Λι Ράτζβιλ: Τα σικ σπίτια - μεγαθήρια που μοίραζε τη ζωή της σε Παρίσι & Νέα Υόρκη η αδερφή της Τζάκι Κένεντι - 3 γάμοι, μεγάλες περιουσίες (φωτό)

Τα «πλημμυρισμένα» από το φως του ήλιου δωμάτια ήταν ένα κοινό χαρακτηριστικό και των δύο σπιτιών

Η Αμερικάνα κοσμοπολίτισσα Λι Ράτζβιλ, η μικρότερη αδερφή της Τζάκι Κένεντι, το 2009 είχε μιλήσει στο Elle Decor και είχε ανοίξει τις πόρτες των υπέροχων σπιτιών της στη Νέα Υόρκη και το Παρίσι.

Για πάνω από μια δεκαετία η Ράτζβιλ μοίραζε τη ζωή της ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Γαλλία. «Όταν η Νέα Υόρκη γίνεται πολύ αγχωτική, ξέρω ότι είναι ώρα να έρθω στο Παρίσι» θα πει η ίδια, στο γνωστό περιοδικό. 

Το σαλόνι στο διαμέρισμα του Παρισιού, photo: Eric Bowman

Το σπίτι της στο Μανχάταν, ένα διαμέρισμα - μεγαθήριο (έπιανε όλο τον όροφο), βρισκόταν σε ένα κτίριο του 1890 στο Upper East Side, λίγα τετράγωνα από το σημείο όπου ζούσε όταν ήταν παιδί. 

Όσο για την κατοικία της στην Πόλη του Φωτός, η Ράτζβιλ ζούσε σε ένα πολυτελές διαμέρισμα με μπαλκόνι, κοντά στους ξακουστούς Jardins du Ranelagh - όπου κάποτε απολάμβανε τις βόλτες της η Μαρία Αντουανέτα και άλλοι βασιλείς της Γαλλίας.

Η τραπεζαρία στο Παρίσι, Photo: Eric Bowman

 

Η κρεβατοκάμαρα στο Παρίσι, Photo: Eric Bowman

Η βιβλιοθήκη στο Παρίσι, photograph is by Peter Beard

Τα «πλημμυρισμένα» από το φως του ήλιου δωμάτια ήταν ένα κοινό χαρακτηριστικό και των δύο σπιτιών. «Είναι η πρώτη μου προτεραιότητα. Ποτέ δεν είχα ένα μέρος που να μην έχει φανταστικό φως» θα πει η η ίδια στο Elle Decor. 

Τα παράθυρα και στις δύο κατοικίες ήταν μεγάλα, ενώ όσον αφορά τα έπιπλα και τα διακοσμητικά, το moto είναι: όχι πάρα πολλά, ούτε πολύ λίγα. Τα παραγεμισμένα δωμάτια «όπου οι άνθρωποι αισθάνονται ακίνητοι και επίσημοι» είναι κάτι που δεν αντέχει, θα πει ακόμα η Λι Ράτζβιλ.

Το σαλόνι στο Μανχάταν, photo: Eric Bowman

Η τραπεζαρία στο Μανχάταν, photo: Eric Bowman

Το διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη, photo: Eric Bowman

Στο διαμέρισμά της στο Παρίσι είχε κομψά ατσάλινα κομοδίνα του 20ου αιώνα, καναπέδες Christian Liaigre και λευκά κουφώματα στο κυρίως υπνοδωμάτιο.

Στη Νέα Υόρκη, από την άλλη, πάνω από το τζάκι υπήρχε ένα καθρέφτης που κάποτε ανήκε στον Βρετανό διακοσμητή Felix Harbord. «Δούλευε στο σπίτι μου στο Λονδίνο» είχε εξηγήσει η Αμερικανίδα socialite, υπεύθυνη δημοσιών σχέσεων και διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων.

Η βιβλθιοθήκη στο Μανχάταν, photo: Eric Bowman

 Λι Ράτζβιλ - Μια ζωή γεμάτη λάμψη

Γεννημένη ως Caroline Lee Bouvier η Λι Ράτζβιλ ήρθε στον κόσμο στο Doctors Hospital της Νέας Υόρκης, το 1933, τέσσερα χρόνια μετά την αδερφή της Τζάκι. Ο μπαμπάς τους ήταν ο χρηματιστής John Vernou Bouvier III,  και μητέρα της η socialite Janet Norton Lee.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by rolawazni (@rollawazni)

Στη γεμάτη λάμψη ζωή της ανάμεσα στους φίλους της μετρούσε τον Truman Capote και τον  Andy Warhol.  

Παντρεύτηκε τρεις φορές: Τον Michael Canfield εκδότη, τον Πολωνό πρίγκιπα Στάνισλαβ Ράντζβιλ, και τον χορογράφο Χέρμπερτ Ρος. Ο πρώτος της γάμος ακυρώθηκε, οι άλλοι δύο έληξαν με διαζύγιο.

Μεταξύ των εραστών της ήταν ο βρετανός πολιτικός Ρόι Τζένκινς,  καγκελάριος και συγγραφέας πολλών γνωστών ιστορικών και πολιτικών βιβλίων. Είχε επίσης σχέση με τον Έλληνα  κροίσο  Αριστοτέλη Ωνάση πριν αυτός παντρευτεί την αδελφή της. Η Ράτζβιλ περιέγραφε τον Ωνάση ως "δυναμικό, παράλογο, σκληρό, υποθέτω, αλλά συναρπαστικό"

Η σχέση της Ράτζβιλ με τον Truman Capote ήταν λαμπερή και θυελλώδης. Έγινε ένας από τους "κύκνους" του το όνομα που έδινε ο διάσημος συγγραφέας στις ερωμένες του, όταν μιλούσε γι' αυτές στον στενό κύκλο των φίλων του.

Για τα χρόνια που έζησε στο Λευκό Οίκο κοντά στον Τζον Κένεντι και την αδερφή της Τζάκι, η Λι έλεγε ότι είχαν "εξαιρετικό ενδιαφέρον" και ότι ήταν όμορφο να κάνει βόλτες με το προεδρικό γιοτ και να μαθαίνει τα μυστικά του κράτους.

Η Λι Ράτζβιλ «έφυγε» από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2019, σε ηλικία 85 ετών. 

*Ο φωτογράφος και συγγραφέας Eric Boman έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2022, σε ηλικία 76 ετών. Η δουλειά του έχει «φιλοξενηθεί» σε πασίγνωστα περιοδικά όπως η Vogue, το Vanity Fair, και το House & Garden. Ο ίδιος ζούσε στη Νέα Υόρκη.

*Φωτογραφίες σε κείμενο via Elle Decor.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ