Good news: Οι ελληνικές εξαγωγές οδεύουν προς νέο ιστορικό ρεκόρ το 2023

Προς νέο ιστορικό ρεκόρ οδεύουν οι ελληνικές εξαγωγές, εάν βεβαίως δεν υπάρξουν νέες απρόβλεπτες γεωπολιτικές εξελίξεις με αρνητικές επιπτώσεις

Προς νέο ιστορικό ρεκόρ οδεύουν οι ελληνικές εξαγωγές, εάν βεβαίως δεν υπάρξουν νέες απρόβλεπτες γεωπολιτικές εξελίξεις με αρνητικές επιπτώσεις.

Μιλώντας χθες στο ετήσιο φόρουμ του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων η πρόεδρος του συνδέσμου Χριστίνα Σακελλαρίδη εκτίμησε ότι οι εξαγωγές μας φέτος μπορούν να φθάσουν τα 70 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2022 οι εξαγωγές σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς διαμορφώθηκαν σε 54,68 δισ. ευρώ από 40 δισ. ευρώ το 2021, με αύξηση 36,7%.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι το 2009-2010 ο συνολικός όγκος εξαγωγών ως προς το ΑΕΠ ήταν κάτω από 10%, ενώ σήμερα βρίσκεται πάνω από 23%, γεγονός που καταδεικνύει τον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας.

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, εκτίμησε ότι μπορούν να φθάσουν τα 70 δισ. ευρώ.

Επίσης, σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν εξαγωγές χωρίς αύξηση των εισαγωγών, λόγω των πρώτων υλών αλλά, όπως πρόσθεσε, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα μειώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο μέλλον με την αυξητική συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα και κατ’ επέκταση στη μείωση του κόστους ενέργειας, που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

«Οι εξαγωγές έχουν μεγάλο περιθώριο να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω του ενεργειακού κόστους το οποίο διευρύνθηκε μέσα στην κρίση, αλλά όσο ανεβαίνει στο μείγμα η πράσινη φθηνότερη ενέργεια, στην επόμενη πενταετία το μειονέκτημα θα μετατραπεί σε πλεονέκτημα. Σε σχέση με σήμερα θα έχουμε τριπλάσια παραγωγή ΑΠΕ, άρα η βιομηχανία θα λαμβάνει φθηνότερο ρεύμα την επόμενη πενταετία», υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης.

Την ανακοίνωση εθνικού σχεδίου εξωστρέφειας για το 2023 προανήγγειλε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης. Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του υποστήριξε ότι «δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σήμερα βρισκόμαστε πάνω από την Ιταλία και τη Γαλλία σε εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ούτε και είναι υπερβολή να πούμε ότι με εξαγωγές που φθάνουν τα 74 δισ. ευρώ και άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ, η ανάπτυξη και η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας οφείλονται, μεταξύ άλλων, στην εξωστρέφεια και τις επενδύσεις, τους στρατηγικούς δηλαδή στόχους της οικονομικής διπλωματίας», προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ