Σάγια Τσαουσίδου: Η Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων υποψήφια με τον Νίκο Χαρδαλιά - “ Όραμά μου το Σπίτι του Ευρωπαίου Δημοσιογράφου” (φωτό)

''Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει το δημοσιογραφικό κέντρο της Ευρώπης'', λέει.

Η πρώτη Ελληνίδα Πρόεδρος της διεθνούς Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κα Σάγια Τσαουσίδου, κατεβαίνει στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών με το Νίκο Χαρδαλιά και επιθυμεί με το συνδυασμό ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ να πάνε την Περιφέρεια Κάθε Μέρα Ένα Βήμα Μπροστά!

Η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα Προέδρος του Διεθνούς Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων που εκλέγεται σε αυτή τη θέση και μάλιστα δυο φορές. Πως αισθάνεσθε; 

Η τιμή είναι μεγάλη για εμένα και τη χώρα μου. Δεν είναι λίγο να σε προτείνει η πλειοψηφία των εθνικών τμημάτων και να σε ψηφίζουν όλοι για τη θέση της Προέδρου. Αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα της συνεργατικής δουλειάς που γίνεται τα τελευταία 20 χρόνια που βρίσκομαι σε αυτήν την Ένωση. Οι συνέργειες που δημιουργήθηκαν, οι συνεχείς προσπάθειες για καλύτερη, ποιοτικότερη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία καθώς και η διαφάνεια των ΜΜΕ είναι αυτά για τα οποία εργάζομαι καθημερινά.

Υπό αυτήν την έννοια νοιώθω περηφάνια που βρίσκομαι στο τιμόνι της Ένωσης  Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Δείτε επίσης:  Topwoman η Σάγια Τσαουσίδου - Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής για τα πιο καινοτόμα Τοπικά και Περιφερειακά Μέσα της εγχώριας αγοράς

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε ενεργά με την Περιφέρεια Αττικής; 

Ένα τηλεφώνημα και μια παρότρυνση να πάμε την Αττική ένα βήμα μπροστά. Και εξηγούμαι. Βρισκόμουν στο χωριό μου, το Καπνοχώρι Κοζάνης, όταν χτύπησε το τηλέφωνο και άκουσα τον Νίκο Χαρδαλιά να μου ανακοινώνει την υποψηφιότητά του στην περιφέρεια Αττικής.

Με τα επιχειρήματά του και το όραμά του καθώς και με τον τρόπο που εργάζεται με έπεισε να τον υποστηρίξω σε αυτό το εγχείρημα. Ευθύς, άμεσος και χωρίς περιστροφές μου εξήγησε πως έχουν τα πράγματα και την επιθυμία του να δουλέψει με ανθρώπους που εμπιστεύεται και εκτιμά. Με ανθρώπους που μπορεί να μοιραστεί το όραμά του και μαζί να κάνουν την Περιφέρεια Αττικής πρότυπο. 

Η Περιφέρεια Αττικής είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδος. Σε αυτήν κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας. Καταλαβαίνεται λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να είναι μια Περιφέρεια Πρότυπο. 

Και πως θα γίνει αυτό;

Με την τεχνογνωσία των ανθρώπων που θα την στελεχώσουν, την εμπειρία τους και τις δεξιότητες που διαθέτουν θα έρθει το ποθητό αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ξέρει να επιλέγει τους συνεργάτες του οι οποίοι θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να δημιουργήσουμε τις υποδομές, όπου χρειάζεται, για να απολαμβάνει τα οφέλη ο πολίτης. Κύριο μέλημά μας είναι ο Άνθρωπος. Η βελτίωση της καθημερινότητας και η απλούστευση των διαδικασιών στην καθημερινότητά του.

Με τον κ. Χαρδαλιά γνωρίζεστε χρόνια. Πόσο ρόλο έπαιξε αυτό στην απόφασή σας να κατεβείτε μαζί του υποψήφια;

Τον μεγαλύτερο θα έλεγα, μιας και η σχέση των ανθρώπων και η πορεία τους είναι αυτή που τους καθορίζει. Με τον Νίκο γνωριζόμαστε από μικρά παιδιά και είχαμε κοινή πορεία και αγώνες στα κοινά της Καισαριανής και του Βύρωνα.

Πορευτήκαμε μαζί για πολλά χρόνια και αγωνιστήκαμε για το καλό της περιοχής μας και ειδικότερα της νεολαίας. Θυμάμαι νεαρή τότε να επιμελούμαι, γράφοντας και σχεδιάζοντας την εφημερίδα της πολιτικής νεολαίας που συμμετείχαμε. Με αυτό τον τρόπο δημοσιοποιούσαμε τις θέσεις μας αλλά και τις προτάσεις μας για την καλυτέρευση της καθημερινότητας μας. Μια ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής…

Και τώρα διεκδικείται μια θέση ως υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος στον κεντρικό τομές της Περιφέρειας Αττικής. Σωστά;

Σωστά. Η αγάπη για τον άνθρωπο και η ανάγκη προσφοράς στην κοινωνία είναι οι λόγοι που με οδήγησαν να πω το ΝΑΙ στον Νίκο Χαρδαλιά. Όταν με πήρε στο τηλέφωνο και μου εξήγησε το όραμά του για την περιφέρεια για μένα ήταν μονόδρομος. Άλλωστε και ο τρόπος που δουλεύει είναι πολύ κοντά στον δικό μου. Είμαστε άνθρωποι της δράσης και όχι του γραφείου… Θέλουμε να είμαστε εκεί που υπάρχει το πρόβλημα και να βρίσκουμε λύσεις! Αυτό λέει πολλά…

Συμπορευόμαστε λοιπόν για να πάμε την Αττική ένα βήμα μπροστά! Για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών και να κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητά τους. Σε αυτό βασίζονται οι αρχές του προγράμματός μας για μια Πράσινη, Παραγωγική, Ασφαλής, Ανθρώπινη, Κοινωνική Περιφέρεια του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και των μεγάλων υποδομών!

ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ λοιπόν! Στον Κεντρικό Τομέα που συμπεριλαμβάνει τους δήμους της Αθήνας, Βύρωνα, Καισαριανής, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Δάφνης-Υμητού, Γαλάτσι, Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα. 

Ζητώ από όλους σας να με εμπιστευθείτε και να μου δώσετε μία από τις τέσσερις ψήφους σας.

Η δημοσιογραφία πως προέκυψε;

Μπολιάστηκα με το μικρόβιο της δημοσιογραφίας και αποφάσισα να ασχοληθώ σοβαρά με το λειτούργημα αυτό. Ναι Λειτούργημα. Γιατί αν δεν αγαπάς τον Άνθρωπο δεν μπορείς και να προσφέρεις στην κοινωνία. Και η δημοσιογραφία για εμένα είναι Προσφορά. Η αντικειμενική ενημέρωση καθώς και η αναζήτηση της αλήθειας είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο μας. 

Έχετε πολλά χρόνια στο χώρο της ενημέρωσης. Πόσο εύκολη ή δύσκολή ήταν η πορεία σας;

Ξεκίνησα σπουδάζοντας τη δεκαετία του 80 σε μια από τις καλύτερες σχολές δημοσιογραφίας, τον ΟΜΗΡΟ του αείμνηστου Δημήτρη Αβραμίδη και του Σπύρου Μελά. Ήταν η μοναδική καταξιωμένη τότε σχολή με καθηγητές γνωστούς δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκούς.  Η φοίτηση ήταν 3ετής και περιείχε μαθήματα δημοσιογραφίας και δημοσίων σχέσεων.

Διδάχθηκα από ανθρώπους με αξίες και κατάρτιση. Η δημοσιογραφία την εποχή εκείνη δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Είχα την τύχη, από τον πρώτο χρόνο των σπουδών μου, να επιλεγώ  για να κάνω την πρακτική μου και να ξεκινήσω σε μια από τις παλαιότερες και ιστορικές εφημερίδες τη ΒΡΑΔΥΝΗ. Και αμέσως μετά να εργαστώ στην επίσης ιστορική εφημερίδα Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ δίπλα σε “τέρατα” της δημοσιογραφίας. Πραγματικούς δασκάλους. Νοιώθω ευγνώμων για όσα έμαθα δίπλα τους.

Μέχρι σήμερα έχω εργαστεί σε όλες τις μορφές ΜΜΕ. Εφημερίδες, περιοδικά, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση και φυσικά τωρα στα ψηφιακά μέσα.

Ποιο είναι το ρεπορτάζ της καριέρας σας που θυμάστε και συγκινείστε και θα έχει πάντα ξεχωριστή θέση στη καρδιά σας;

Νεαρή ρεπόρτερ στην εφημερίδα Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, το 1987 έκανα ελεύθερο ρεπορτάζ. Κάποια στιγμή πρότεινα στο Διευθυντή της εφημερίδας να ασχοληθώ με κοινωνικά θέματα. Στο κυριακάτικο φύλο ονομάσαμε ένα δισέλιδο “Στις γειτονιές της Αττικής”.

Εκεί λοιπόν έκανα ρεπορτάζ στις φτωχές γειτονιές μιλώντας με τον απλό κόσμο με στόχο να αναδείξω τα προβλήματά τους. Το κυριακάτικο αφιέρωμα είχε μεγάλη ανταπόκριση και λαμβάναμε δεκάδες αιτήματα από πολίτες που μας ζητούσαν να ασχοληθούμε και με τις δικές τους γειτονιές. Αυτά τα ρεπορτάζ δεν θα τα ξεχάσω ποτέ. Τα φυλάω μέσα μου σαν θησαυρό!

Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένας δημοσιογράφος για να ξεχωρίζει;

Να ερευνά και να μεταφέρει την είδηση στον κόσμο χωρίς δικά του συμπεράσματα. Να μάχεται για την ανεξαρτησία του και να μην υποκύπτει σε πιέσεις. Η δημοσιογραφία είναι, για μένα τουλάχιστον, λειτούργημα. Ποτέ δεν το είδα ως επάγγελμα.

Φέτος κλείνω 37 χρόνια στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αν ξανάρχιζα πάλι τα ίδια βήματα θα ακολουθούσα.

Ποιο το όραμά σας;

Να ιδρύσω το Σπίτι του Ευρωπαίου Δημοσιογράφου. Ενός χώρου ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως έδρα της ΕΕΔ και παράλληλα θα στεγάσει και το ”Σπίτι του Ευρωπαίου Δημοσιογράφου”, το οποίο θα μπορούν δημοσιογράφοι από όλη την Ευρώπη να χρησιμοποιούν για ημερίδες, σεμινάρια, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις δημοσιογραφικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Για το λόγο αυτό θα αναζητήσουμε ένα κτίριο το οποίο θα μας παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει το δημοσιογραφικό κέντρο της Ευρώπης.

Να καταφέρουμε να είμαστε μπροστά σε όσα γίνονται και με τις ενέργειές μας να την διαφημίζουμε στο εξωτερικό με τον καλύτερο τρόπο. 

Υπάρχει κάποιο απόφθεγμα που σας εκφράζει;

 “Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος”!

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ