Πρώτο Debate με 5 για την προεδρία της Γαλλίας: Ο Μάκρον... μακράν ο νικητής με τον αριστερό Μέλανσον δεύτερο

Το  29% των τηλεθεατών βρήκαν πιο πειστικό τον Μακρόν, το 20% τον Μελανσόν, ενώ οι Φιγιόν και Λεπέν έρχονται στην τρίτη θέση και ο Αμόν τελευταίος, όπως κατέδειξε δημοσκόπηση που διεξήχθη διαδικτυακά από την εταιρεία Elabe.

Ο "νεαρός"κέρδισε τις  εντυπώσεις στο πρώτο ντιμπέτιτ ανάμεσα στους πέντε κυριότερους υποψήφιους για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Εμανουέλ Μακρόν φάνηκε ότι ηταν ο καλύτερος  χθες στο πρώτο debate γιά την Προεδρία της Γαλλίας. 

 

Στο ίδια πάνελ   η ακροδεξιά αρχηγός του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν και ο αντίπαλός του στην αριστερά, ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν.

Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι, ο ανεξάρτητος κεντρώος Μακρόν και η ακροδεξιά Λεπέν αντάλλαξαν βέλη για την μετανάστευση και την Ευρώπη στο μαραθώνιο αυτό ντιμπέιτ που διήρκεσε σχεδόν 3,5 ώρες χωρίς ωστόσο, όπως επισημαίνει το Reuters, να υπάρξουν νοκ άουτ χτυπήματα από κανέναν εκ των υποψηφίων.

 

Όπως σχολιάζει ο συντάκτης του BBC, κανένας από τους υποψηφίους δεν ήταν απογοητευτικός, όλοι υποστήριξαν τα επιχειρήματά τους. Ο Μακρόν σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις επιτέθηκε στην Λεπέν με χαμηλούς τόνους αλλά ισχυρά επιχειρήματα, ενώ εκείνη εμφανίστηκε λιγότερο καλή.

 

Υποτονικός ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Φιγιόν, ο οποίος ναι μεν είχε τον αέρα του προέδρου αλλά κάποιες στιγμές έδειχνε αποκομμένος από τη συζήτηση.

 

Εκτός από τον Μακρόν, κατά το BBC, ο δεύτερος νικητής ήταν ο Μελανσόν, του οποίου η οξυδέρκεια και η δεινή ρητορική προκάλεσε την προσοχή των τηλεθεατών. Όσο για τον Αμόν, ο σχολιαστής του βρετανικού δικτύου λέει ότι επισκιάστηκε αρκετές φορές.

 

Δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Μακρόν, ο οποίος ήταν ποτέ υποψήφιος για δημόσιο αξίωμα μέχρι σήμερα, φάνηκε πιο πειστικός από τους πέντε διεκδικητές της προεδρίας.

«Απογοητεύετε τους ψηφοφόρους διαστρεβλώνοντας την αλήθεια», είπε ο Μακρόν απευθυνόμενος στην Λεπέν όταν εκείνη μίλησε για την άνοδο του ριζοσπαστικού ισλάμ στη Γαλλία και ζήτησε να δοθεί τέλος στην πολυπολιτισμικότητα. Ο Μακρόν την κατηγόρησε ότι κάνει εχθρούς τους μουσουλμάνους της Γαλλίας. Μακρόν και Λεπέν συγκρούστηκαν και για το «μπουρκίνι», το μαγιό που καλύπτει ολόκληρο το σώμα, το οποίο φορούν πολλές μουσουλμάνες και το οποίο υποστηρίζει ο Μακρόν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ