Εμβόλια: Από 1η Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για την τρίτη δόση - Ποιοι παίρνουν σειρά μετά τις ευπαθείς ομάδες

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για το άνοιγμα της πλατφόρμας για την χορήγηση της τρίτης «αναμνηστικής» δόσης του εμβολίου.

"Πρεμιέρα" κάνει η χορήγηση της τρίτης δόσης και στη χώρα μας, καθώς εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για συγκεκριμένες, ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, με mRNA εμβόλιο (Pfizer/BionTech ή Moderna).

Tην 1η Σεπτεμβρίου τα άτομα που ανήκουν σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες θα μπορούν να εμβολιαστούν εκ νέου με στόχο να ισχυροποιηθεί το τείχος ανοσίας.

Ωστόσο την ίδια ακριβώς ημέρες λήγει και το τελεσίγραφο που έχει στείλει η κυβέρνηση στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, οι οποίοι εάν δεν εμβολιαστούν τουλάχιστον με την πρώτη δόση θα τίθενται σε αναστολή.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας από το γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Οι πληροφορίες θέλουν ήδη να εξετάζονται οι επόμενες ομάδες, για τις οποίες θα υπάρξει σύσταση να γίνει η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό. Ψηλά στη λίστα βρίσκονται οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι ήταν από τους πρώτους στους οποίους δόθηκε το "πράσινο φως" για τον εμβολιασμό τους τον Ιανουάριο. Οι συστάσεις, όπως λένε οι πληροφορίες, θα είναι ανά ηλικιακή κατηγορία, εν γένει όμως αναμένεται σε πρώτη φάση να αφορά όσους είναι άνω των 65 ετών.\

Ποιοι θα λάβουν πρώτοι την τρίτη «αναμνηστική» δόση

Σύσταση της επιτροπής είναι η αναμνηστική δόση να χορηγείται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις για τις παρακάτω ομάδες:

  • Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
  • Άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
  • Καρκινοπαθή άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία κλπ) ή καρκινοπαθείς με αιματολογικές νόσους
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αυτοάνοσα, αντιφλεγμωνώδη νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με HIV λοίμωξη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ