Αθώος ο αναρχικός Τάσος Θεοφίλου : Είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια για την ληστεία της Πάρου

Αθώος κρίθηκε ύστερα από απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο Τάσος Θεοφίλου που ειχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 25 χρόνια  κάθειρξη για τη ληστεία στην Πάρο τον Αύγουστο του 2012.

Μάλιστα η πρόεδρος προτού ανακοινώσει το αποτέλεσμα είπε :«Δεν θέλω φασαρία όποιο και να είναι το αποτέλεσμα»
Στη συνέχεια το δικαστήριο διέκοψε και θα επιστρέψει για να γίνει συζήτηση για τα κατασχεθέντα αντικείμενα του Θεοφίλου.

 

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο Τάσος Θεοφίλου αθωώθηκε κατά πλειοψηφία (3-2) για το σύνολο των κατηγοριών και συγκεκριμένα για συγκρότηση και ένταξη τρομοκρατικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, κατασκευή - προμήθεια - κατοχή εκρηκτικών υλών, διακεκριμένη κατοχή όπλων και αλλα.

Ένα μέλος του δικαστηρίου είχε την άποψη πως θα πρέπει να κριθεί ένοχος για τις πράξεις της ληστείας, της παράνομης οπλοφορίας, της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος και τη πλαστογραφίας.
 Ένα δεύτερο μέλος υποστήριξε οτι πρέπει να καταδικαστεί για όλα τα αδικήματα που του αποδόθηκαν.

 

Η εισαγγελέας έδρας στην αγόρευσή της πριν από λίγο καιρό είχε ζητήσει την ενοχή του για όλες τις πράξεις εκφράζοντας την απόλυτη πεποίθησή της πως ο Θεοφίλου «υπήρξε μέλος της οργάνωσης "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς" και προχώρησε με άγνωστους -για τη Δικαιοσύνη- συνεργούς στη ληστεία της τράπεζας, με απολογισμό έναν νεκρό».

Ο Τάσος Θεοφίλου κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε ληστεία τράπεζαςστην Πάρο τον Αύγουστο του 2012, στην οποία κατά τη διαφυγή των ληστών δολοφονήθηκε ένας οδηγός ταξί. Ήταν γνωστός στις Αρχές ως αναρχικός και συνελήφθη στην Αθήνα ως ύποπτος.

Προφυλακίστηκε και η δίκη του ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2013. Αν και ουδείς τον αναγνώρισε, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε τελικά ότι ο Τάσος Θεοφίλου ήταν ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και συμμετοχή στη ληστεία και αθώος για ένταξη στην οργάνωση ΣΠΦ.

Ασκήθηκε έφεση κατά της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι είναι αθώος, με τον εισαγγελέα να ασκεί και αυτός έφεση, πιθανότατα διότι έκρινε «επιεική» την απόφαση.

Ως αποδεικτικό στοιχείο ενοχής του ήταν βασικά ένα καπέλο με δικό του DNA, το οποίο όμως δεν υπήρχε στα αρχικά ευρήματα της ληστείας.

Η δήλωση των συνηγόρων του Τ. Θεοφίλου

«Η σημερινή πανηγυρική αθώωση του Τάσου Θεοφίλου από το Α΄ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αποτελεί θριαμβευτική νίκη μέσα σε μία γκρίζα πολιτική συγκυρία που απαλλάσσει συστηματικά τους κατασταλτικούς μηχανισμούς από  κάθε αναστολή να αυθαιρετούν και να στήνουν  σκευωρίες. Ταυτόχρονα είναι μία ιστορική νίκη του νομικού πολιτισμού, που κατακτήθηκε με αιώνες λαϊκών αγώνων και όχι από την καλοσύνη οποιασδήποτε εξουσίας, διότι  απέτρεψε την επιδιωκόμενη μετατροπή του ποινικού  δικαίου από δίκαιο αποδείξεων σε δίκαιο ενδείξεων και κυρίως «δίκαιο» υποδείξεων. Αξίζουν συγχαρητήρια στα μέλη της πλειοψηφίας του δικαστηρίου διότι αντιστάθηκαν στις πιέσεις των μηχανισμών, που δεν σταμάτησαν ούτε την τελευταία στιγμή, και απέδειξαν ότι υπάρχουν ακόμα δικαστές που δεν ασκούν απλά εξουσία, αλλά απονέμουν δικαιοσύνη και σαν τέτοιες θα μείνουν στην ιστορία.
Θερμούς χαιρετισμούς στο αγωνιζόμενο κίνημα, που μαζί με τους συνηγόρους υπεράσπισης δώσαμε μέσα και έξω από τα δικαστήρια τη μάχη για να σπάσει το φράγμα της σιωπής και να απλωθεί με επιτυχία το κύμα συμπαράστασης, πολύ ευρύτερα από τα όρια του αναρχικού χώρου και να νικήσει τους μηχανισμούς.
Μετά από πέντε χρόνια άδικης φυλάκισης ο Τάσος βγαίνει σήμερα. Με το βλέμμα σε κάθε διωκόμενο αγωνιστή, ο αγώνας συνεχίζεται»

Οι συνήγοροι υπεράσπισης Κώστας Παπαδάκης, Άννυ Παπαρούσσου και Σπύρος Φυτράκης.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ