Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Πτυχίο και μεταπτυχιακό από το σπίτι: Οι αλλαγές για την εξ αποστάσεως φοίτηση – Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Κυριάκος Πιερρακάκης και Άγγελος Συρίγος υπέγραψαν απόφαση που ανοίγει τον δρόμο στα ΑΕΙ να δημιουργήσουν τμήματα για φοίτηση από απόσταση

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) την οποία συνυπογράφουν ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης καθορίζονται τόσο οι προϋποθέσεις όσο και ζητήματα σχετικά με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και τεχνικών για την ηλεκτρονική εξ αποστάσεως αξιολόγηση φοιτητών, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα σχετικά με την οργάνωσή τους.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση συνεχίζεται η υλοποίηση του νόμου 4957/2022 «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των Α.Ε.Ι. με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις», στην κατεύθυνση του να ενισχυθεί η μαθησιακή διαδικασία στην ψηφιακή εποχή.

Τι πρέπει να κάνουν τα ΑΕΙ

Στην Απόφαση σημειώνεται ότι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καταρτίζουν και εφαρμόζουν στρατηγική για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση με την παιδαγωγική αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. (e-Learning), η οποία ενσωματώνεται στη συνολική στρατηγική των ΑΕΙ και προσδιορίζει το παιδαγωγικό πλαίσιο αξιοποίησης των Τ.Π.Ε., τόσο σε περιβάλλοντα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (eLearning) όσο και σε περιβάλλοντα Μεικτής Εκπαίδευσης (Blended Learning).

Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Ειδικότερα πεδία τα οποία αποτυπώνονται στην ΚΥΑ αφορούν σε ζητήματα όπως:

  • Διαδικασία ίδρυσης Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
  • Προδιαγραφές υποδομών ψηφιακής τεχνολογίας των Α.Ε.Ι. και λοιπές προϋποθέσεις.
  • Περιεχόμενο του Κανονισμού προγραμμάτων μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών για εξ αποστάσεως Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
  • Εξ αποστάσεως εξέταση και αξιολόγηση των φοιτητών.
  • Πιστοποίηση των Π.Μ.Σ. που οργανώνονται με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από την ΕΘ.Α.Α.Ε. πριν την έναρξη λειτουργίας τους και περιοδική αξιολόγησή τους.
  • Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά παρέχεται σε όλα τα πανεπιστήμια η δυνατότητα οργάνωσης προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών εξ ολοκλήρου με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, προσφέροντας μια ακόμη ευκαιρία εξωστρέφειας των πανεπιστημίων μας για την προσέλκυση φοιτητών από άλλες χώρες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ