Κρυμμένος θησαυρός 100 εκατ. ευρώ στα "σκουπίδια" των μπαταριών μολύβδου

Οι μπαταρίες μολύβδου-οξέως δεν είναι οι κοινές μπαταρίες που ανακυκλώνουμε στους ειδικούς κάδους που βρίσκουμε σε πολλά σημεία. 

Πρόκειται για τις μπαταρίες που χρησιμοποιούμε στα αυτοκίνητα, τις μηχανές, τα περονοφόρα οχήματα, τους συναγερμούς στο σπίτι. Και ενώ η χρήση των μπαταριών μολύβδου οξέως είναι ευρύτατη στην καθημερινή ζωή, στη χώρα μας με βάση στοιχεία αρμόδιων φορέων, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε σχέση με την ανακύκλωσή τους: ενώ στην ΕΕ ανακυκλώνεται περίπου το 95% των μπαταριών μολύβδου οξέως, στην Ελλάδα η ανακύκλωση περιορίζεται σε ένα πενιχρό ποσοστό της τάξης του 51%.

 

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Η μη ορθή ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου οξέως (λάθος αποθήκευση, μεταφορά των μπαταριών σε μη ειδικούς κάδους κλπ) μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ρύπανσης. Χαρακτηριστικά μία μπαταρία μολύβδου οξέως εάν απορριφθεί στο περιβάλλον μπορεί να μολύνει 1500 λίτρα νερού, δηλαδή 2 μπαταρίες αρκούν να καταστρέψουν το νερό που θα πιει μια τετραμελής οικογένεια σε ένα χρόνο.

Τις χαμηλές επιδόσεις της χώρας μας στην ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου οξέως, φιλοδοξεί να ανατρέψει η περιβαλλοντική πρωτοβουλία Green Mission, η οποία αποτελεί μια ιδιωτική πρωτοβουλία της Sunlight Recycling του ομίλου Olympia συμφερόντων Πάνου Γερμανού.

 

Η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό και τον επιχειρηματικό κόσμο σχετικά με την ορθή ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου οξέως.  Το Green Mission συσπειρώνει γύρω του θεσμικούς φορείς  και υλοποιείται  με την υποστήριξη 30 εταιρειών από τους κλάδους του εμπορίου, της βιομηχανίας, της ενέργειας κλπ. 

Στους στόχους της περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας Green Mission, που αποτελεί μία πρωτοβουλία της Sunlight Recycling, περιλαμβάνονται:

- η συμβολή στη βελτίωση των επιδόσεων της χώρας αναφορικά με τους δείκτες συλλογής των παλαιών μπαταριών μολύβδου-οξέως
- η ενημέρωση και η αφύπνιση του κοινού και των εταιρειών για τα οφέλη της τήρησης των ορθών διαδικασιών ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου – οξέως.

Οι δράσεις του προγράμματος έχουν ήδη ξεκινήσει και  είναι οι εξής: για την πρώτη διετία 2016-2017, η πρωτοβουλία του Green Mission στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση 14.000 Ελληνικών επιχειρήσεων που παράγουν ή/και διαχειρίζονται σημαντικές ποσότητες βιομηχανικών αποβλήτων. Ήδη, 30 μεγάλες επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους συμμετέχουν στο Green Mission.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε το www.greenmission.gr με βασική επιδίωξη να αποτελέσει μία αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης για τα προβλήματα που απασχολούν το χώρο της ανακύκλωσης των μπαταριών μολύβδου – οξέως.  Ιδιώτες και εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν συμβουλές σχετικά με την ορθή ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου οξέως, πληροφορίες για τη νομοθεσία κλπ.

Δυναμικό θα είναι και το 2018 κατά το οποίο αναμένεται η επέκταση της καμπάνιας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στους Δήμους της Ελλάδας με στόχο τη δημιουργία Πράσινων Σημείων Εναπόθεσης των χρησιμοποιημένων μπαταριών μολύβδου-οξέως. 

Ολοένα και περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στους στόχους του Green Mission. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ενδεικτικά:  ABB, ACE ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΙΣΧΥΟΣ, ALTER EGO, ENGIE , IDE INTRACOM, ISOMAT , IT SPARKLES , KION ARCHITECTS, NOVA, PUBLIC, RAYCAP, SIDENOR, SYMETAL, TERRA NOVA, TOYOTA MATERIAL HANDLING, ΑΕΙΦΟΡΟΣ, ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ , ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, ΓΙΩΤΗΣ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΔΕΛΤΑ ΕΛΒΑΛ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑ , ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΗΡΩΝ, ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΤΥΡΑΣ, Υ.Π.Α. , ΧΑΛΚΟΡ.  

Οφέλη

Κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας, ο κ. Σ. Κόπολας, Γενικός Διευθυντής της Sunlight Recycling, τόνισε ότι ο όμιλος επένδυσε και έχει το πιο σύγχρονο εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών στον κόσμο, καθώς και ότι η σύγχρονη μονάδα που λειτουργεί με όρους κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης. "Ως μια εταιρεία που έχει επιβεβαιώσει στην πράξη τα οφέλη της τήρησης ορθών διαδικασιών ανακύκλωσης, τόσο σε επιχειρηματικό επίπεδο όσο και σε περιβαλλοντικό, φιλοδοξούμε στην ευαισθητοποίηση και στη διάδοση της φιλοσοφίας μας σε όσο πιο πολύ κόσμο γίνεται.

 

Με έλεγχο της πορείας του αποβλήτου συσσωρευτών από το πρωτογενές σημείο έως και την τελική ανακύκλωση, καθώς και με την επιλογή των κορυφαίων περιβαλλοντικών τεχνολογιών που ήδη προσφέρει η Sunlight Recycling, εγγυόμαστε τη σχεδόν μηδενική επιβάρυνσή του περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα, με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, σωστά ανακυκλωμένα προϊόντα καθαρού μολύβδου και κραμάτων διοχετεύονται ξανά στην αγορά, σύμφωνα με  τις αρχές της κυκλικής οικονομίας" σημείωσε ο κ. Κόπολας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΠΑΝ, Παναγιώτης Σκιαδάς, χαρακτήρισε την ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου οξέως ως χαρακτηριστικό παράδειγμα κυκλικής οικονομίας, που βοηθά μια σημαντική πρώτη ύλη να παραμένει στην Ελλάδα και να παράγονται προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. "Η ανακύκλωση δεν αποτελεί πανάκεια για τη διαχείριση αποβλήτων. Η αξιοποίηση των αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας είναι ο στόχος, αλλά δεν πρέπει να γίνεται χωρίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Είναι απαραίτητο στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο να προστεθούν άμεσα και περιβαλλοντικά κριτήρια που να διασφαλίζουν την ορθή ανακύκλωση" πρόσθεσε ο κ. Σκιαδάς.
 
Η εκπρόσωπος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., κ.  Μαίρη Νικολάου
χαιρέτισε την πρωτοβουλία τονίζοντας ότι η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ στο πλαίσιο του ρόλου και της εταιρικής ευθύνης της θα είναι συνεργάτης του Green Mission. "Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία Green Mission της Sunlight Recycling και σαφώς δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συμμετέχουμε ενεργά σε αυτήν, με τη πεποίθηση ότι η ορθή περιβαλλοντικά ανακύκλωση είναι ευθύνη των βιομηχανιών" ανέφερε σχετικά.

Ο κ. Κωσταντινόπουλος, ειδικός εμπειρογνώμονας αξιολογήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα εναρμόνισης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, σημείωσε ότι θα πρέπει να απαντήσουμε πλέον τι είδους ανάπτυξη θέλουμε, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη που δημιουργεί θέσεις εργασίας και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και αυτό είναι το παράδειγμα της Sunlight. "Η πρωτοβουλία Green Mission, έρχεται να αναδείξει τη σημασία της εμπέδωσης της περιβαλλοντικά ορθής διαχείρισης των αποβλήτων  μπαταριών από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η οποία είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει καταλυτικά ως μοχλός ανάπτυξης και κινητοποίησης της κυκλικής οικονομίας σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα" τόνισε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Όλες οι εταιρείες μέλη του Green Mission με  κοινές αξίες την συνέπεια, τον σεβασμό και την επιχειρηματικότητα μέσα από την κυκλική οικονομία, δεσμεύονται για την ορθή διαχείριση και ανακύκλωση του αποβλήτου μπαταριών μολύβδου οξέως.

Αξίζει να τονιστεί ότι από το 2014 και στο πλαίσιο μιας μεγάλης επένδυσης ύψους 31 εκατ. ευρώ, η Sunlight Recycling δραστηριοποιείται στην περιοχή της Κομοτηνής ως η πιο σύγχρονη -τεχνολογικά και περιβαλλοντικά- μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου στην Ευρώπη.

 

Μέσω της ανακύκλωσης, όπως τονίστηκε σχετικά, ο όμιλος Sunlight καλύπτει περίπου το 50% των αναγκών του σε πρώτες ύλες, ενώ για το 2017 αναμένεται το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 55%. Συγκεκριμένα το εργοστάσιο της Sunlight Recycling παρήγαγε το 2016 15 με 16 χιλιάδες τόνους ενώ το 2017 προσβλέπει να φτάσει στους 20 χιλιάδες τόνους. Αξίζει να αναφερθεί ότι το εργοστάσιο δουλεύει σε πλήρη δυναμικότητα και για να αυξηθεί η παραγωγή θα γίνουν κάποιες προσαρμογές στην παραγωγική διαδικασία.

Σύμφωνα τέλος με τις εκτιμήσεις της Sunlight Recycling εφόσον ενισχυθεί η ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου οξέως και η χώρα μας φτάσει στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου τότε μπορεί να δημιουργηθεί μια αγορά με εκτιμώμενο τζίρο της τάξης των 70 έως και 100 εκατ. ευρώ, με υψηλή προστιθέμενη αξία για την οικονομία της χώρας.

 

Το σοβαρότερο πρόβλημα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι ότι υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι της συγκεκριμένης αγοράς που δεν καταγράφεται επισήμως. Η "μαύρη" οικονομία στον τομέα της ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου οξέως, συνιστά ένα σοβαρό πρόβλημα και υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αλλά και να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τους παρανομούντες, τονίζουν οι αρμόδιοι. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ