Ρίκα Διαλυνά: Η σταρ Ελλάς που κατέκτησε Αμερική και Ελλάδα - Η υποκριτική και το πάθος της για τη ζωγραφική

Σαν σήμερα γεννήθηκε η σπουδαία Ρίκα Διαλυνά!

Η Ειρήνη "Ρίκα" Διαλυνά γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 8 Αυγούστου 1934. Πρόκειται για μια ηθοποιό με σπουδαία καριέρα σε θέατρο και κινηματογράφο. Αφού τελείωσε το γυμνάσιο μετέβη στην Αθήνα για να φοιτήσει στο Πολυτεχνείο, ενώ παράλληλα έδωσε εξετάσεις με επιτυχία για τη Σχολή Καλών Τεχνών.

Στη σχολή της η Ρίκα Διαλυνά ξεκίνησε να κάνει μαθήματα ζωγραφικής με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη. Τότε αποφάσισε να γραφτεί και στη Δραμτική Σχολή στο Εθνικό Θέατρο, όπου την εκπαίδευσαν σπουδαίες προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου, όπως οι Δημήτρης Ροντήρης, Κατίνα Παξινού, Αλέξης Σολομός και Σπύρος Μελάς.

Τα καλλιστεία και ο τίτλος της Σταρ Ελλάς

Το 1954 η Ρίκα Διαλυνά έλαβε τον τίτλο της Σταρ Ελλάς και στη συνέχεια πήρε μέρος στον διαγωνισμό ΜιςΥφήλιος, όπου έλαβε την πέμπτη θέση. Στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιήθηκαν τα καλλιστεία, γνώρισε και παντρεύτηκε τον μετέπειτα συζυγό της, ενώ παράλληλα σπούδασε αγγλικά στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Δεν σταμάτησε, όμως, να ασχολείται με το πάθος της, την υποκριτική. Παρακολουθούσε ιδιωτικά μαθήματα από την Judith Elliot.

Συνεργάστηκε με το θίασο Λεμού και έπαιξε στο Νυφιάτικο τραγούδι του Νότη Περγιάλη, στο Ούτε γάτα ούτε ζημιά του Σακελλάριου και στο Ζητείται μπαμπάς. Στη συνέχεια γνώρισε τον Ηλία Καζάν, ο οποίος τη συμβούλεψε να σπουδάσει στη σχολή του Γουίν Χάντμαν. Εκείνος ήταν ένας πολύ αυστηρός και επιλεκτικός δάσκαλος, καθώς ήταν από τους κορυφαίους στη Νέα Υόρκη. Η Ρϊκα Διαλυνά κατάφερε να τον “κερδίσει”.

Instagram @arisloupasis

Η ζωή στις ΗΠΑ και η ζωγραφική

Ως πολυπράγμον άτομο, η Ρίκα Διαλυνά δεν θα μπορούσε να αφήσει στην άκρη τα μαθήματα ζωγραφικής. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις αλλά και στην 6η ετήσια έκθεση διαγωνισμού της Benedictine Art Awards. Πρόκειται για σπουδαίο κατόρθωμα για τη Ρίκα Διαλυνά, αφού ανάμεσα σε 2.000 καλλιτέχνες επιλέχθηκαν μόνο 40 ζωγράφοι για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στη γνωστή γκαλερί της Park Avenue.

Το Χόλιγουντ και η Ιταλία

Η Ρίκα Διαλυνά δεν έμεινε πολύ στη Νέα Υόρκη. Μετέβη στο Χόλιγουντ, όπου και πήρε μέρος στη σειρά “The Rat Patrol” με τον Christopher George, αλλά και σε γνωστές εκπομπές, όπως το Σόου του Μέρφι Γκρίφιν, του Τζόνι Κάρσον κ.ά.

Η Ιταλία ήταν ο επόμενος σταθμός της. Συμμετείχε στην πρώτη της ταινία “Δύο γοητευτικά τέρατα”, με τον Βιτόριο Γκάσμαν, σε σκηνοθεσία Ντίνο Ρίζι. Ακολούθησαν και άλλες ταινίες, δίπλα στους: Μπόρις Καρλόφ, Μισέλ Μερσιέ, Βάλτερ Κιάρι, Φεντερίκο Φελίνι και Μπλατζέτι. Ακολούθησε η Γερμανία, όπου πήρε μέρος στην ταινία Πράκτωρ 09 εναντίον δρος Χ, με τον Πίτερ Βαν Άικ.

Διαβάστε επίσης: Ρίκα Διαλυνά: "Τετ-α-τετ" με τον παραλίγο στραγγαλιστή της - Περιγράφει τι βίωσε με άνδρα που μπήκε στο σπίτι της (βίντεο)

Η επιστροφή στην Ελλάδα

Κάποια στιγμή επέστρεψε στα πάτρια εδάφη, για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία “Οι εραστές του καλοκαιριού” με την Ντάριλ Χάνα και στην ταινία “Ορφέας και Ευρυδίκη” με τον Όλιβερ Ριντ (ως αφηγητή). Διάφοροι παραγωγοί επιθυμούσαν να την έχουν στις ταινίες τους στην Ελλάδα.

Έπαιξε δίπλα σε κορυφαίους ηθοποιούς όπως: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ντίνο Ηλιόπουλο, Τζένη Καρέζη, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Κώστα Βουτσά, Άννα Καλουτά, Μίμη Φωτόπουλο, Βασίλη Αυλωνίτη, Ορέστη Μακρή, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Χρήστο Ευθυμίου, Γιάννη Γκιωνάκη, Κούλη Στολίγκα, Ρένα Ντορ κ.ά.

Οι δυο γάμοι της Ρίκας Διαλυνά

Όπως αναφέραμε, η Ρίκα Διαλυνά παντρεύτηκε το 1954 στις ΗΠΑ με τον Ελληνοαμερικανό χρηματιστή Νίκ Παπαδάκο (1919-1988). Μέσα στον γάμο τους απέκτησαν και μια κόρη, την Ντέμυ. Έμειναν παντρεμένοι για δέκα χρόνια. Το 1983 έκανε και δεύτερο γάμο με τον εφοπλιστή Νίκο Χρυσικόπουλο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ