Ν. Σύψας, Μ. Παγώνη, Α. Βατόπουλος & Α. Λινού: Πολύ άσχημα εξελίσσετε το δεύτερο κύμα – Το 60% των ΜΕΘ γεμάτο (Βίντεο)

"Η μάσκα είναι πλέον η ασφάλειά μας"

Σε λίγες ώρες πρόκειται να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ, τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή στην Πολιτεία δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων ή τον δείκτη Ro, ο οποίος συνεχίζει να παραμένει κάτω από το 1, περίπου στο 0,89.

«Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού. Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία.

Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockodown, αλλά περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική», επισήμανε συμπληρώνοντας ότι αναμένεται να ισχύσουν μέχρι τέλος του μήνα και μέχρι να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων.

Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί σύμφωνα με τον κ. Σύψα το γεγονός ότι έχει ήδη καλυφθεί το 60% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική, παρόλο που αυτές οι κλίνες θα αυξηθούν άμεσα, αλλά και το ότι τα κρούσματα αφορούν σε μεγαλύτερες ηλικίες. «Δεν αφορούν πλέον τα 20-30 έτη που ήταν το καλοκαίρι, αλλά ανεβαίνουν και πηγαίνουμε τώρα σε ηλικίες από 35 έως 55 ετών.

Η αύξηση της ηλικίας των κρουσμάτων μας ανησυχεί, γιατί όσο πιο μεγάλος είναι ο άνθρωπος τόσο κινδυνεύει να είναι πιο σοβαρή η νόσος. Πρέπει να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις. Εκτός από τις συρροές, υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Θα κάνουμε το παν να προστατεύσουμε τα σχολεία, για να μην κλείσουν», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά στις μάσκες που διανεμήθηκαν χθες στα σχολεία της χώρας, ο καθηγητής σημείωσε ότι αυτοί που τις κατασκευάσαν ήταν «χαμένοι στη μετάφραση» εκφράζοντας την απορία πώς γίνεται να παράγεις τόσες μάσκες χωρίς να τις δοκιμάσεις.

Όπως ανέφερε, η Επιτροπή είχε δώσει οδηγίες διαστάσεων γράφοντας ότι πρόκειται για τη μάσκα πριν διπλωθεί, δηλαδή το αρχικό κομμάτι υφάσματος πριν ραφτεί, χωρίς τις πτυχώσεις. «Αυτό όμως δε μεταφράστηκε σωστά και τελικά βάλανε λάθος διαστάσεις στο τελικό προϊόν.

Επειδή διάβασα το τελικό κείμενο, ήταν σαφές- αν και θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο σαφές- γιατί απευθυνόταν σε επαγγελματίες. Αν έφτιαχνα εγώ μάσκα, πριν παράξω ένα εκατομμύριο, θα έπαιρνα μια να την έβαζα στο πρόσωπό μου» επισήμανε και επανέλαβε ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους μαθητές θα ισχύσει για όλη τη σχολική χρονιά.

Μ. Παγώνη: Αν συνεχίσουμε έτσι θα βάλουμε μάσκα παντού

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και Αντιπρόεδρος του ΟΕΝΓΕ, Ματίνα Παγώνη για το περιστατικό όπου Αφγανός θετικός στον κοροναϊό το έσκασε από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν.

Ένα τέτοιο περιστατικό δεν κάνει εντύπωση στην κ.Παγώνη και δίνει σε αυτό δύο ερμηνείες.

Αφενός ο άνδρας ήθελε να αποφύγει τη σύλληψη και τη μεταφορά του σε δομή φιλοξενίας και αφετέρου δεν μπορούσε να δεχτεί κάτι το οποίο είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Πρόκειται για μια ψυχολογική αντίδραση πολλών ανθρώπων στο άκουσμα των αποτελεσμάτων από το τεστ κοροναϊού.

Η κ. Παγώνη πιστεύει ότι πρόκειται για την πρώτη περίπτωση.

Όπως και να ‘χει, το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση, μέχρι να βρεθεί ο άνθρωπος έχει έρθει σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο.

«Η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων με αυτό το ρυθμό θα φέρει μεγαλύτερες δυσκολίες», τόνισε η κ. Παγώνη.

Για την καθολική χρήση μάσκας, υποστήριξε πως αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί διασποράς του κοροναϊού, τότε η γενικευμένη χρήση μάσκας θα γίνει απαραίτητη.

«Η μάσκα είναι πλέον είναι η ασφάλειά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτούς που αρνούνται τη χρήση της, επισημαίνει πως «δεν υπάρχει δεν μπορώ, είναι η ασφάλεια για τους ίδιους, τις οικογένειές του και το περιβάλλον τους».

Τέλος, υποστήριξε πως έχει αποδειχθεί ότι η χρήση μάσκας δεν εμποδίζει την αναπνοή και πως οι προσωπικές απόψεις του καθενός δεν είναι επιστημονικές.

Βατόπουλος: Η κατάσταση στην Αττική θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ άσχημα

Τη λογική πίσω από τις νέες προτάσεις για μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού εξήγησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ άσχημα η κατάσταση γι' αυτό προτείνεται να αυστηροποιηθούν τα μέτρα καθώς έχουμε αύξσηη στις διασωληνώσεις και έχουμε αρκετές συρροές» εξήγησε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας προσθέτοντας πως «αν έχετε παρατηρήσει και στη Σερβία και στο Ισραήλ έγινε ξαφνικά η αύξηση. Και αν αυτό συμβεί είναι δύσκολο η κατάσταση να ελεγχθεί».

Ο ίδιος χαρακτήρισε και «καλό και κακό» ότι επέστρεψαν οι κάτοικοι των αστικών κέντρων σημειώνοντας ότι «το καλό είναι ότι δεν θα έχουμε μετακινήσεις στην Ελλάδα».

«Η προσπάθεια είναι να περιορίσουμε τις πιθανότητες να μεταφερθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο ο κορωνοϊός χωρίς να επηρεάσουμε την καθημερινότητα του. Η μάσκα είναι ένα τέτοιο μέτρο. Η χρήση της είναι κρίσιμη καθώς η μάσκα είναι το πιο βολικό όπλο με την έννοια ότι δεν επηρεάζει την καθημερινότητα» πρόσθεσε.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι «πάντα έχουμε πει ότι η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους πρέπει να χρησιμοποοιείται σε χώρους με συνωστισμό όπως η λαϊκή αγορά ή ένας πολυσύχναστος δρόμος».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «χρήσιμο το διαφορετικό ωράριο, χρήσιμη και η τηλεργασία όπου μπορεί να γίνει».

Όσον αφορά, τέλος, την εικόνα των τελευταίων δύο μηνών είπε ότι «από τις αρχές Αυγούστου που είχαμε τριψήφιο ευτυχώς δεν είναι τόσο εκρηκτική η αύξηση. Μέσα σε αυτό τον αριθμό είναι και συρροές. Το 1/4 είναι ασυμπτωματικοί. Οι διασωληνώσεις είναι πρόβλημα».

Λινού: «Μάσκα μέσα και έξω»

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μιλώντας στο Open Tv, έδωσε τα SOS, στα οποία όπως και η ίδια είπε πρέπει να βρεθούν άμεσα απαντήσεις ώστε να μπει ένα φρένο στον αριθμό κρουσμάτων, καθώς μπαίνουμε στο φθινόπωρο, ενώ πλέον έχουν ανοίξει και τα σχολεία.

«Το δεύτερο πολύ σημαντικό είναι το εναλλασσόμενο ωράριο και στους χώρους εργασίας και στη μεταφορά. Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος του συνωστισμού στα Μέσα Μεταφοράς» ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Αν δεν μπορεί επισήμως η πολιτεία τουλάχιστον τουλάχιστον οι δήμοι ας νοικιάσουν λεωφορεία που να αραιώσουν οι άνθρωποι» είχε για τις εικόνες που παρουσιάζονται στα ΜΜΜ.

«Για τη λειτουργία των καταστημάτων είπε: «Άκουσα ότι θα ανοίγουν πιθανό αργότερα τα καταστήματα. Αν μειωθούν οι ώρες εργασίες ή οι ώρες που είναι ανοιχτά τα καταστήματα αυτό σημαίνει ότι αυτόματα, αν εξυπηρετούνται κάποιες ανάγκες, θα αυξηθεί ο συνωστισμός στα καταστήματα. Θέλουν καλό σχεδιασμό, αριθμητική μελέτη για να δει κανείς πώς θα πετύχει τη μείωση του συνωστισμού χωρίς να μειωθεί η παραγωγή» είπε.

 

Και κατέληξε: «Το ίδιο και με την εξ αποστάσεως εργασία. Πρέπει να αραιώσει ο κόσμος» είπε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ