Άκης Πετρετζίκης: Butterscotch cake - H απόλυτη τούρτα που πρέπει να δοκιμάσετε!

Το butterscotch είναι ένα μείγμα με βασικά συστατικά το βούτυρο και την καστανή ή τη μαύρη ζάχαρη.

Υλικά

Για τη σάλτσα καραμέλας

  • 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 30 γρ. βούτυρο
  • ½ κ.γ. αλάτι

Για τα παντεσπάνια

  • 200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα για τα ταψιά
  • 120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 200 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
  • 60 γρ. μέλι
  • 4 αυγά, μεσαία
  • 2 βανιλίνες
  • 1 κ.σ. κοφτή κανέλα
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για τις φόρμες
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 180 γρ. γάλα πλήρες
  • 80 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Για το σιρόπι

  • 80 γρ. νερό
  • 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 20 γρ. κονιάκ

Για τη βουτυρόκρεμα

  • 400 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 400 γρ. dulce de leche

Για το σερβίρισμα

  • ανθό αλατιού

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα καραμέλας

  • Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη σε 3 δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να καραμελώσει. 
  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με την κουτάλα για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει καραμέλα.
  • Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το προσθέτουμε.
  • Πασπαλίζουμε με το αλάτι, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τα παντεσπάνια

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165°C στον αέρα.
  • Κόβουμε 3 στρογγυλά κομμάτια λαδόκολλας διαμέτρου 20 εκ. και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Αλείφουμε με ένα πινέλο 3 στρογγυλά ταψιά διαμέτρου 20 εκ. με βούτυρο.
  • Τοποθετούμε τις λαδόκολλες στις βάσεις των ταψιών και αφήνουμε στην άκρη.
  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τις ζάχαρες, και χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει πολύ καλά το μείγμα.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το μέλι και ένα-ένα τα αυγά, περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο πριν ρίξουμε το επόμενο.
  • Προσθέτουμε τις βανιλίνες, την κανέλα και το αλάτι, και σταματάμε το μίξερ.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 
  • Προσθέτουμε σε 2 δόσεις το γάλα και σε 2 δόσεις την κρέμα γάλακτος, δυναμώνουμε την ταχύτητα σε μέτρια προς δυνατή, και χτυπάμε για 1 λεπτό μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Μοιράζουμε το μείγμα στα 3 ταψιά, τα μεταφέρουμε όλα μαζί στον φούρνο και ψήνουμε για 25 λεπτά. (Μπορούμε να δούμε αν τα παντεσπάνια έχουν ψηθεί, τρυπώντας τα με μια οδοντογλυφίδα. Αν αυτή βγει καθαρή, είναι έτοιμα.) 
  • Αφαιρούμε τα ταψιά από τον φούρνο, τα μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα και αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσουν.
  • Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Για το σιρόπι

  • Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη.
  • Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ρίχνουμε το κονιάκ.
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τη βουτυρόκρεμα

  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το βούτυρο.
  • Ρίχνουμε το dulce de leche και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει πολύ καλά η βουτυρόκρεμα.
  • Μεταφέρουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σύνθεση

  • Τοποθετούμε σε ένα ξύλο κοπής τα παντεσπάνια, τα σιροπιάζουμε καλά με ένα πινέλο σε όλη την επιφάνειά τους και αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε στο κέντρο μιας επιφάνειας σερβιρίσματος λίγο από το frosting και μεταφέρουμε πάνω το πρώτο παντεσπάνι.
  • Βάζουμε το ⅓ από τη βουτυρόκρεμα με τη βοήθεια της σακούλας ζαχαροπλαστικής και την απλώνουμε με μια σπάτουλα σε όλο το παντεσπάνι.
  • Προσθέτουμε από πάνω το ⅓ από τη σάλτσα καραμέλας χωρίς να την απλώσουμε.
  • Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι και πιέζουμε ελαφρά.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και τοποθετούμε και το τρίτο παντεσπάνι.
  • Απλώνουμε την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα στην επιφάνεια και περιμετρικά της τούρτας και την ισιώνουμε με μια σπάτουλα ώστε να γίνει λεία.
  • Ρίχνουμε την υπόλοιπη καραμέλα στην επιφάνεια και περιμετρικά για να φαίνεται ότι στάζει. 
  • Πασπαλίζουμε με τον ανθό αλατιού και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από το ψυγείο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ