Κυριάκος Μητσοτάκης: Δείπνο με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων στο Μαξίμου - Αναμένεται άφιξη Ζελένσκι - Απούσα η Αλβανία

Συνάντηση με τους ηγέτες των Βαλκανίων θα έχει σήμερα και αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων θα υποδεχθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνάντηση θα παραστούν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, Μεγάλη έκλπηξη αποτελούν, ωστόσο, οι πληροφορίες ότι αναμένεται στην Αθήνα και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα η άφιξή του, αναμένεται να φτάσει στις 12 το μεσημέρι.

Ο κ. Ζελένσκι έχει επισκεφτεί πρόσφατα κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων τη Σουηδία, τη Δανία και την Ολλανδία. Μάλιστα, ο κ. Ζελένσκι δεν ανακοινώνει επίσημα πού θα παραστεί από πριν, γι' αυτό εικάζεται ότι δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση. Αναμένεται επίσης και τετ α τετ μεταξύ. Μητσοτάκη και Ζελένσκι, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες.

Στην Ελλάδα και ο Κροάτης Πρωθυπουργός

Ενδιαφέρουσα θα είναι η συνάντηση με τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς με φόντο τη σύλληψη και προφυλάκιση Κροατών χούλιγκαν – οπαδών της Ντίναμο Ζάγκρεμπ για τα αιματηρά επεισόδια της 7ης Αυγούστου, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το θέμα είναι βέβαιο ότι θα τεθεί στην κλειστή συζήτηση, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει ήδη στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου με κανόνες και με ανεξάρτητη δικαιοσύνη σε ό,τι αφορά την όποια εξέλιξη στην ποινική υπόθεση. Έχουν προηγηθεί δηλώσεις του Κροάτη προέδρου Ζόραν Μιλάνοβιτς, που είχαν ενοχλήσει την Αθήνα (και την κυβέρνηση και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας) και από τις οποίες πάντως είχε πάρει αποστάσεις ο πρωθυπουργός.

Ο Πλένκοβιτς έχει τονίσει ότι η υπόθεση των προφυλακισμένων είναι στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης και όχι στην εκτελεστική εξουσία αλλά και έχει ζητήσει από τις ελληνικές Αρχές να ολοκληρώσουν τη διαδικασία το συντομότερο – όπως αναμένεται να επαναλάβει κατά την παραμονή του στην Αθήνα-, ώστε η πλειονότητα των συλληφθέντων να απελαθεί στην Κροατία.

Με πους άλλους θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός:

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για σήμερα Δευτέρα 21 Αυγούστου και αύριο Τρίτη 22 Αυγούστου 2023 έχει ως εξής:

 

 

Δευτέρα 21 Αυγούστου
11:00 Διμερής συνάντηση με την Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Borjana Krišto,
13:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Ion-Marcel Ciolacu,
15:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Andrej Plenković,
20:15 'Ατυπο δείπνο με τους ηγέτες και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».

Τρίτη 22 Αυγούστου
9:00 Διμερής συνάντηση με την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Maia Sandu,
10:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Jakov Milatović,
10:45 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, Albin Kurti.

"Απούσα" η Αλβανία

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Αλβανία δεν θα επρωσοπηθεί στο δείπνο, κάτι που αποτυπώνει τις παγωμένες ελληνοαλβανικές σχέσεις, μετά και τη φυλάκιση του δημάρχου Χειμάρας Φρέντι Μπελέρη. Η ελληνική κυβέρνηση απέστηλε πρόσκληση στο γραφείο του Αλβανού προέδρου Μπαϊράμ Μπεγκάι, αλλά αρνήθηκε και έτσι η γείτονας δεν θα συμμετάσχει.

Απών θα είναι και ο Σλοβένος ηγέτης που δεν μπόρεσε να παραστεί.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ