Πράγα: Προκλητικό «σόου» Ερντογάν και σκληρή απάντηση Μητσοτάκη για την κυριαρχία των νησιών – To παρασκήνιο 

Ενημερώνει για τον τουρκικό παροξυσμό ο πρωθυπουργός

Ρητορική όξυνσης, προπαγάνδας και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από τον Ερντογάν, που παρουσίασε την Ελλάδα ως τον «φταίχτη» και επανέλαβε τη γνωστή απειλή «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ»

Στάση... ανάλογη της «γραμμής» όξυνσης, στην οποία κινείται τόσο ο ίδιος όσο και οι αξιωματούχοι του, κράτησε ο Τούρκος πρόεδρος και στη Σύνοδο στην Πράγα, προχωρώντας σε ένα ακόμη προκλητικό «σόου» ενάντια της Ελλάδας με κύριο χαρακτηριστικό την προπαγάνδα και διαστρέβλωση της πραγματικότητας, καθώς κάλεσε τη χώρα μας να μειώσει την ένταση. «Σταμάτα να αμφισβητείς την κυριαρχία των ελληνικών νησιών» ήταν η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, σε υψηλό και αυστηρό τόνο, ενώ είχε προηγηθεί το ξεκάθαρο μήνυμά του, προσερχόμενος στη Σύνοδο για «σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, όχι μόνο στα λόγια».

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε τον λόγο στο δείπνο των ηγετών και στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο αμέσως και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Και ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το MTV, o Ερντογάν έδωσε συνέχεια και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου καθώς φωτογραφίζοντας τον κ. Μητσοτάκη δήλωσε ότι «ένας κύριος ενοχλήθηκε από την ομιλία μου. Είναι ενάντια στην εθιμοτυπία του φαγητού. Βγήκε και έβγαλε λόγο. Δήλωσε ότι χρησιμοποιήσαμε εκφράσεις που ήταν σκληρές για τον ίδιο. Εκεί που πρέπει να είναι δεν είναι. Οι πολιτικές τους εξακολουθούν να βασίζονται σε ψέματα. Από εδώ και στο εξής, δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η Ελλάδα καταλαβαίνει το μήνυμα που έχει στείλει η Τουρκία ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα». Όπως είπε ο Ερντογάν η απάντηση «μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μία νύχτα» δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά για οποιαδήποτε χώρα μας επιτεθεί. Και πρέπει να το ξέρουν, επέμεινε. Μάλιστα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αναντικατάστατη όσον αφορά το ρόλο της απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ καθώς και για τον επαναπροσδιορισμό του διεθνούς ρόλου της Ένωσης. Σύμφωνα με το anadolu, διεμήνυσε ότι η βασική και πρωταρχική μας προσδοκία είναι ότι η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα θα ενισχύσει τις σχέσεις μας με την ΕΕ και θα συμβάλει στη διαδικασία ένταξής μας Μέσα σε ένα τόσο τεταμένο κλίμα, το ενδεχόμενο μίας συνάντησης των δυο ηγετών έχει σχεδόν «ναυαγήσει». Ως δύο ξένοι στην ίδια πόλη, μάλιστα, Μητσοτάκης και Ερντογάν κράτησαν αποστάσεις... «ασφαλείας» και στην οικογενειακή φωτογραφία.

Σήμερα, Παρασκευή από το βήμα της Άτυπης Συνόδου Κορυφής των «27», ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει την εκστρατεία διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας, ενημερώνοντας αναλυτικά τα κράτη – μέλη για:
· Την πύρινη ρητορική γλώσσα της Άγκυρας
· Την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού
· Την πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης
· Το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο
«Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, όχι μόνο στα λόγια»

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός έστειλε ηχηρό μήνυμα από την Πράγα ότι «ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια». Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι «όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη». Ο πρωθυπουργός, δεν παρέλειψε, δε να αναφερθεί και στο ζήτημα του Μεταναστευτικού στο φόντο μίας ακόμα τραγωδίας, που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο. Eξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών, παρά τις ηρωικές, όπως είπε, προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος και κάλεσε όλους τους εμπλεκομένους να συνεργαστούν πολύ πιο ουσιαστικά, ώστε να αποφευχθούν ανάλογα δυστυχήματα στο μέλλον.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ