Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Σωτήρης Τσιόδρας: Επικεφαλής στη νέα 60μελή επιτροπή για τον κορωνοϊό - αναπληρώτρια η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου

Η Επιτροπή θα αποτελεί ένα αυστηρά ακαδημαϊκό όργανο

Επιτροπή Δημόσιας Υγείας και Αντιμετώπισης Πανδημίας, θεσμοθέτησε η Ιατρική Σχολή, του ΕΚΠΑ, με γενικό συντονιστή τον καθηγητή Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και αναπληρώτρια την καθηγήτρια ΜΕΘ - Πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου.

Η Επιτροπή, που θα αποτελεί ένα αυστηρά ακαδημαϊκό όργανο, πρόκειται να γνωμοδοτεί σε ερωτήματα της Ιατρικής Σχολής και του Πανεπιστημίου, να επεξεργάζεται ερευνητικά θέματα και συμμετοχή της Ιατρικής Σχολής σε κλινικές μελέτες, να εισηγείται κοινά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση των ασθενών με COVID, να οργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις προς τους φοιτητές και την κοινότητα, δράσεις ενημέρωσης προς το κοινό, εθελοντικές συμβουλευτικές δράσεις σχετιζόμενες με την δημόσια υγεία και την πανδημία. Επιπλέον, θα συνεργάζεται, όποτε της ζητηθεί, με τα αρμόδια υπουργεία υποβοηθώντας το έργο όλων των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας.

Καθορίστηκαν, επίσης, Επιστημονικοί Τομείς με Υπευθύνους αντίστοιχα: Λοιμωξιολογία – Σωτήριος Τσιόδρας, ΜΕΘ – Αναστασία Κοτανίδου, Πνευμονολογία – Αντωνία Κουτσούκου, Επιδημιολογία – Παγώνα Λάγιου, Μικροβιολογία – Σπύρος Πουρνάρας και Γεωργία Βρυώνη, Υπεύθυνος Εμβληματικής Δράσης Υπουργείου Ανάπτυξης – Βασίλειος Γοργούλης.

Τα μέλη της Επιτροπής είναι 60 καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στα επιστημονικά πεδία: λοιμωξιολογία, πνευμονολογία, ΜΕΘ, επιδημιολογία - στατιστική, μικροβιολογία, ανοσολογία.

Αναλυτικά, στην Επιτροπή συμμετέχουν οι Καθηγητές (αλφαβητικά): Αναστασοπούλου Κ., Αντωνιάδου Α., Βασιλακόπουλος Θ., Βασιλειάδης Ι., Βρυώνη Γ., Γιαμαρέλλος-Μπούρμπουλης Ε., Γκράτζιου Γ., Γοργούλης Β., Γουλές Α., Δημητρούλια Ε., Δημόπουλος Γ., Δημοπούλου Ι., Ευαγγέλου Κ., Ζακυνθινός Σ., Ζαούτης Θ., Καλομενίδης Ι., Καπαρός Γ., Καρακατσάνη Α., Κατσαούνου Π., Καψογεώργου Ε., Κοτανίδου Α., Κουλούρης Ν., Κουμάκη Β., Κουτσούκου Α., Λάγιου Π., Λουκίδης Σ., Μάγειρα Ε., Μαγιορκίνης Γ., Μάναλη Ε., Μανουσάκης Μ., Μεντζελόπουλος Σ., Μίχος Α., Μπακάκος Π., Μπενέτου Β., Μπουφίδου Φ., Νάσκα Α., Ορφανός Σ., Παπαδόπουλος Α., Παπαευαγγέλου Β., Παρασκευής Δ., Πουλάκου Γ., Πουρνάρας Σ., Ροβίνα Ν., Ρούτση Χ., Ρούτσιας Ι., Σαμάρκος Μ., Σαμπατάκου Ε., Σιαφάκας Ν., Σπανάκης Ν., Σπυρίδης Ν., Σπούλου Β., Στρατάκος Γ., Σύψα Β., Σύψας Ν., Τσαγκάρης Η., Τσακρής Α., Τσιόδρας Σ., Τσολιά Μ., Χατζηπαναγιώτου Σ., Ψυχογιού Μ..

Ο ρόλος της Ιατρικής Σχολής στην πανδημία

Από την πρώτη ημέρα εμφάνισης της πανδημίας οι Πανεπιστημιακές Κλινικές και τα Εργαστήρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στρατεύτηκαν μαζί με τα Τμήματα του ΕΣΥ για τη ανάσχεση της προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες. Στις κλινικές αναφοράς περιστατικών COVID-19 της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ έχουν νοσηλευτεί έως σήμερα χιλιάδες ασθενείς με λοίμωξη COVID-19.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, στην πανεπιστημιακή ΜΕΘ του Ευαγγελισμού έχουν νοσηλευτεί έως σήμερα πάνω από 1.000 ασθενείς, επίσης 1.000 ασθενείς στην Α' Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του Σωτηρία, εκ των οποίων 337 στη ΜΕΘ, και στην Πανεπιστημιακή ΜΕΘ του Αττικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου 436 ασθενείς. Συνολικά στο Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχουν νοσηλευτεί πάνω από 3.800 ασθενείς στις Πανεπιστημιακές Κλινικές, στο Λαϊκό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο πάνω από 1.300 ασθενείς στις Πανεπιστημιακές Κλινικές, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στην Πανεπιστημιακή Παθολογική πάνω από 2.000 ασθενείς, και στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα πάνω από 1.300 ασθενείς με COVID, εκ των οποίων οι 200 στην Πανεπιστημιακή Γυναικολογική Κλινική.

Πολλά Εργαστήρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ήταν εξαρχής στο επίκεντρο των δράσεων καλύπτοντας τις διαγνωστικές ανάγκες πολλών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας ευρύτερων γεωγραφικών περιοχών με μοριακές εξετάσεις κλινικών δειγμάτων για την ανίχνευση του νέου κορονοϊού με τη μέθοδο real-time RT-PCR. Τα εργαστήρια είναι εξοπλισμένα με υψηλής τεχνολογίας αναλυτές και έχουν αναλύσει εκατοντάδες χιλιάδες δείγματα μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ πρωτοπορεί και στην έρευνα σχετικά με τον νέο κορονοϊό και τη νόσο COVID-19, έχοντας έως τώρα εκατοντάδες δημοσιεύσεις σε μεγάλα διεθνή περιοδικά, πολύ περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη δομή υγείας στην Ελλάδα. Δημοσιεύσεις, οι οποίες σχετίζονται με πρωτογενή έρευνα, συμμετοχή σε διεθνείς κλινικές μελέτες, εισαγωγή κατευθυντήριων γραμμών και προτάσεων. Επιπροσθέτως μέλη της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ έχουν στελεχώσει όλες τις Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι Πανεπιστημιακές Κλινικές συνεχίζουν να νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19

Σήμερα, οι Πανεπιστημιακές Κλινικές της Ιατρικής Σχολής συνεχίζουν να νοσηλεύουν εκατοντάδες ασθενείς με COVID, προσφέροντας μαζί με συναδέλφους του ΕΣΥ τεράστιο κλινικό έργο, τονίζεται στην ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής. «Μέχρι να κερδηθεί η μάχη κατά της πανδημίας, όλες οι COVID Πανεπιστημιακές Κλινικές (Πνευμονολογικές, ΜΕΘ, Παθολογικές, Παιδιατρικές)

Ωστόσο, προστίθεται «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην υποβαθμιστεί η θεραπεία και άλλων σοβαρών ασθενειών όπως χειρουργικών, ογκολογικών, ορθοπεδικών, καρδιολογικών, οι οποίες συνεχίζουν να υπάρχουν και να απειλούν την υγεία των μη-COVID ασθενών. Για τον λόγο αυτό, αλλά και για λόγους εκπαίδευσης των εκατοντάδων φοιτητών Ιατρικής, οι μη-COVID Πανεπιστημιακές Κλινικές, κυρίως χειρουργικές, οφείλουν να συνεχίσουν να θεραπεύουν ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένες θεραπείες και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αλλού».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ