Το καλύτερο πρωινό γεύμα με το καλημέρα

Οδηγείς για ώρες σε ένα ανηφορικό δρόμο.

Έχεις ανοιχτό το κλιματιστικό του αυτοκινήτου, τους υαλοκαθαριστήρες ανοιχτούς και το πεντάλ του γκαζιού πατημένο συνεχόμενα. Μετά από 6 ώρες, το αυτοκίνητο σου αρχίζει να “κλατάρει”. Κάνεις στην άκρη και βάζεις βενζίνη.

Φαντάσου τώρα πως το αυτοκίνητο αυτό είναι το σώμα σου. Εργάζεται σκληρά, στον αυτόματο, όλη την νύχτα για κρατηθεί σε λειτουργία. Ακόμα, πολλοί από εμάς δεν γεμίζουμε το ρεζερβουάρ μόλις ξυπνήσουμε. Δυστυχώς, η παράλειψη του πρωινού γεύματος, Αυξάνει τον κίνδυνο να πάρεις βάρος, αλλά επίσης επηρεάζει τα ενεργειακά επίπεδα του σώματος σου, την διάθεσή σου και την γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου σου.

Χρειάζεσαι την σωστή καύσιμη ύλη για υψηλή απόδοση, σύμφωνα με το runningmagazine.gr. Ξεκίνησε την ημέρα σου με μια από αυτές τις 5 πρωινές επιλογές.

1. Γιαούρτι

greek yogurt

Το γιαούρτι αποτελεί την τέλεια γρήγορη επιλογή. Περιέχει σημαντικά διατροφικά στοιχεία όπως ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αλλά παρέχει και μα σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης με λίγες μόνο θερμίδες. Κατανάλωσε απλό γιαούρτι και όχι με γεύσεις και φρούτα, τα οποία έχουν πολλά πρόσθετα απλά σάκχαρα. Αν το σκέτο γιαούρτι είναι άγευστο για εσένα, πρόσθεσε εσύ την γεύση που θέλεις με την προσθήκη μούρων ή κομματιών μπανάνας, μια χούφτα καρύδια ή λίγο λιναρόσπορο.

2. Φρέσκια φρουτοσαλάτα

fruit salad

Η φρουτοσαλάτα αποτελεί μια γλυκιά, υγιεινή επιλογή, αν δεν έχεις μεγάλη όρεξη το πρωί. Σε σύγκριση με την κατανάλωση χυμών από φρέσκα φρούτα, η κατανάλωση ολόκληρων φρέσκων φρούτων, σε μορφή σαλάτας, παρέχει περισσότερες άθικτες φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την απορρόφηση και μπορεί να βοηθούν στην μείωση της ολικής χοληστερόλης. Σε μια έρευνα του 2012, η οποία έκανε μια σύγκριση μεταξύ ολόκληρων μήλων και χυμού από μήλα, υποδεικνύεται πως τα ολόκληρα φρούτα περιέχουν περισσότερα, ζωτικής σημασίας, διατροφικά στοιχεία τα οποία δεν υπάρχουν στον αντίστοιχο χυμό. Τα ολόκληρα μήλα περιέχουν ένα τύπο αντιοξειδωτικών στοιχείων και την φυτική ίνα πηκτίνη, αλλά ο χυμός μήλου όχι.

3. Ομελέτα λαχανικών

veggie omelet

Εξοικονόμησε λίγα λεπτά παραπάνω το πρωί για να ετοιμάσεις μια ομελέτα λαχανικών με αναλογία 3:1 σε ασπράδια με κρόκους. Τα ασπράδια των αυγών περιέχουν πρωτεΐνη και νερό, ενώ ο κρόκος του αυγού σου παρέχει σημαντικά διατροφικά στοιχεία όπως βιταμίνη Α, χολίνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Μειώνοντας τους κρόκους θα μειώσεις τα λιπαρά και την χοληστερόλη. Σόταρε σπανάκι, πρόσθεσε πιπεριές και ντομάτες στην ομελέτα σου και θα έχεις ένα πρωινό πιάτο γεμάτο βιταμίνες.

4. Ψωμάκι ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο

whole grain penaut butter

Δεν έχει σημασία αν το φυστικοβούτυρο που θα βάλεις θα είναι κρεμώδες, οργανικό ή φυσικό, αρκεί να περιέχει φιστίκια. Το ψωμάκι θα πρέπει να είναι ολικής άλεσης, καθώς μια έρευνα του 2011 υποστηρίζει πως η κατανάλωση περισσοτέρων προϊόντων ολικής άλεσης και λιγότερα προϊόντα επεξεργασμένων σπόρων και δημητριακών, σχετίζεται με χαμηλό κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας και σχετικών χρόνιων νοσημάτων.

5. Δημητριακά από Quinoa με κανέλα

cinnamon

Απέφυγε τα δημητριακά που είναι πλούσια σε σάκχαρα και γέμισε το μπολ σου με quinoa (μαζί με όλα τα αξιοθαύμαστα διατροφικά της στοιχεία). Η Quinoa είναι ένα σπόρος υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, ο οποίος χρησιμοποιείται σε σαλάτες και πρώτα πιάτα σε εστιατόρια, αλλά επίσης αποτελεί μια θαυμάσια πρωινή επιλογή δημητριακών. Εκτός από την σόγια, η quinoa είναι η μόνη φυτική πηγή πλήρους πρωτεΐνης, δηλαδή περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Άρα αποτελεί πολύ καλή επιλογή πρωινού γεύματος για χορτοφάγους. Όταν προετοιμάζεις την quinoa, σαν δημητριακό στο φούρνο, δοκίμασε να προσθέσεις γάλα από αμύγδαλο, κανέλα και σταφίδες για ωραία γεύση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ