Μία μικρή αρκούδα σε μπαλκόνι, στην Πίνδο «Λυπηρό» - Τι πρέπει να κάνετε αν συναντηθείτε με αρκούδα (φωτό - βίντεο)

Σαν μικρό αρκουδάκι 

Τις τελευταίες ημέρες μία μικρή αρκούδα περιφέρεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή, στον Ασπροπόταμο, στην Πίνδο. 

Μάλιστα, δύο φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε λογαριασμό στο Instagram προδίδουν πόσο κοντά στους ανθρώπους πλησιάζει αυτό το άγριο ζώο. Πρόκειται για δύο στιγμιότυπα με εμφάνιση της μικρής αρκούδας σε μπαλκόνι, στη μία από τις οποίες έχει σηκωθεί όρθιο και φαίνεται να κοιτάζει μέσα από το τζάμι που είναι μπροστά του, ίσως αυτούς που το φωτογραφίζουν. 

Το ζώο εκτιμάται ότι είναι περίπου ενός έτους. «Η άγρια φύση του μέλλοντος ή απλά ένα τυχαίο ευχόμαστε περιστατικό», σημειώνεται στην ανάρτηση, που αναφέρει πως τις τελευταίες ημέρες η μικρή αρκούδα περιφέρεται σε κατοικημένη περιοχή, τρέφεται από τα σκουπίδια, ρίχνει τους κάδους και κυκλοφορεί ανάμεσα στα σπίτια, όχι μόνο το βράδυ αλλά και την ημέρα. 

«Όσο κι αν αποτελεί ένα όμορφο θέαμα το συμπαθέστατο αρκουδάκι, είναι τόσο λυπηρό που ένα άγριο ζώο, έχει “καταντήσει” φωτογραφική ατραξιόν. Πολλοί το αναζητούν για την αποκλειστικότητα, κυνηγώντας ουσιαστικά likes ή και παράδες οι γνωστοί ταϊσμένοι αχόρταγοι της περιβόητης λίστας Πέτσας», συμπληρώνεται στην ανάρτηση. 

«Τυχεροί οι άνθρωποι που το είδαν στο μπαλκόνι τους και τους ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες. Ίσως αυτές οι φωτογραφίες να ευαισθητοποιήσουν τους αρμόδιους και να αντιληφθούν ότι όντως πρέπει να απομακρυνθεί το συγκεκριμένο αρκουδάκι. Να μην εξοικειωθεί με την παρουσία του ανθρώπου, αλλά και μην συνηθίσει να περιφέρεται κοντά και μέσα στα σπίτια και τους ανθρώπους», συνεχίζει το κείμενο. 

Παράλληλα, η ανάρτηση καλεί όποιον δει τη μικρή αρκούδα να τη διώξει και να μην την ταΐσει. «Μην χαίρεστε που είναι κοντά μας, δεν έχει θέση εδώ, πρέπει να φοβεριστεί, μπας και ξανά επιστρέψει στην άγρια φύση του, δύσκολο, αλλά αυτό πρέπει να γίνει. Ας ασχοληθούν οι ειδικοί παραπάνω κι ας ευχηθούμε ως τότε να μην έχει πάει χαμένο, κρίμα», καταλήγει. 

Τις προηγούμενες ημέρες, τα τοπικά ΜΜΕ κατέγραψαν τις εμφανίσεις αρκούδας, ανάμεσα σε σπίτια, δημοσιεύοντας και σχετικό βίντεο.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος αν δει αρκούδα 

Την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή εμφάνιση αρκούδας κοντά σε ορεινά χωριά, η Διεύθυνση Δασών Τρικάλων εξέδωσε οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση που συναντήσουν έναν εκπρόσωπο του είδους. 

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως η αρκούδα είναι προστατευόμενο είδος και η θανάτωσή της απαγορεύεται από τον νόμο. Έχει εξαιρετική όσφρηση, πολύ καλή ακοή και όχι τόσο καλή όραση. Επίσης, έχει εξαιρετική μνήμη και αντίληψη. 

«Αν δεν ενοχληθεί, ακολουθεί συγκεκριμένη ρουτίνα στις καθημερινές της μετακινήσεις. Χρησιμοποιεί την ίδια όχθη ρεματιάς και τον ίδιο δασικό δρόμο για τις μετακινήσεις της, το ίδιο μονοπάτι για να πάει στη φωλιά της και τους ίδιους οπωρώνες για να βρει φρούτα», αναφέρει ακόμη η Διεύθυνση Δασών Τρικάλων. 

Η όρθια στάση της αρκούδας είναι συμπεριφορά ανίχνευσης ή και φόβου, όχι επίθεσης. Συνήθως αντιλαμβάνεται πολύ νωρίτερα την παρουσία του ανθρώπου από ότι ο άνθρωπος τη δική της και απομακρύνεται.

Ο βασικός κανόνας που τονίζει η Διεύθυνση Δασών Τρικάλων είναι πως η αρκούδα δεν πρέπει να νιώσει ότι απειλείται από τον άνθρωπο. Αυτό, συνεχίζει η ανακοίνωση, σημαίνει ότι: 

  • Κρατάμε την ψυχραιμία μας.
  • Μένουμε ακίνητοι.
  • Δεν παίρνουμε «απειλητικά» αντικείμενα όπως πέτρες και κλαδιά.
  • Προσπαθούμε να οπισθοχωρήσουμε σταδιακά αναγνωρίζοντας την «κυριαρχία» της αρκούδας στο χώρο.
  • Δεν τρέχουμε.
  • Σε περίπτωση στενών χώρων δημιουργούμε χώρο διαφυγής για την αρκούδα και δεν της «κόβουμε» το δρόμο.
  • Αν είμαστε σε όχημα, παραμένουμε μέσα σε αυτό, δεν ακολουθούμε την αρκούδα αν αυτή συνεχίζει να περπατά κατά μήκος του δρόμου και δεν αναπτύσσουμε ταχύτητα.

Όταν κινούμαστε στο δάσος καλό είναι να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας κατά τακτά χρονικά διαστήματα, κάνοντας έντονους θορύβους, για παράδειγμα με ομιλίες, τραγούδια ή τη χρήση σφυρίχτρας. Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιούμε κυρίως δασικούς δρόμους και μονοπάτια και αποφεύγουμε τη διέλευση μέσα από πυκνή βλάστηση. 

Τέλος, σε περίπτωση που η αρκούδα επισκέπτεται τακτικά μια κατοικημένη περιοχή, η Διεύθυνση Δασών Τρικάλων δίνει τις εξής συμβουλές: 

  • Μην αφήνετε σκουπίδια έξω από τους κάδου απορριμμάτων.
  • Μην αφήνετε ανοιχτούς τους κάδους απορριμμάτων.
  • Μην πετάτε σκουπίδια και άλλες τροφές σε παράνομες χωματερές κοντά ή μέσα σε οικισμούς.
  • Καθαρίστε υπολείμματα από περσινή σοδειά που μπορεί να υπάρχουν σε γειτονικά με τον οικισμό χωράφια.
  • Έγκαιρη συγκομιδή καρπών που βρίσκονται εντός οικισμών

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ