H Moody΄s αναβαθμίζει την Ελλάδα και ξαναβλέπει πιο αισιόδοξα την πιστοληπτική της ικανότητα

Διπλή αναβάθμιση για την Ελλάδα

Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού δημοσίου κατά δύο βαθμίδες, σε Β1 από Β3, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, ενώ μετέβαλε επίσης την προοπτική από θετική σε σταθερή, κάτι που σημαίνει ότι δεν προβλέπει μεταβολή του το αμέσως προσεχές διάστημα. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος, οι λόγοι για την αναβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου της Ελλάδας είναι οι εξής: 

Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δείχνει εδραιωμένο και οι ήδη υλοποιημένες μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Η ενίσχυση της οικονομίας σε συνδυασμό με την επιτήρηση από τους δανειστές θα μειώσει περαιτέρω το ρίσκο ανατροπής των μεταρρυθμίσεων. 

Πλέον υπάρχει ιστορικό δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής βελτίωσης οφείλεται σε δομικά μέτρα. 
Εχει βελτιωθεί σημαντικά η βιωσιμότητα του χρέους από το πακέτο ελάφρυνσης του περασμένου Ιουνίου, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε μέσω Twitter: «Λίγες μόλις ώρες μετά την παρατήρηση του κ. Σταϊκούρα ότι όλες οι διεθνείς εκθέσεις επιβεβαιώνουν την κριτική της ΝΔ, η Moody's αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία κατά 2 βαθμίδες. Ίσως το timing να μην είναι το ισχυρότερο χαρτί είτε της ΝΔ είτε του ίδιου».

 

 

Χρ.Σταϊκούρας: Μάλλον οι μηχανισμοί των αγορών "φοβήθηκαν τα νταούλια" των "μαρξιστών"

Απαντώντας στην ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, ο Τομέαρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας σε ανάρτησή του στο twitter τονίζει: «Ο κ.Τσακαλώτος άφησε τους "κύκλους" & έπιασε το Τwitter. Μάλλον οι μηχανισμοί των αγορών "φοβήθηκαν τα νταούλια" των "μαρξιστών". Επί της ουσίας της κριτικής για υπερφορολόγηση οικονομίας & κοινωνίας, "κιχ". Προφανώς, η αξιοπιστία δεν είναι το ισχυρότερο χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ & του ίδιου».

 

 

Handelsblatt: H Moody΄s αναβαθμίζει την Ελλάδα και ξαναβλέπει πιο αισιόδοξα την πιστοληπτική της ικανότητα

«Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody΄s αναβαθμίζει την Ελλάδα και ξαναβλέπει πιο αισιόδοξα την πιστοληπτική της ικανότητα», γράφει η έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Οι λόγος της αναβάθμισης είναι οι αχτίδες φωτός στην αγορά εργασίας, η ανακάμπτουσα οικονομία και η θετική εξέλιξη του χρέους. Επιπλέον συνέβαλαν και οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της χώρας.

Την προοπτική η Moody΄s την μετέβαλε από «θετική» σε «σταθερή» που ήταν πριν, κάτι που σημαίνει ότι ο οίκος αξιολόγησης δεν βλέπει κάποια μεταβολή στο άμεσο μέλλον. Η αξιολόγηση έχει σημασία», τονίζει η Handelsblatt, «διότι επηρεάζει τον τόκο τον οποίο πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα όταν δανείζεται. Όσο καλύτερη η αξιολόγηση τόσο μικρότερο είναι το επιτόκιο», όπως γράφει.

Αλέξης Χαρίτσης: Στις πόσες διαψεύσεις καίγεται τελικά η ΝΔ;

«Η Moody's δεν έλαβε υπόψη της την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης και προχώρησε σε αναβάθμιση - έκπληξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2 βαθμίδες!», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, και προσθέτει: «Αλήθεια, στις πόσες διαψεύσεις καίγεται τελικά η ΝΔ;».

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ