H Σοφία Παπανδρέου αποκλειστικά στο Εirinika: ''Κρατάω την τρυφερή εικόνα του πατέρα μου, από τότε που είμαστε & τα 4 αδέρφια μικρά''

Η Σοφία Παπανδρέου, είναι ίσως ο πιο απλός και ταπεινός άνθρωπος που γνώρισα με τόσες γεμάτες αποσκευές στην πορεία της ζωής της.

Σοφία Παπανδρέου. Οσο βαρύ είναι το όνομα της, τόσο ελαφριά και απαλή είναι η αύρα της.

Όσο οι 3 γιοί του Ανδρέα Παπανδρέου έχουν ακολουθήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την ιστορία της οικογένειας των μεγάλων ελλήνων πολιτικών του 20ού αιώνα, τόσο η Σοφία κρατάει αποστάσεις.

Η Σοφία που γνώρισα στο Στρασβούργο , γευμάτισα και δείπνησα μαζί της , συζητήσαμε αρκετά για την ίδια, το γιό της, τον μικρό που την συνόδευε, τον Κωστή Κατσανέβα αλλά και το μεγάλο που ζει στην Αμερική, είναι ίσως ο πιο απλός και ταπεινός άνθρωπος που γνώρισα με τόσες γεμάτες αποσκευές στην πορεία της ζωής της.

Δείτε επίσης: Ο γιός της Σοφίας, ο Κωστής Κατσανέβας – Παπανδρέου αποκλειστικά στο Εirinika: «Kατεβαίνω στην πολιτική - Eίμαι ο μόνος εγγονός που θα ακολουθήσω «τον δρόμο που χάραξε ο Αντρέας»

 

 

 

Δεν έχω καμία διάθεση σ’ αυτή τη φάση της καριέρας μου να εκθειάζω πολιτικούς ή τα μέλη των οικογενειών τους. Δεν έχω κανένα λόγο και καμιά βλέψη. Άρα η άποψη που καταγράφω είναι χωρίς φίλτρα. Η Σοφία Παπανδρέου καταρχάς είναι η κόρη του Ανδρέα που λίγες ώρες πριν τα επίσημα εγκαίνια της αίθουσας στο όνομα του πατέρα της, συγκινήθηκε.

Δείτε επίσης: Στρασβούργο - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Μόλις έγιναν τα εγκαίνια της αίθουσας «Ανδρέας Παπανδρέου» - δείτε φωτό του Eirinika

Έβαλε τα κλάματα. Γιατί η Σοφία είναι σαν όλες τις κόρες που λατρεύουν το μπαμπά τους. Είναι εκείνη που τον αγάπησε και τον αγαπά μέχρι σήμερα το ίδιο. Δεν την ενδιαφέρει, δεν θέλει να θυμάται αν έκανε λάθη ή αν είχε ελαττώματα ο ηγέτης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Για την ευγενέστατη και σεμνότατη Σοφία, ο Ανδρέας αντιπροσωπεύει μόνο το μπαμπά της που θα ήθελε να έχει ακόμα.

Τον μπαμπά, που την βοηθούσε στα μαθήματα όταν ήταν μικρή στην Αμερική, στον Καναδά, στην Σουηδία, τις τρεις χώρες που έζησαν σαν οικογένεια και λόγω της δουλειάς του, αλλά και λόγω των πολιτικών συνθηκών.

Η Σοφία, πήρε μια σκληρή απόφαση όταν χώρισε με τον σύζυγό της Θόδωρο Κατσανέβα, να πάρει τον μικρό γιο της και να ζήσει στον Καναδά, μακριά από όλους και απ’ όλα, για να αφοσιωθεί και να μεγαλώσει το παιδί της όπως εκείνη ήθελε. Και τα κατάφερε. Επίσης κατάφερε το ακατόρθωτο. Να μείνει μακριά από τα κουτσομπολιά, το σούσουρο που συνυπάρχει με τα μέλη των οικογενειών των πολιτικών.

Η Σοφία επέλεξε να μην συνυπάρχει με το σκληρό παζλ μέσα στο οποίο πρέπει να ζει όποιος είναι παιδί πρωθυπουργού, εγγόνι πρωθυπουργού.

Στο Τορόντο η καρδιά της ήταν πάντα στην Ελλάδα, αλλά η ψυχή της παρέμενε ήσυχη από το βουητό που δημιουργούσαν είτε ο απόηχος του ταραχώδους προσωπικού βίου του Ανδρέα, είτε οι συνέπειες των πολιτικών του επιλογών.

Μέχρι σήμερα η Σοφία ζει εκεί, στον παγωμένο Καναδά όπου φαίνεται πως παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, εκείνη βρίσκει ζεστασιά και κυρίως την απόσταση που την βοηθάει να μην την δείχνουν με το δάχτυλο ότι κι αν κάνει.

Σήμερα παρακολουθεί όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, χαίρεται που ο γιος της και βρίσκει τον επαγγελματικό του δρόμο και έχει δρομολογήσει τα όνειρα και φιλοδοξίες του για την πολιτική .

Τελικά το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον, εξού και κατανοεί και έχει διάθεση να υποστηρίξει τις βλέψεις του Κωστή.

Η ίδια στις ελεύθερες ώρες της κάνει χορό και γυμναστική που την ευχαριστούν.

Εκτός από τον Ανδρέα για τον οποίο εξέφρασε την επιθυμία να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να γίνει επίτιμος διδάκτορας μετά θάνατον σε έδρες πανεπιστημιακές κρατώντας πάντα στην μνήμη της την βασική επαγγελματική του ιδιότητα, αυτήν του καθηγητή.

Ασφαλώς σαν γυναίκες μιλήσαμε και για τα δύο διαζύγια το δικό της και της μαμάς της με το μπαμπά της. Μου περιέγραψε πόσο οδυνηρός ηταν για τη μαμά της αυτός ο χωρισμός και πόσο προσπάθησε να της σταθεί και να την υποστηρίξει ψυχολογικά όταν ο Ανδρέας ερωτεύτηκε την Μιμή.

Θαύμαζε και θαυμάζει την Μαργαρίτα που τώρα αισίως οδεύει στα 100.

Προτίμησα να μην κάνω μια εξαντλητική συνέντευξη με αυτήν την τρυφερή γυναίκα. Δε χρειάζεται πάντα να έχουμε την διάθεση αρπακτικού όταν αντιλαμβανόμαστε ότι ένας άνθρωπος που ίσως δεν έχει μιλήσει ποτέ, αποφασίζει να κοιτάξει το φακό και να πει μερικά πράγματα.

Δείτε λοιπόν τη Σοφία Παπανδρέου την αγαπημένη κόρη του Ανδρέα να μας μιλάει για τον ιστορικό ιδρυτικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.

Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ