Ο Άκης Πετρετζίκης μαγείρεψε την απόλυτη θαλασσινή "αμαρτία" - Ονειρικά μύδια κοκκινιστά (βίντεο)

Μία πολύ νόστιμη και εύκολη μεσογειακή συνταγή

Συστατικά
300 γρ. πατάτες baby
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 κρεμμύδι
2 κολοκυθάκια
2 σκ. σκόρδο
40 γρ. κονιάκ
40 γρ. λευκό κρασί
1 πρέζα μπούκοβο
1 κ.σ. μέλι
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
50 γρ. ελιές σε ροδέλες
30 γρ. κάππαρη
700 γρ. μύδια
½ ματσάκι μαϊντανό
2 φρέσκα κρεμμύδια
1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

1 κ.σ. μαϊντανό
1 φρέσκο κρεμμύδι
100 γρ. φέτα
φρέσκια ρίγανη
πιπέρι
φέτες από ψωμί

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε στο καυτό τηγάνι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, τα κολοκυθάκια σε μισοφέγγαρα, το σκόρδο σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά.
Σβήνουμε με κονιάκ, στη συνέχεια με το κρασί, προσθέτουμε το μπούκοβο, το μέλι, τη ντομάτα κονκασέ και ανακατεύουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά.
Όταν δέσει η σάλτσα και μαλακώσουν τα λαχανικά μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος 26 εκ. Προσθέτουμε τις ελιές, την κάππαρη και τα μύδια.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα μύδια. Προσθέτουμε στο ταψί τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε με με μαϊντανό, φρέσκο κρεμμύδι, ρίγανη, πιπέρι, ψωμί και φέτα.

Tip
Αφού βράσουμε τα μύδια, κρατάμε μόνο εκείνα που θα ανοίξουν. Τα κλειστά τα πετάμε, επειδή αυτό είναι δείγμα πως δεν είναι καλά.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ