Αποκάλυψη μετά τον σάλο με την αθλήτρια που είχε περίοδο: Μόλις το 2% στην Κίνα βάζει ταμπόν

Η Κινέζα Ολυμπιονίκης της κολύμβησης Fu Yuanhui προκάλεσε ντόρο όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη νίκη της αποκάλυως πως είχε περίοδο.

Γι’ αυτή της την αποκάλυψη μπορεί να επαινέθηκε από τον δυτικό Τύπο, ωστόσο, στην Κίνα το όλο συμβάν δεν προξένησε και τόση εντύπωση. Οι Κινέζοι εμφανίστηκαν μπερδεμένοι, όχι επειδή η αθλήτρια μίλησε ανοιχτά για την περίοδό της, όσο για την ιδιαίτερα εκδηλωτική αντίδραση του Δυτικού Κόσμου απέναντι σε αυτή την είδηση.

Την ίδια στιγμή, το κινεζικό διαδίκτυο αντέδρασε και εστίασε κυρίως στο γεγονός ότι η Fu κολυμπούσε, ενώ είχε περίοδο. Το ερώτημα που εμφανιζόταν σε sites, αλλά και σε κουβέντες ήταν το εξής: «Μπορείς να κολυμπάς, όταν έχεις περίοδο;». Και τα ερωτήματα συνεχίστηκαν από τους χρήστες του Weibo (το Twitter της Κίνας) που ζητούσαννα μάθουν πώς έγινε και η πισίνα δεν … κοκκίνησε, αφού η αθλήτρια αποφάσσισε να κολυμπήσει. 

Όσο αστεία και αν φαίνεται η ερώτηση, είναι απόλυτα λογική για τους κατοίκους της  Κίνας. Οι γυναίκες της χώρας δεν χρησιμοποιούν ταμπόν. Για την ακρίβεια, μόνο ένα 2% του γυναικείου πληθυσμού τα χρησιμοποιεί, τη στιγμή που στην Ευρώπη το ποσοστό γυναικών που τα επιλέγει βρίσκεται στο 70%. Στο Πεκίνο, παρά το ότι τα ταμπόν βρίσκονται στις αγορές από τις αρχές του ’90, οι γυναίκες μπορούν να βρουν μόνο δύο μάρκες, με την μία από αυτές μάλιστα να προσπαθεί να πλασσάρει στην αγορά ένα προϊόν που μοιάζει με...γλυφιτζούρι. Ίσως επειδή η χρήση του ποτέ δεν γνώρισε μέρες δόξας, πολλά σούπερμαρκετ και φαρμακεία, ακόμη και σήμερα δεν έχουν στοκ από το συγκεκριμένο προϊόν. 

Και δεν είναι μόνο η Κίνα. Πολλές γυναίκες, από διάφορες εκτός Ευρώπης χώρες δεν εμπιστεύονται αυτά τα βαμβακερά κατασκευάσματα για εκείνες τις μέρες του μήνα...

Μπορεί να υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης αναφορικά με τα ταμπόν, σε σχέση με τις γυναίκες της Αγγλίας ή της Γαλλίας, αλλά δεν υπάρχει έλλειμμα στη χρηστική αντιμετώπιση προβλημάτων που συνοδεύουν την περίοδο… Και ίσως αυτές οι διαφορές στην κουλτούρα αντιμετώπισης της περιόδου να έκαναν τόσο δημοφιλή τη θαρραλέα αναφορά της Fu, της οποίας η κουβέντα εν τούτοις μοιάζει να έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει από το σπάσιμο ενός ταμπού.  

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ