Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Παπαχελάς: Η κατάσταση με την Τουρκία είναι τόσο κρίσιμη ώστε σε κανονική χώρα θα κάθονταν καθημερινά πρωθυπουργός, υπουργοί, αρχηγοί, διοικητής της ΕΥΠ...

Οι Τούρκοι παίζουν με τα νεύρα μας. Δεν έχουμε κανένα λόγο να παρασυρθούμε, εκτός εάν θέλουμε να εμπλακούμε σε κάποια περιπέτεια.

Αυτό που συμβαίνει αυτή την περίοδο είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν μπει σε μια περίοδο πρωτοφανούς και συνεχούς εγρήγορσης, η οποία έχει ήδη διαρκέσει πολύ.

Πέρα από το όποιο κόστος, η αδιάκοπη ένταση και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μπορούν εύκολα να οδηγήσουν είτε σε ατύχημα είτε στο να «τσιμπήσουμε» σε κάποιο τουρκικό δόλωμα.

* Του Αλέξη Παπαχελά στην Καθημερινή

Το πιο σημαντικό, όπως έδειξε η εμπειρία των Ιμίων, είναι να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε. Με άλλα λόγια:

– Να δίνονται σαφή και μη αντικρουόμενα μηνύματα στην απέναντι πλευρά. Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει πως μερικές από τις μεγαλύτερες τραγωδίες προκλήθηκαν από κακή ή θολή επικοινωνία.

– Να βρίσκονται όλοι οι βασικοί χειριστές, από τον πρωθυπουργό έως τον κάθε αρχηγό, στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος. Η υπόθεση των Ιμίων απέδειξε ότι όταν ένας ή περισσότεροι βασικοί χειριστές έχουν δική τους ατζέντα, η «στραβή» δεν θα αργήσει να γίνει. Οταν ο έχων την τελική ευθύνη διαπιστώνει δυσλειτουργίες, η κακοφωνία ασφαλώς και δεν μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα με ένα κλασικό «βρείτε τα». Στον ευαίσθητο τομέα της ασφάλειας υπάρχουν καθαρές, ξεκάθαρες εντολές και συνεννοήσεις. Το «βρείτε τα» είναι για κομματικές συνάξεις.

– Να είναι σαφές ποιος θα δώσει την εντολή για κλιμάκωση ή αποκλιμάκωση, σε πραγματικό χρόνο, όταν συμβεί κάτι σοβαρό. Εδώ δεν υπάρχει περιθώριο για παρεξηγήσεις ή ασάφειες. Ενα λεπτό, μία απόφαση που μοιάζει εντελώς ασήμαντη μπορεί να αποβεί μοιραία. Και αυτό το μάθαμε (υποτίθεται) από τα Ιμια.

– Να ενημερώνεται ειλικρινά αλλά χωρίς υπερβολές η κοινή γνώμη για τα πραγματικά περιστατικά, στον βαθμό που είναι εφικτό. Κρίσιμος είναι εδώ ο –υπεύθυνος– ρόλος των μέσων ενημέρωσης.

– Να καθίστανται πλήρως ενήμεροι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, έτσι ώστε να έχουν την όλη εικόνα.

Εχουμε εισέλθει σε μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο. Παραδοσιακά πάσχουμε στη συστηματοποίηση και τη θεσμική αντιμετώπιση κρίσεων. Σε μια κανονική χώρα θα κάθονταν σχεδόν καθημερινά γύρω από ένα τραπέζι ο πρωθυπουργός, οι αρμόδιοι υπουργοί, οι αρχηγοί και ο διοικητής της ΕΥΠ για να μελετούν τις εξελίξεις και να χαράζουν γραμμή. Εχει, νομίζω, έλθει η ώρα να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα των περιστάσεων και να αφήσουμε τη χαλαρότητα για τα πολιτικά και τα δευτερεύοντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ