Ρωσία: Πέθανε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σε ηλικία 91 ετών – Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης 

Ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα
 

 

Την τελευταία του πνοή άφησε την Τρίτη 30 Αυγούστου σε ηλικία 91 ετών ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, όπως μετέδωσε το ρωσικό Interfax.

«Ο Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς Γκορμπατσόφ πέθανε σήμερα το απόγευμα μετά από σοβαρή και παρατεταμένη ασθένεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κεντρικού Κλινικού Νοσοκομείου της Μόσχας. Ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης υπέφερε από μακροχρόνια προβλήματα στα νεφρά και βρισκόταν σε αιμοκάθαρση, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid φέρεται να ήταν έγκλειστος σε κλινική. Ο Γκορμπατσόφ θα ταφεί στο νεκροταφείο Novodevichy της Μόσχας δίπλα στη σύζυγό του Ράισα, την πρώην Πρώτη Κυρία της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία πέθανε το 1999.

 

 

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ήταν Ρώσος πολιτικός και ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης από το 1985 μέχρι το 1991. Οι ενέργειες του ήταν αυτές που οδήγησαν στην μεταρρύθμιση και βοήθησαν στο να έρθει το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και έδωσαν τέλος στην πολιτική υπεροχή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Για τις ενέργειες του, το τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε ήλπιζε ότι θα βελτίωναν το βιοτικό επίπεδο και την παραγωγικότητα των εργαζομένων ως τμήμα του περίφημου προγράμματος «Περεστρόικα».

 

 

Ήταν ο σοβιετικός κομμουνιστής ηγέτης, που οι προσπάθειές του για τον εκδημοκρατισμό του αρτηριοσκληρωτικού κομμουνιστικού συστήματος της χώρας του και την αποκέντρωση της οικονομίας της, οδήγησαν στην κατάρρευση του κομμουνισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο αλλά και για τον ρόλο του στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου, την επέκταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σοβιετική Ένωση και την πτώση του Ανατολικού Μπλοκ στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη σε ολόκληρο τον κόσμο επαινείται ως ένας από τους πιο επιδραστικούς πολιτικούς του 20ου αιώνα.

Στη Ρωσία ωστόσο μέχρι και σήμερα του χρεώνεται ότι δεν κατάφερε να εμποδίσει το τέλος του ρωσικού μεγαλείου, την πτώση δηλαδή της Σοβιετικής Ένωσης, που επέφερε την υποχώρηση της παγκόσμιας επιρροής της αχανούς χώρας και την μεγάλη οικονομική κρίση στις αρχές της δεκαετίας του 1990

Το τέλος του Γκορμπατσόφ επισφραγίστηκε το 1991, όταν οι τελευταίοι υπερασπιστές της νομενκλατούρας επιχείρησαν να τον ανατρέψουν, αλλά βρήκαν μπροστά τους τον Μπόρις Γιέλτσιν, που εκδίωξε τους επίδοξους πραξικοπηματίες, για να ανέλθει ο ίδιος στην εξουσία ελλείψει άλλης εναλλακτικής λύσης.

Χαρακτηριστική των προαναφερθέντων είναι η δήλωση στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Zvezda του οικονομολόγου, Ρουσλάν Γκρίνμπεργκ, ο οποίος επισκέφθηκε τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στις 30 Ιουνίου στο νοσοκομείο: «Μας χάρισε την ελευθερία, αλλά δεν ξέραμε τι να την κάνουμε».

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ