα που τους προκαλούν αρνητικά συναισθήματα;

Δεν υπάρχουν επίσημες επιστημονικές μελέτες για αυτό το ερώτημα, αλλά ενδείξεις δείχνουν ότι οι γάτες συνήθως δεν έχουν αρνητικά συναισθήματα για κάποιο χρώμα.

Δείτε ακόμη:Γατογονείς..κάνετε αυτά τα 7 λάθη; Διορθώστε τα γρήγορα για να συνεχίσει να απολαμβάνει η γατούλα σας μια υγιή & ευτυχισμένη ζωή

Οι επιστήμονες, ωστόσο, εικάζουν με βάση την όραση των γατών, ότι μπορεί να αισθάνονται άγχος ή ανησυχία με το έντονο λευκό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, αυτός είναι ένας λόγος που ορισμένα κτηνιατρεία αποφεύγουν να βάφουν τους τοίχους τους λευκούς και προτιμούν τις παστέλ αποχρώσεις.

Τελευταίες σκέψεις

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να ρωτήσουμε τις γάτες και να πάρουμε ξεκάθαρη απάντηση για το ποιο χρώμα τους αρέσει και ποιο όχι.

Όμως, οι ερευνητές έχουν έρθει στα συμπεράσματα που αναφέραμε πιο πάνω μετά από έρευνες.

Μπορείτε κι εσείς να κάνετε ένα μικρό πείραμα στο σπίτι σας με τη γατούλα σας. Βάλτε στη σειρά μερικά παιχνίδια διαφορετικού χρώματος και αφήστε την να επιλέξει όποιο θέλει.

Μπορεί να εκπλαγείτε ευχάριστα από την επιλογή της και να μάθετε και κάτι καινούργιο για τις προτιμήσεις της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ