Ρωτήσατε τον σκύλο σας αν θέλει τα «φιλιά»; Ας μάθουμε λοιπόν πως πρέπει να του δίνουμε φιλάκια

Τι πρέπει να ξέρετε πριν «φιλήσετε» το κουτάβι σας.

Τα κουτάβια μας είναι τα πιο χαριτωμένα και γλυκά πράγματα στον κόσμο μας, επομένως είναι φυσικό να θέλουμε να εκφράσουμε την αγάπη μας, δίνοντάς τους πολλές αγκαλιές με χάδια, ξυσίματα και τρίψιμο στην κοιλιά. Σαφώς και τους αρέσει να τα χαϊδεύουν, αλλά τους αρέσουν εξίσου τα φιλιά και, κυρίως, καταλαβαίνουν τι είναι;

Οι σκύλοι δεν γεννιούνται γνωρίζοντας τι σημαίνει ένα φιλί. Και όταν ένας σκύλος σας γλείφει ως αντάλλαγμα, μπορεί να είναι σημάδι ότι σας αγαπάει ή κάτι τελείως διαφορετικό.

Όπως συμβαίνει με τόσα πολλά πράγματα, τείνουμε να ξεχνάμε ότι οι σκύλοι μας δεν νιώθουν κάποιες μορφές ανθρώπινης στοργής. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν τους αρέσουν τα φιλιά… αλλά ούτε και ότι τους αρέσουν.

Αρέσουν άραγε στους σκύλους μας τα φιλιά;

Το αν ένας σκύλος ανέχεται ή απολαμβάνει τα φιλιά από τον ιδιοκτήτη του, εξαρτάται από το σκύλο, την ανατροφή του και το τι εμπειρίες έχει με ανθρώπους όταν βρίσκονται πολύ κοντά στο πρόσωπό του. Όταν τα φιλιά συνοδεύονται και με άλλα πράγματα που αγαπούν οι σκύλοι, όπως τα χάδια και το ξύσιμο στα αγαπημένα τους σημεία, ο σκύλος συνδέει το φιλί με κάτι καλό.

Ωστόσο, ορισμένα σκυλιά δεν αισθάνονται άνετα με αυτό το είδος αλληλεπίδρασης και δεν κατανοούν το φιλί ως ένδειξη στοργής, αφού είναι κάτι που δεν το κάνουν μεταξύ τους.

Θα καταλάβετε αν ο σκύλος σας αγαπά τα φιλιά ελέγχοντας τη γλώσσα του σώματός του. Αν κουνάει την ουρά του, πλησιάζει πιο κοντά σας για περισσότερη στοργή ή σας φιλάει πίσω, όλα αυτά είναι σημάδια ότι εγκρίνει.

Αντιλαμβάνονται ότι τα φιλιά είναι έκφραση αγάπης;

Τα σκυλιά μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι ένα φιλί σημαίνει «σ’ αγαπώ», αλλά γρήγορα αντιλαμβάνονται ότι είναι κάτι καλό, καθώς συσχετίζουν τα φιλιά με τα άλλα θετικά στοιχεία που τα συνοδεύουν. Άλλωστε, συνήθως μιλάμε με χαρούμενη, ήρεμη ή αγαπησιάρικη φωνή προτού φιλήσουμε τον σκύλο μας, τον χαϊδεύουμε ή τον ξύνουμε πίσω από το αυτί και μπορεί να του δώσουμε μια λιχουδιά μετά.

Αν ο σκύλος σας χασμουριέται πολύ όταν πλησιάζετε στο πρόσωπό του, σίγουρα αυτό σημαίνει ότι δεν του αρέσει που βρίσκεστε τόσο κοντά στο πρόσωπό του και μάλλον σας λέει ευγενικά ότι δεν θέλει φιλιά.

Είναι το γλείψιμο η σκυλίσια εκδοχή των φιλιών;

Σίγουρα μας αρέσει να το πιστεύουμε, αλλά τι σημαίνει όταν μας γλείφει ένας σκύλος; Όταν τα σκυλιά γλείφουν το πρόσωπο ή το στόμα σας, μάλλον αυτό είναι κίνηση κατευνασμού. Είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους «διατηρούν την ειρήνη» στην αγέλη και απλώς διατηρούν τον δεσμό μεταξύ σας με τον πιο χαριτωμένο δυνατό τρόπο.

Όταν, όμως, οι σκύλοι γλείφουν τυχαία άλλα μέρη του σώματός μας, όπως τα χέρια και τα πόδια μας, είναι πιθανό να γεύονται την αλμυρή γεύση του δέρματός μας, το φαγητό που έχουμε αγγίξει ή κάτι άλλο που βρίσκουν ελκυστικό.

Ποια είναι μερικά σημάδια που δείχνουν ότι δεν πρέπει να φιλήσετε έναν σκύλο;

Ακόμη και οι πιο τρυφερές και χαλαρές ράτσες σκύλων έχουν τα όριά τους όσον αφορά την ανθρώπινη στοργή. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε σκύλος είναι μοναδικός και κάποιοι απλώς ανέχονται τη στοργή περισσότερο από άλλους.

Αυτά είναι τα ενδεικτικά σημάδια του σκύλου σας που δείχνουν ότι καλύτερα να κρατάτε τα χείλη σας για τον εαυτό σας:

  • Χασμουρητό
  • Κοιτάζει μακρυά
  • Προσπαθεί να απομακρυνθεί
  • Δυναμική στάση σώματος
  • Τραβηγμένα αυτιά προς τα πίσω
  • Μαζεμένη ουρά

Αν δείτε κάποιο από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, ένας σκύλος πιθανότατα δεν ενδιαφέρεται για κανένα είδος στοργής. Αυτές οι ευγενικές ενδείξεις είναι ο τρόπος του σκύλου σας να πει: «Αισθάνομαι πραγματικά άβολα».

Ποιοι άλλοι τρόποι για να δείξετε στον σκύλο σας ότι τον αγαπάτε;

Σύμφωνα λοιπόν με την ιστοσελίδα, σίγουρα οι αγκαλιές και τα φιλιά κατατάσσονται ψηλά στη λίστα με τα πράγματα που κάνετε, αλλά ευτυχώς υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να δείξετε την αγάπη σας  στο σκύλο σας. Προφανώς, μπορείτε να τον αγκαλιάσετε, να τον χαϊδέψετε, να παίξετε παιχνίδια και να του δώσετε λιχουδιές. Αλλά το να δυναμώσετε τη σχέση σας, μαθαίνοντας να ερμηνεύετε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας και κατανοώντας τι προσπαθεί να σας πει, είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να δείξετε την αγάπη σας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ