Σ. Τσιόδρας: Ασθενής με κορωνοϊό επισκέφθηκε 3 κλαμπ: Σε 7.500 άτομα έγιναν τεστ – Δεκάδες βρέθηκαν θετικά

Ίσως αναγκαστούμε στο μέλλον να επαναφέρουμε κάποια μέτρα αν οι δείκτες αυξηθούν...΄.Λ

Ελπίζουμε ότι σύντομα θα επιστρέψουμε στην ίδια κανονικότητα και όχι σε μια νέα κανονικότητα καθώς η πορεία της επιδημίας στη χώρα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα είπε κ. Σ.Τσιόδρας, τονίζοντας ωστόσο ότι όλοι θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί και να υπάρχει επαγρύπνηση, προσθέτοντας ότι «όταν βλέπεις αυξημένο αριθμό στους δείκτες αναγκάζεσαι και ίσως αναγκαστούμε στο μέλλον να επαναφέρουμε κάποια μέτρα».

Επικαλούμενος δε τη διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ελέγχου Νόσων, σημείωσε ότι θεωρείται βέβαιη η επάνοδος του ίου με ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον τουρισμό και το ρόλο που μπορεί να παίξει το άνοιγμά του στην επανεμφάνιση κρουσμάτων, αλλά και για το αν χρειάζονται τα τεστ στους ταξιδιώτες είπε ότι «το τεστ δεν προτείνεται καθώς μπορεί να δώσει την ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Πάντως, αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια κάποιων χωρών να εφαρμόσουν το τεστ εάν το επιθυμούν σε δειγματοληπτικό ή άλλο επίπεδο».

Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόνισε ο Σ.Τσιόδρας, είναι «να ελέγχεται ο συμπτωματικός ταξιδιώτης στην Ελλάδα» Ωστόσο είπε ότι από τη στιγμή που θα ελέγχεται «θα είναι εύκολο να εντοπίζονται οι επαφές του στην Ελλάδα και να γίνεται ιχνηλατήση», αλλά διερωτήθηκε και ο ίδιος πως θα γίνεται αυτό, όταν ο ταξιδιώτης επιστρέφει την χώρα του.

Θα μπορούσε να είναι λύση, η ψηφιακή ιχνηλάτηση μέσα από εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα όπως είπε, αλλά όπου προσπάθησαν να το εφαρμόσουν μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά καθώς η συμμετοχή που υπήρξε δεν ήταν εντυπωσιακή.

Μιλώντας προσωπικά ο καθηγητής είπε ότι « θα ήθελα με κάποιο ψηφιακό τρόπο, εθελοντικά κάποιος που έχει συμπτώματα να μπορεί να βρίσκει το κοντινότερο εργαστηριακό κέντρο να μπορεί να ελεγχθεί» και θα ήταν χρήσιμο ο τουρίστας να γνωρίζει ότι σαν χώρα έχουμε την δυνατότητα να τον ανιχνεύσουμε αρκεί να γνωρίζει που να απευθυνθεί.

«Κλειδί» οι εστίες υπερμετάδοσης

Όσον αφορά το δείκτη «k» που μελετά τις εστίες υπέρ μετάδοσης του ιού, φαίνεται ότι αυτός είναι χαμηλότερος σε σχέση με τους ιούς Mers και Sars είπε ο κος Τσιόδρας και εκτίμησε ότι «θα μας βοηθήσει στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε πρωτόκολλα μετάδοσης της νόσου , ιδίως όταν βλέπουμε ότι το 99,7% προκύπτει από φαινόμενα υπέρ μετάδοσης σε κλειστούς χώρους όπου ένας «αθώος» ασυμπτωματικός μεταδίδει τη νόσο σε δεκάδες άλλους» αναφέρει το ΑΠΕ.

Στο σημείο αυτό ανέφερε το παράδειγμα ασθενή από τη Ν.Κορέα που σε ένα βράδυ επισκέφθηκε 3 διαφορετικά κέντρα διασκέδασης και απαιτήθηκε να ιχνηλάτηθουν 7200 άτομα από πέντε παρόμοιους χώρους και τελικά να βρεθούν θετικά στον ιό δεκάδες άτομα. Ο δείκτης k τόνισε ότι θα μας βοηθήσει «με τον κατάλληλο τρόπο να προλαμβάνουμε ακόμα περισσότερες εστίες όπου υπάρχει ξαφνική διασπορά του ιού»,

Ο κύριος Τσιόδρας μίλησε με έμφαση για τους χώρους και τις περιοχές όπου υπάρχουν πολλές επαφές και συγχρωτισμός, λέγοντας ότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο ιός μεταδίδεται με αεροσταγονίδια από τη μύτη και το στόμα όταν μιλάμε, βήχουμε ή φταρνιζόμαστε. Τέλος αναφέρθηκε σε μελέτες που έχουν δείξει ότι σε χώρους συγχρωτισμού όπου υπήρξαν περιπτώσεις όπου το 80% των μολύνσεων προήλθε από το 10% των κρουσμάτων, ενώ σε άλλες φάνηκε ότι μόλις το 5% ήταν ικανό για να μολυνθούν τόσο υψηλά ποσοστά πληθυσμού.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ