Χρεοκόπησε η Ρωσία: Στάση πληρωμών μετά από έναν αιώνα - Για γελοιοποίηση Πούτιν κάνουν λόγο τα ξένα ΜΜΕ (φωτό/βίντεο)

Η Ρωσία επιμένει ότι έχει τα κεφάλαια για να εξυπηρετήσει το χρέος της, αλλά αναγκάστηκε να αθετήσει τις πληρωμές.

Ως προσωπική «γελοιοποίηση» του Πούτιν καταγράφουν τα διεθνή Μέσα την αδυναμία πληρωμής σε ομόλογα ξένου νομίσματος, στην οποία περιέπεσε η Ρωσία για πρώτη φορά από το 1918.  Για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα, η Ρωσία και έχοντας αποφύγει την αδυναμία πληρωμών αρκετές φορές από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, την Κυριακή έληξε η περίοδος χάριτος των 30 ημερών για πληρωμές τόκων περίπου 100 εκατ. δολαρίων που έπρεπε να γίνουν στις 27 Μαΐου.

 

 

Η στάση πληρωμών είναι κυρίως συμβολική για την ώρα, σημειώνει το Bloomberg, εξηγώντας ότι έχει λίγη σημασία για τους Ρώσους που ήδη αντιμετωπίζουν διψήφιο πληθωρισμό και τη χειρότερη οικονομική συρρίκνωση αρκετών ετών.

Η Ρωσία επιμένει ότι έχει τα κεφάλαια για να εξυπηρετήσει το χρέος της, αλλά αναγκάστηκε να αθετήσει τις πληρωμές.

Σε μία προσπάθεια ελιγμού, την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι η εξυπηρέτηση του χρέους των 40 δισ. δολαρίων θα γίνεται σε ρούβλια, επικρίνοντας τη Δύση γιατί – όπως λέει – δημιούργησε τεχνικά μία κατάσταση «force-majeure» που δεν της επιτρέπει να πληρώσει.

«Είναι κάτι πολύ, πολύ σπάνιο, όταν μία κυβέρνηση που κατά τα άλλα έχει τους πόρους, αναγκάζεται από τρίτη κυβέρνηση να χρεοκοπήσει», λέει στο Bloomberg ο Hassan Malik της Loomis Sayles & Company.

Σε κάθε περίπτωση, η στάση πληρωμών σηματοδοτεί την πρώτη εξωτερική χρεοκοπία της Ρωσίας μετά την απόρριψη των χρεών της εποχής του Τσάρου από τους Μπολσεβίκους το 1918.

Η χώρα έφθασε πολύ κοντά σε μια τέτοια στιγμή νωρίτερα φέτος, αλλά κατάφερε να ξεφύγει την τελευταία στιγμή αλλάζοντας μεθόδους πληρωμής, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αυτή η εναλλακτική οδός έκλεισε στη συνέχεια τον Μάιο - λίγες ημέρες πριν από την πληρωμή των 100 εκατομμυρίων δολαρίων - όταν οι ΗΠΑ έκλεισαν ένα παραθυράκι κυρώσεων που επέτρεπε στους Αμερικανούς επενδυτές να λαμβάνουν πληρωμές κρατικών ομολόγων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ