Χιλιάδες Ουζμπέκοι θρηνούν γοερά τον θάνατο του προέδρου Ι. Καρίμοφ (Φωτό)

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του Ουζμπεκιστάν βρέθηκαν στην Τασκένδη για να αποχαιρετήσουν τον επί 25 χρόνια πρόεδρο της χώρας Ισλάμ Καρίμοφ. 

Καθισμένοι στην άκρη των δρόμων δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, καθώς οι στρατιώτες μετέφεραν τη σορό του προέδρου σε αεροπλάνο για να οδηγηθεί στη Σαμαρκάνδη, όπου και θα ταφεί.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ παρέστη στην κηδεία, καθώς και ο πρωθυπουργός του Καζακστάν και ο πρόεδρος του Τατζικιστάν.

«Αν ο πρόεδρός μας ζούσε ακόμη δέκα χρόνια, το Ουζμπεκιστάν θα γινόταν αγνώριστο» δήλωσε ένας πολίτης στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. «Όταν μάθαμε τον θάνατό του, εγώ και όλη η οικογένειά μου, αρχίσαμε να κλαίμε, είναι μεγάλη απώλεια για το Ουζμπεκιστάν, έκανε τη χώρα μας ελεύθερη και αναπτυγμένη», πρόσθεσε.

Ο Καρίμοφ μπόρεσε να παραμείνει πρόεδρος και μετά την ανεξαρτησία της χώρας από την Σοβιετική Ενωση το 1991. Από τότε επενεξελέγη τρεις φορές και το 2015 είχε πάρει 90% των ψήφων, σε μια εκλογική αναμέτρηση που είχε επικριθεί από τους διεθνείς παρατηρητές.

Στο εξής, το ερώτημα της διαδοχής του Ισλάμ Καρίμοφ βρίσκεται σε όλα τα χείλη. Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, ο πρόεδρος της γερουσίας Nigmatilla Iouldache θα πρέπει να αναλάβει μεταβατικός πρόεδρος ως τις προσεχείς εκλογές. Αλλά στην πραγματικότητα, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Chavkat Mirzioïev και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Roustam Azimov θεωρούνται φαβορί για τη θέση.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ