Άκης Πετρετζίκης: Μας φτιάχνει φυτούρες Ζακύνθου - Ένα παραδοσιακό γλύκισμα

Θα τις λατρέψετε... 

Συστατικά

1400 γρ. νερό

10 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

500 γρ. σιμιγδάλι, χοντρό

100 γρ. βούτυρο

100 γρ. ανθόνερο

1 πρέζα αλάτι

400 ml ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα

ζάχαρη άχνη

κανέλα

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει μια βράση.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει και να πάρει το μείγμα μια βράση.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για να σπάσουν τυχόν γρομπαλάκια στο μείγμα.

Βάζουμε το βούτυρο, το ανθόνερο, αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί 25x32 εκ. και καλύπτουμε με μεμβράνη. Φροντίζουμε η μεμβράνη να εφάπτεται στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 6-12 ώρες.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το ηλιέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Ξεφορμάρουμε την κρέμα από το ταψί και κόβουμε σε σχήμα της αρεσκείας μας.

Βάζουμε στο καυτό τηγάνι και τηγανίζουμε σε δόσεις για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές και γίνουν τραγανά.

Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ