Λιζ Τρας: Η αποκαλούμενη νέα... Θάτσερ της Βρετανίας είναι αυτή που θα διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον; (βίντεο/ φωτό) 

Η "σιδηρά" κυρία του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για τη διαδοχή του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας ανακοίνωσε την Κυριακή 10 Ιουλίου το βράδυ την υποψηφιότητά της για τη διαδοχή του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από σειρά σκανδάλων.

 

 

«Θα δώσω τη μάχη σε αυτήν την εκλογική διαδικασία ως συντηρητική και θα κυβερνήσω ως συντηρητική», τόνισε η  46χρονη πολιτικός, σε άρθρο της στην εφημερίδα Daily Telegraph. 

Προστέθηκε σε άλλους εννέα υποψηφίους στην κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και κατά συνέπεια τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, δεδομένου ότι αυτό είναι το κόμμα που διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν το φαβορί και μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ο διαδοχός του Ναντίμ Ζαχάουι, ο δύο πρώην υπουργοί Υγείας Τζέρεμι Χαντ και Σάτζιντ Τζάβιντ, ο υπουργός Εμπορίου Πένι Μόρντοντ, όπως επίσης οι  Γκραντ Σαπς, Σουέλα Μπράβερμαν, Κέμι Μπάντενοχ και Τομ Τουγκεντάτ.


Photo via Daily Mail.

Στο μεταξύ σήμερα 11 Ιουλίου  ξεκινά η διαδικασία για την εκλογή εκείνου που θα βρεθεί στο τιμόνι των Τόρις και θα αντικαταστήσει τον Τζόνσον, που παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από σειρά σκανδάλων. Η αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών αλλά και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έχουν ζητήσει την άμεση αντικατάσταση του τελευταία. 

Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου το βράδυ αναμένεται να  συνεδριάσει η  «Επιτροπή 1922» των Συντηρητικών για να καθορίζει τις εσωκομματικές διαδικασίες, τους όρους, τις λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα της κούρσας. Θα αποφανθεί για το αν τελικά ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο, όπως ο ίδιος επιθυμεί, ή αν τελικά θα υπάρξει μεταβατικός πρωθυπουργός όπως ζητάνε πολλοί ή αν ακόμη η διαδικασία προχωρήσει γρήγορα όπως είχε γίνει το καλοκαίρι του 2019 στην περίπτωση της Τερέζα Μέι.

Who is Who
Η δυναμική 46χρονη Βρετανίδα πολιτικός ζει  στο Downham Market και στο Λονδίνο. Γεννημένη το 1975 στην Οξφόρδη, από τα γνοφάσκια της μελος των Τόρις, δηλαδή του Συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας. Ακομπλεξάριστη και απελευθερωμένη χειρίζεται η ίδια τα επαγγελματικά της social media. To Καλοκαρί του 2021 έκανε φωτογράφιση μόδας από την φωτογράφο των σταρ Ελίζαμπεθ Χοφ. 

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα βρετανικά ΜΜΕ την συγκρίνουν με την Μάργκαρετ Θάτσερ.  Η Λιζ Τρας έκανε το ντεμπούτο της στην πολιτική με τους Φιλελεύθερους LibDems. Μετά την παραίτηση του Ντέβιντ Φροστ, ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Βρετανίας στην μετά το Brexit εποχή. Η ίδια  μάλιστα είχε ταχθεί κατά του Brexit.  

Απόφοιτος δημόσιου σχολείου – όπως και η Θάτρερ - αλλά με πτυχίο Φιλοσοφίας, Πολιτικών Επιστημών και Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης - όπως και η "Σιδηρά Κυρία" -, έκανε καριέρα ως στέλεχος επιχειρήσεων φτάνοντας ως και την θέση της εμπορικής διευθύντριας του κολοσσού των εταιρειών πετρελαιοειδών "Shell Oil and Gas Company". Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Επί πρωθυπουργίας Τερέζα Μέι, η Λιζ έγινε υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Μπόρις Τζόνσον την διόρισε πρώτα υπουργό Οικονομικών και μετά υπουργό Εξωτερικών. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ