Τυρί για τοστ: Ποιο να διαλέξω; Από edam & gouda εως κασέρι και γραβιέρα

Όλο και περισσότερα τυριά σε φέτες για τοστ και σάντουιτς εμφανίζονται στα ψυγεία. Από edam και gouda μέχρι γραβιέρα και κασέρι, όλα έχουν το κοινό τους...

Με το ξεκίνημα των σχολείων, τα τοστάκια μπήκαν στο καθημερινό μας πρόγραμμα, είτε ως ένα γρήγορο και χορταστικό πρωινό ή βραδινό σνακ στο σπίτι, είτε ως κολατσιό που θα βάλουμε στην τσάντα στο σχολείο ή το γραφείο. Το τυρί σε φέτες, όμως, δεν είναι μόνο για σάντουιτς ή τοστ. Είναι μια πρακτική λύση ακόμα και για  να ξεγελάσουμε την πείνα μας, με απλές παρασκευές. Μπορεί, για παράδειγμα, να νοστιμέψει μια ομελέτα, να λιώσει ωραία πάνω από ένα μπιφτέκι, να καλύψει την επιφάνεια μιας σπιτικής πίτσας (με ελάχιστο ψήσιμο, πάντα).

Τελευταία, οι επιλογές έχουν αυξηθεί και επεκταθεί σε περισσότερα είδη τυριών, κι έτσι είπαμε να τα βάλουμε στο τραπέζι, να τα δοκιμάσουμε και να τα αξιολογήσουμε. Επιλέξαμε συσκευασμένα τυριά σε φέτες, που βρίσκουμε στα περισσότερα σούπερ μάρκετ, εξαιρώντας εκείνα με τα χαμηλά λιπαρά. Μην περιμένετε, βέβαια, σε αυτά τα τυριά να βρείτε τη γεύση ενός "κεφαλιού" από το οποιοδήποτε είδος. Απλά, αν τα χρησιμοποιείτε για ευκολία, εδώ ίσως να βρείτε το δικό σας, γράφει το Αθηνόραμα.
(Η παρουσίαση γίνεται κατά αλφαβητική σειρά, με βάση το όνομα της εταιρείας).

Havarti (Arla)

Τυρί havarti ωρίμανσης από αγελαδινό γάλα. Δανέζικη συνταγή, προϊόν Δανίας. Ελάχιστα λιπαρά επί ξηρού: 45%.
Στη μύτη βγάζει ωραίο άρωμα γάλακτος, έχει σχετικά μαλακή υφή και νόστιμη, χαρακτηριστική γεύση που το ξεχωρίζει. Ισορροπία στο αλάτι και ωραία επίγευση.
Καλό

Special toast (Leerdamer)

Ημίσκληρο τυρί μακράς ωρίμανσης από αγελαδινό γάλα. Ελάχιστα λιπαρά επί ξηρού: 48%. Παράγεται στην Ολλανδία και συσκευάζεται στο Βέλγιο.
Τυρί μαλακό με τρύπες, που παραπέμπει κάπως σε edam. Νόστιμο, με βουτυράτη υφή, πλούσιο στόμα και με  επίγευση που διαρκεί.
Καλό

Cheddar (LYE Cross Farm)

Τυρί cheddar από παστεριωμένο γάλα αγελάδος. Προϊόν Αγγλίας. Ελάχιστα λιπαρά επί ξηρού: 48%.
Ευχάριστα αρώματα γάλακτος, χαρακτηριστική αν και σχετικά ήπια γεύση cheddar. Τυρί που ξεφεύγει από τις συνηθισμένες flat γεύσεις των τυποποιημένων.
Καλό

Gouda (Nounou)

Ημίσκληρο τυρί gouda από φρέσκο, παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Ελάχιστα λιπαρά επί ξηρού: 50,3%. Παράγεται και συσκευάζεται στην Ολλανδία.
Κλασική γεύση γκούντα, με πλούσιο στόμα και έντονες νότες γάλακτος. 
Ενδιαφέρον

 

Εκλεκτό (Nounou)

Ημίσκληρο τυρί από αγελαδινό και αιγοπρόβειο ελληνικό γάλα, τουλάχιστον 4 μηνών ωρίμανσης από επιλεγμένα τυροκομεία. Ελάχιστα λιπαρά επί ξηρού: 40%. 
Ήπια αρώματα, γεύση που παραπέμπει σε κασέρι, ελαφρώς υποτονισμένη αλμύρα.
Ενδιαφέρον 

Λεβέτι (Βίγλα Ολύμπου)

Παραδοσιακό κασέρι Π.Ο.Π. από ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα  Ελάχιστα λιπαρά επί ξηρού: 40%.
Αρώματα βοτάνων και γάλακτος σε ένα φίνο τυρί με τη σύνθετη γεύση ενός πραγματικού κασεριού. Καλή επίγευση.
Καλό

Μακεδονικό (Μεβγάλ)

Ημίσκληρο τυρί από αγελαδινό γάλα. Ελάχιστα λιπαρά επί ξηρού: 40%.
Το χαρακτηρίζουν ουδέτερα αρώματα και γεύση, έχει ήπιο αλάτισμα και βγάζει κάποιες γλυκές νότες.
Ενδιαφέρον

Χωριό, γραβιέρα ώριμη (Μινέρβα)

Τυρί που παράγεται από 100% ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα, 7μηνης ωρίμανσης. Ελάχιστα λιπαρά επί ξηρού: 40%.
Ευχάριστα αρώματα γάλακτος, καλή υφή γραβιέρας, αρκετά πλούσια, βουτυράτη γεύση, ελαφρώς αλμυρή και λίγο πικάντικη. Ωραία επίγευση που μένει. Ένα τυρί που ξεφεύγει από τις συνηθισμένες γεύσεις των τυποποιημένων.
Καλό

Χωριό, βιολογικό (Μινέρβα)

Ημίσκληρο τυρί από 100% βιολογικό γάλα αγελάδος Ολλανδίας. Ελάχιστα λιπαρά επί ξηρού: 48%
Στη μύτη ωραίο άρωμα γάλακτος, ήπια γεύση, ευχάριστη υφή και ενδιαφέρουσα επίγευση. 
Ενδιαφέρον

Xωριάτικο (Όλυμπος)

Ημίσκληρο τυρί από αγελαδινό γάλα. Ελάχιστα λιπαρά επί ξηρού: 40%.
Ωραία υφή και γνήσια γεύση τυριού με ισορροπημένο αλάτισμα και σχετικά καλή επίγευση. 
Ενδιαφέρον

Edam Adoro (Όπτιμα)

Ημίσκληρο τυρί από αγελαδινό γάλα, που παρασκευάζεται στη Γερμανία. Ελάχιστα λιπαρά επί ξηρού: 40%.
Τυπική γεύση ένταμ, με έντονα αρώματα γάλακτος, γλυκές νότες και καλή υφή.
Ενδιαφέρον

 

Gouda Adoro (Όπτιμα)

Ημίσκληρο τυρί από αγελαδινό γάλα, που παρασκευάζεται στη Γερμανία. Ελάχιστα λιπαρά επί ξηρού: 40%.
Χαρακτηριστικά αρώματα gouda, λεπτή γεύση και καλή υφή. Ισορροπισμένο αλάτισμα.
Ενδιαφέρον

Ήπειρος οικογενειακό (Όπτιμα)

Ημίσκληρο τυρί από αγελαδινό, πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Ελάχιστα λιπαρά επί ξηρού: 45%
Ενδιαφέρον τυρί με καλή ένταση και σύνθετη γεύση, που παραπέμπει σε κασέρι.
Ενδιαφέρον

Gouda (Φάγε)

Ημίσκληρο τυρί από γάλα αγελάδος. Ελάχιστα λιπαρά επί ξηρού: 48%. Προϊόν Αυστρίας, που συσκευάζεται στα Τρίκαλα. 
Χρακτηριστικά αρώματα γάλακτος, μαλακή υφή με τα χαρακτηριστικά του gouda αρκετά ήπια. Πλούσιο στόμα με γλυκές νότες.
Καλό

Τρικαλινό (Φάγε)

Ημίσκληρο τυρί ωρίμανσης 4 μηνών από γάλα αγελάδος. Ελάχιστα λιπαρά επί ξηρού: 41%.
Τυρί με ουδέτερα αρώματα και ήπια γεύση. Ευχάριστη, ημίσκληρη υφή, προσεγμένο αλάτισμα.
Ενδιαφέρον

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ