''Καθυστερήστε τη χορήγηση αντιβιοτικών στις λοιμώξεις αναπνευστικού'' - Τι λένε οι ειδικοί

Ανατρεπτική σύσταση από ειδικούς:

Γράφει ο Φίλιππος Ζάχαρης στο iatronet

Η σύσταση ενός γιατρού να καθυστερήσει την εκτέλεση μιας συνταγής για ένα αντιβιοτικό που αφορά λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού, μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση αντιβιοτικών - συχνά χωρίς μεγάλες απώλειες στην αποτελεσματικότητα και την ικανοποίηση των ασθενών.

Αυτό προτείνεται από μια πρόσφατη ανασκόπηση από το παγκόσμιο ανεξάρτητο δίκτυο Cochrane, στο οποίο συμμετέχουν ερευνητές, επαγγελματίες Υγείας, ασθενείς και φροντιστές. 

Οι ασθενείς με αναπνευστικές παθήσεις συχνά λαμβάνουν αντιβιοτικά, παρόλο που αυτό δεν είναι (ακόμη) απαραίτητο. Οι γιατροί θα μπορούσαν να το σταματήσουν αυτό, γράφοντας στους ασθενείς συνταγή σε δικαιολογημένες περιπτώσεις, αλλά συνιστώντας να την εκτελούν το νωρίτερο μετά από 48 ώρες - εάν τα συμπτώματα δεν έχουν βελτιωθεί από μόνα τους μέχρι τότε.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση Cochrane διερεύνησε τις επιπτώσεις τέτοιων πρακτικών συνταγογράφησης στην πορεία της νόσου και στην ικανοποίηση των ασθενών  με αναπνευστικές παθήσεις. Συγκρίθηκαν οι επιπτώσεις της καθυστερημένης χρήσης αντιβιοτικών με την άμεση χρήση ή την καθόλου χρήση.

Η ανασκόπηση περιελάμβανε δώδεκα τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες με συνολικά 3750 ασθενείς. Έντεκα μελέτες συνέκριναν την άμεση και την καθυστερημένη χρήση αντιβιοτικών, πέντε συνέκριναν την καθυστερημένη και τη μη χρήση. Αυτή είναι η τέταρτη επικαιροποίηση της ανασκόπησης (η πρώτη δημοσιεύθηκε το 2007). Προστέθηκε μια πρόσφατη μελέτη με 436 συμμετέχοντες.

Η οδηγία να εκτελείται η συνταγή μόνο μετά από δύο ημέρες σήμαινε ότι μόνο το 29% των ασθενών πήρε πράγματι το αντιβιοτικό. Αντίθετα, το 93% των ασθενών που έλαβαν τη συνταγή για άμεση χρήση πήραν το αντιβιοτικό. Η καθυστερημένη λήψη μείωσε ελάχιστα την ικανοποίηση των ασθενών σε σύγκριση με την άμεση λήψη (88% έναντι 90%).

Διαβάστε την συνέχεια εδώ 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ