Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Μάχη με τις φλόγες για τρίτη μέρα - Σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα

Μαίνεται η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη για τρίτη μέρα.

Συνεχίζει να καίει σε τρία μέτωπα η φωτιά που είχε ξεσπάσει στην Αλεξανδρούπολη. Έχουν σηκωθεί τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής και πραγματοποιούν ρίψεις νερού από αέρος. Οι επίγειες δυνάμεις μαζί με εθελοντές και κατοίκους, προσπαθούν να σώθουν τις περιουσίες. Μέχρι αυτήν την ώρα έχουν εκκενωθεί 12 χωριά, ενώ έχουν καεί 9 σπίτια και μια εκκλησία.

Η Αλεξανδρούπολη έχει κυρηχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ 7 πυροσβέστες και ένας πυροσβέστης μετέβησαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Πέντε από αυτούς έχουν λάβει ήδη εξιτήριο.

Το μέτωπο που ανησυχεί περισσότερο είναι αυτό πάνω από τη βιομηχανική ζώνη (Νίψα, Δωρικό, Άβαντας). Η φωτιά έχει μπει στον δρυμό της Νίψας και κατευθύνεται προς τον Άβαντα. Θα δοθεί ολονύχτια μάχη ώστε να μην περάσει στον οικισμό και να θωρακιστεί η βιομηχανική ζώνη.

Μάλιστα, χθες, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι προσπάθειες κατάσβεσης έχουν επικεντρωθεί σε Νίψα, Δωρικό και Αμφιτρίτη ενώ καταβάλονται επίσης προσπάθειες για να θωρακιστεί η βιομηχανική ζώνη της Αλεξανδρούπολης, αναφέροντας επίσης, πως στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης και δημιουργούν αναζοπυρώσεις.

Πρόσθεσε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου για τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

Το μέτωπο που ανησυχούσε μέχρι πριν λίγο

Το μέτωπο, όμως που απασχολούσε νωρίτερα τους επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι αυτό που κινείται σε αγροτικές περιοχές ανάμεσα στα χωριά Αμφιτρίτη, Μαΐστρος και Απαλός, βορείως του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης και προς την πλευρά της πόλης, για αυτό και εκδόθηκε επίσης 112 για τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, να μείνουν με κλειστά πόρτες και παράθυρα λόγω του καπνού.

Όπως αναφέρεται από το Αρχηγείο του Π.Σ. το μέτωπο αυτό φαίνεται πως είναι διαχειρίσιμο, καθώς έχουν προχωρήσει σε μεγάλες αντιπυρικές ζώνες προς την πλευρά του Μαΐστρου, με βαριά μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας, έχει δημιουργηθεί φραγμός από ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ έκαναν συνεχώς ρίψεις τα περισσότερα εναέρια μέσα.

Διαβάστε επίσης: Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Δείτε από δορυφορική εικόνα τις καμένες εκτάσεις - Σφίγγεται η καρδιά

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service- Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα από εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 19 Αυγούστου προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ