Μπάμπης Παπαδημητρίου: Αντι γιά ένα «μπράβο» στις επιχειρήσεις που πληρώνουν εκδικείται με μανία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για τον οποίο οφείλω να δεχθώ ότι αυτοκυριαρχείται και επιδιώκει να απαντά στον πυρήνα των δημοσιογραφικών ερωτήσεων, είπε, προχθές, ότι «η φορολογική ύλη αυξάνεται με την πάταξη της φοροδιαφυγής».

 Βιάζεται! Είναι βεβαίως ορθό ότι η υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού χρήματος βοήθησε τις επιχειρήσεις να είναι πιο συνεπείς. Πολλές μικρές επιχειρήσεις, όταν ερχόταν η ώρα να πληρώσουν τον φόρο, γιατί έτσι το βλέπουν, αν και πρόκειται για τον ΦΠΑ που εισέπραξαν, δεν είχαν τα χρήματα για να το κάνουν, αφού τα είχαν χρησιμοποιήσει σε άλλες υποχρεώσεις.

 

Γράφει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου στην kathimerini.gr

 

Την εποχή του εύκολου χρήματος οι τράπεζες έκλειναν την τρύπα. Οταν, μετά το 2008 σταδιακά, χάθηκε η διευκόλυνση, οι επιχειρήσεις σταμάτησαν να πληρώνουν. Οι κυβερνήσεις καθυστέρησαν απελπιστικά να ακυρώσουν τις ευκαιρίες αυτές και πάμπολλες μικρές επιχειρήσεις άρχισαν να χρωστούν συνεχώς περισσότερα.

 

Το αποτέλεσμα αυτής της πολυετούς ασυνάρτητης χαλαρότητας ήταν να αυξηθεί υπέρμετρα η αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων, ενώ την ίδια στιγμή ο έλεγχος της εφορίας έγινε αυστηρότερος.

 

Η κατάσταση χειροτέρευσε και με τις απανωτές διευκολύνσεις και ρυθμίσεις, όπως οι εκατό δόσεις του πρώτου ΣΥΡΙΖΑ, που αντί να διευκολύνουν, έκαναν ακόμη χειρότερη την κατάσταση.

 

Με αυτή την έννοια, οι ηλεκτρονικές εισπράξεις επιτρέπουν στις επιχειρήσεις μια πολύ καλύτερη διαχείριση της πραγματικής τους ρευστότητας. Από τις ηλεκτρονικές εισπράξεις πληρώνονται άμεσα οι υποχρεώσεις, προς το κράτος, τους εργαζομένους και τους προμηθευτές και ο επιχειρηματίας μπερδεύει λιγότερο το ταμείο με την τσέπη του.

 

Επιπλέον, η κρίση έχει οδηγήσει στο μεγάλο ξεκαθάρισμα της αγοράς. Οι πιο αδύναμοι έκλεισαν, όσοι έχουν μείνει φρόντισαν να αναδιοργανώσουν τις επιχειρήσεις τους ή είναι εκείνοι που ήταν πάντοτε πιο συνεπείς.

 

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση, αντί να βρει τρόπο να πει ένα «μπράβο» στις επιχειρήσεις (ομοίως και στα νοικοκυριά που πληρώνουν στην ώρα τους) κάνει ακριβώς το αντίθετο. Αυξάνει συνεχώς τους φόρους και το κάνει χωρίς μέτρο, με εκδικητική μανία.

 

Η κυβέρνηση της Αριστεράς έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενη κυβέρνηση στο φοροκυνηγητό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μειώνει τη φοροδιαφυγή αλλά μάλλον το αντίθετο. Απλώς εισπράττει καλύτερα τους υπερβολικούς φόρους, επειδή τα νέα συστήματα της Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν ωριμάσει, οι νέες φορολογικές διατάξεις ελέγχου λειτουργούν αποδοτικά και τα νέα μέσα αποκάλυψης του χρηματικού εύρους των φορολογουμένων εφαρμόζονται μετά μανίας από νεοφώτιστους ελεγκτές.

 

Παραμένει, όμως, απαράδεκτο ότι η κυβέρνηση επέβαλε στους πολίτες πέντε φορές βαρύτερη λιτότητα από την πολύ βαριά μνημονιακή συμφωνία του 2015. Αυτός είναι, κατά βάθος, ο κύριος λόγος που γεμίζει το κρατικό ταμείο. Ας μην το ξεχνούν!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ