Topwoman η Ινδή Indra Nooyi - Η πρώην πρόεδρος & CEO της Pepsi co με περιουσία 297 εκ. δολάρια στο Δ.Σ. της Amazon (φώτο-βίντεο)

«Δεν ζήτησα ποτέ αύξηση όσο ήμουν στην Pepsi»

Ίσως θα ήταν σκόπιμο να πούμε ότι οι πιο  υψηλά αμειβόμενες CEO των πολυεθνικών εταιρειών που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του  Fortune 500 δεν είναι πρόσωπα για τα οποία πολλοί άνθρωποι αισθάνονται μεγάλη συμπάθεια. Όποια και αν είναι τα συναισθήματά μας, μπορούμε να παραδεχτούμε με ασφάλεια ότι οι δουλειές τους έχουν γίνει πιο πολύπλοκες τα τελευταία χρόνια, καθώς τα ζητήματα της οικονομικής ανισότητας και της ισότητας των φύλων, των οικολογικών επιπτώσεων και της εταιρικής απάντησης στη διχαστική πολιτική γίνονται όλο και πιο κεντρικά.

Η πρώην C.E.O.  της Pepsi Co ,  Indra Nooyi, η οποία είναι σήμερα 65 ετών και κράτησε τη θέση αυτή  για 12 χρόνια πριν αποχωρήσει το 2018, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιογραφικό βιβλίο με τίτλο , "My Life in Full",  στο οποίο μιλά για τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει αυτές τις αλλαγές και τις προκλήσεις.

«Οι CEO αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες αυτή την εποχή», δήλωσε σε συνέντευξη της  στους New York Times  η Nooyi, η οποία σήμερα είναι στο διοικητικό συμβούλιο της Amazon και κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Pepsi  άσκησε πιέσεις για να επαναπροσανατολίσει τον γίγαντα τροφίμων και ποτών προς μια πιο βιώσιμη έκδοση. 


«Υπάρχουν πολλά θέματα που προκύπτουν», είπε. Μετά χαμογέλασε. «Ξέρεις, χαίρομαι που δεν είμαι C.E.O. σήμερα. Αντιμετώπισα τις προκλήσεις μου στην εποχή μου ».

«Δεν ζήτησα ποτέ αύξηση όσο ήμουν στην Pepsi»

Η Indra Nooyi, διευθύνων σύμβουλος της Pepsi μεταξύ 2006 και του 2018, δήλωσε στη συνέντευξή της ότι δεν ζήτησε ποτέ αύξηση από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενώ ήταν CEO.

Η Nooyi είπε ότι αρνήθηκε ακόμη και μια αύξηση που της πρόσφερε το διοικητικό συμβούλιο επειδή ένιωσε άβολα να πάρει παραπάνω χρήματα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

«Ποτέ, ποτέ, ποτέ δεν ζήτησα αύξηση», είπε η Nooyi στους New York Times. "Το βρίσκω αξιοθρήνητο. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι δουλεύω για κάποιον και λέω ότι η αμοιβή μου δεν είναι αρκετή."

Όταν ρωτήθηκε αν η άρνηση της να ζητήσει αύξηση, ήταν θέμα φύλου, η Nooyi είπε «Έτσι είμαι εγώ. Ήταν θέμα δικό μου».


Το ανώτατο στέλεχος της πολυεθνικής εξήγησε ότι επειδή δεν μεγάλωσε με πολλά χρήματα, εκείνη και ο σύζυγός της δεν αναβάθμισαν  ποτέ το σπίτι τους ενώ ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

Οι Times αναφέρουν ότι η Nooyi έλαβε περισσότερα από 31 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση κατά τη διάρκεια του τελευταίου της ολόκληρου έτους στην Pepsi.

Η Nooyi είπε ότι αγόρασε τη γη και τα ακίνητα κοντά στο σπίτι της, ώστε κανείς να μην χτίσει ένα «γιγαντιαίο αρχοντικό» και έτσι επέτρεψε στους γείτονες της να έχουν διαθέσιμο κενό χώρο για να κάνουν περιπάτους.

Η Nooyi μεγάλωσε στο Chennai της Ινδίας και παρακολούθησε δύο από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια της χώρας.  Βρισκόταν σταθερά στην κορυφή στις λίστες του Fortune  με τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της θητείας της στην PepsiCo.

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες  στις επιχειρήσεις ζητούν αυξήσεις και προαγωγές περισσότερο από τους άνδρες, σύμφωνα με έρευνα των McKinsey και Lean In, αναφέρει το Business  Insider.

 Όταν όμως οι γυναίκες διαπραγματεύονται, τα αφεντικά τους τις θεωρούν «επικίνδυνες », «πολύ επιθετικές» ή «αυταρχικές».


Το 2018, το Harvard Business Review δημοσίευσε μια έκθεση που έδειξε ότι οι γυναίκες ζητούν αυξήσεις εξίσου με τους άνδρες, αλλά οι άνδρες είναι πιο "επιτυχημένοι"  στα αιτήματά τους, με ποσοστό επιτυχίας 15% για τις γυναίκες και 20% για τους άνδρες.

Ποια είναι η Indra Nooyi

H Indra Nooyi με περιουσία 297 εκ. δολάρια βρίσκεται στη λίστα με τις αυτοδημιούργητες γυναίκες από όλο τον κόσμο, καθώς και στη λίστα με τις γυναίκες με την μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο,  του περιοδικού Forbes.

H πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PepsiCo, Indra Nooyi αποσύρθηκε το 2019 μετά από 24 χρόνια στην εταιρεία, τα μισά από τα οποία πέρασε σε κορυφαίες θέσεις.


Ως Διευθύνων Σύμβουλος, απέτρεψε την προσπάθεια διάλυσης της PepsiCo, σχεδόν διπλασίασε τις πωλήσεις και παρουσίασε πιο υγιεινά προϊόντα και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές.

Η περιουσία της προέρχεται από τα χρήματα που κέρδισε ενώ εργαζόταν στην PepsiCo.


Η Nooyi προσχώρησε στο διοικητικό συμβούλιο της Amazon το 2019.


Μεγάλωσε στην Ινδία και πήρε MBA από το Yale πριν γίνει μία από τις λίγες γυναίκες CEO σε πολυεθνική εταιρεία της Αμερικής.


Η Nooyi αποχώρησε από την Pepsi το 2018. Εκείνη τη χρονιά, η Σάφρα Κατζ της Oracle Corp ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλος στην κατάταξη του Bloomberg με βάση τις αμοιβές και τους μισθούς υψηλόβαθμων στελεχών, καταλαμβάνοντας συγκεκριμένα, την 33η θέση στη λίστα.

Πέρυσι μόνο 5 από τα 100 κορυφαία αμειβόμενα στελέχη της χώρας ήταν γυναίκες. Επιπλέον, μόλις 31 γυναίκες διοικούν εταιρείες στον S&P 500. Αυτός ο αριθμός, μάλιστα, ήταν ακόμη μικρότερος όταν η Νooyi αποχώρησε από την Pepsi.

Από την Ινδία στην κορυφή πολυεθνικών οι σταθμοί του ταξιδιού

Επαναστάτρια ως παιδί , μεγάλωσε σε μια συντηρητική οικογένεια και το 1978 μετακόμισε στην Αμερική για να σπουδάσει στο Yale University. Όσο ήταν στην Ινδία εργάστηκε ως product manager σε δύο μεγάλες εταιρείες.

Αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στο Yale, εντάχθηκε στο δυναμικό της Boston Consulting Group, το 1980, ως διευθύντρια εταιρικής στρατηγικής.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι σπουδαίες θέσεις στη Motorola (1986-90) και στην Asea Brown Boveri (1990-94) με τις οποίες άρχισε να καταρρίπτει τα στερεότυπα για το φύλο καθώς ανέλαβε ανώτατους ηγετικούς ρόλους.

Το 1994 σηματοδότησε την αρχή του ταξιδιού της Pepsi, μια συνεργασία που κράτησε για περισσότερα από 24 χρόνια.


Μπήκε στην PepsiCo ως ανώτερη αντιπρόεδρος στρατηγικού σχεδιασμού και αργότερα μετακινήθηκε στην εταιρική στρατηγική.

Η Nooyi  έκανε στρατηγικές κινήσεις στην επιχειρηματική της προσέγγιση και επέβλεψε την αναδιάρθρωση της εταιρείας το 1997, η οποία περιλάμβανε την κίνηση της Pepsi Co να εξαγοράσει μεγάλες  αλυσίδες εστιατορίων  που περιλάμβαναν τις KFC, Pizza Hut και Taco Bell, κίνηση που οδήγησε στο σχηματισμό των Tricon Global Restaurants που τελικά έγιναν γνωστά ως Yum!

Το 1998, έπαιξε βασικό ρόλο στην εξαγορά της Tropicana από την Pepsi –συμφωνία ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων- η οποία βοήθησε την εταιρεία να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά των μη ανθρακούχων ποτών.

Λίγα χρόνια αργότερα ήταν υπεύθυνη για τη συγχώνευση της εταιρείας με την Quaker Oats Co.  ,  φέρνοντας το ευρέως διαδεδομένο ενεργειακό ποτό Gatorade κάτω από την ομπρέλα της Pepsi.

Έγινε η επικεφαλής οικονομική διευθύντρια της Pepci Co. το 2000 και ανακηρύχθηκε πρόεδρος της εταιρείας  τον επόμενο χρόνο.

Η  Nooyi διαπίστωσε νωρίς ότι οι τάσεις των καταναλωτών αλλάζουν και βοήθησε την PepsiCo να διαφοροποιήσει τη σειρά προϊόντων της και να συμπεριλάβει πιο υγιεινές επιλογές σε αυτά.

Τον Οκτώβριο του 2006, η Nooyi ήταν 42 ετών όταν έγινε η πέμπτη Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της Pepsi και η πρώτη γυναίκα που ήταν στο τιμόνι του παγκόσμιου γίγαντα αναψυκτικών και σνακ.

Η κυβέρνηση της Ινδίας την τίμησε με το Padma Bhushan-το τρίτο υψηλότερο πολιτικό βραβείο της χώρας-το 2007.

Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο ισχυρά στελέχη επιχειρήσεων και εταιρικούς ηγέτες από πολλά διάσημα περιοδικά και επιχειρηματικές εκδόσεις

Κατά τη διάρκεια της θητείας της, οδήγησε την αύξηση των εσόδων της Pepsi από 35 δισεκατομμύρια δολάρια το 2006 σε 63,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017

Παραιτήθηκε από τη CEO της Pepsi τον Οκτώβριο του 2018 αφού κατείχε την πρώτη θέση στη λίστα τα Fortune 500 του περιοδικού Fortune,  για περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά συνέχισε να προεδρεύει του διοικητικού συμβουλίου μέχρι τις αρχές του 2019.


Σήμερα βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Amazon.

To Indian Economic Times αναφέρει ότι η Indra  Nooyi στα νεανικά της χρόνια ήταν μέλος ενός ροκ συγκροτήματος.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Pepsi ήταν μία από τις πιο υψηλά αμειβόμενες CEO σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ