Φωτό & βίντεο από την κηδεία του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ - Η Ρωσία αποχαιρέτησε τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης

Πλήθος κόσμου απέτισε φόρο τιμής 

Χιλιάδες άνθρωποι στη Ρωσία απέτισαν τον ύστατο φόρο τιμής στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.

Πολλοί έκανα ουρές για να περάσουν από το φέρετρό του, το οποίο μεταφέρθηκε από μέλη της Τιμητικής Φρουράς, με την σορό του να εκτίθεται στη συνέχεια στην Αίθουσα των Κιόνων, στο Σπίτι των Συνδικάτων, κοντά στο Κρεμλίνο όπως συνέβαινε κατά παράδοση με τους Σοβιετικούς ηγέτες.

EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, δεν έγινε κρατική κηδεία για τον άνθρωπο επέβλεψε τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Ο πρόεδρος τηες Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε το τέλος της ένωσης τη «μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του αιώνα», δεν παρέστη. Η επίσημη εξήγηση του Κρεμλίνου: «Δεν υπάρχει χώρος στο πρόγραμμά του». 

Καθώς οι άνθρωποι έφτασαν στο εσωτερικό της Αίθουσας ακουγόταν μια σκοτεινή μουσική και ένα τεράστιο ασπρόμαυρο πορτρέτο του κ. Γκορμπατσόφ κρεμόταν από το μπαλκόνι. Ο πρώην πρόεδρος ήταν ξαπλωμένος μέσα στο ανοιχτό φέρετρο και πλαισιωμένος από μια τιμητική φρουρά.

EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κόρη του και άλλα μέλη της οικογένειάς του κάθισαν κοντά στο φέρετρο, καθώς οι άνθρωποι άφηναν λουλούδια προς τιμήν του. .

Πολλοί Ρώσοι κατηγορούν τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ότι ξεκίνησε μεταρρυθμίσεις που προκάλεσαν οικονομικό χάος και ότι άφησε τη Σοβιετική Ένωση να καταρρεύσει. Ωστόσο πλήθος κόσμου απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον Γκορμπατσόφ.

Μετά την τελετή, το φέρετρο του μεταφέρθηκε στο νεκροταφείο Novodevichy όπου τάφηκε δίπλα στη σύζυγό του Raisa, η οποία πέθανε το 1999.

EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Γκορμπατσόφ πέθανε την Τρίτη, σε ηλικία 91 ετών. Ανέλαβε την εξουσία το 1985, εισάγοντας τολμηρές μεταρρυθμίσεις και ανοίγοντας την ΕΣΣΔ στον κόσμο. Όμως δεν μπόρεσε να αποτρέψει την κατάρρευση του σωματείου το 1991 και πολλοί Ρώσοι τον κατηγορούν για τα χρόνια της αναταραχής που ακολούθησαν.

Εκτός Ρωσίας, ήταν ευρέως σεβαστός, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να λέει ότι «άλλαξε την πορεία της ιστορίας» και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να τον αποκαλεί «σπάνιο ηγέτη».

Δείτε επίσης: 

Μεταξύ εκείνων βρέθηκαν σήμερα στην κηδεία, ήταν ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν - στενός σύμμαχος του κ. Πούτιν. Σε αντίθεση με τον Ορμπάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έδωσαν το παρών στην κηδεία. 

Ένας άλλος σύμμαχος του Πούτιν - ο προκάτοχός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ - εμφανίστηκε, αργότερα για να επικρίνει τη Δύση που επιδίωξε να διαλύσει τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ