Summer@ eirinika: Φτιάξτε ακούμια τα παραδοσιακά γλυκά της χαράς από την Σύμη

 Τα ακούμια είναι παραδοσιακό γλυκό της Σύμης, τα φτιάχνουν και τα μοιράζουν σε κάθε ξωκλήσι όταν γιορτάζει, Τα θεωρούν το γλυκό της χαράς, γι’αυτό όταν είχαν κάποιο χαρούμενο γεγονός μέσα στο σπίτι χαρακτηριστικά έλεγαν: «ΕΕ! ακούμε ακούμια». 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι για ύλες τις χρήσεις
250 γρ. ρύζι γλασσέ (το βράζετε να γίνει λαπάς)
1 φλιτζ. τσαγιού ούζο
1 φλιτζ. τσαγιού σπορέλαιο
40 γρ. μαγιά φρέσκια
κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ lt περίπου χλιαρό νερό
2 lt σπορέλαιο για το τηγάνι

Ευχαριστούμε θερμά το gastrotourismos.gr για την παραχώρηση της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε τη μαγιά σε ένα μπολ με ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό να διαλυθεί και προσθέτετε 1 φλιτζάνι αλεύρι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Το αφήνετε μίση ώρα να φουσκώσει, μετά προσθέτετε όλα τα υλικά και το νερό λίγο ώσπου να γίνει μια ζύμη όπως τους λουκουμάδες. Τη ζύμη την πιέζετε πάνω-κάτω με την παλάμη σας. Αφήνετε 1 ώρα να φουσκώσει. Στην επιφάνεια της ζύμης θα σχηματιστούν μικρές φουσκαλίτσες. Όταν οι φουσκαλίτσες αρχίζουν να σκάνε η ζύμη είναι έτοιμη για τηγάνισμα. Βάζετε το λάδι σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά και με ένα κουτάλι που βουτάτε πάντα σε νερό, παίρνετε μία-μία κουταλιάς από τη ζύμη. Τηγανίζετε, μέχρι να ροδίσουν καλά. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζετε τ’ακούμια. Τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν από το λαδί. Σε ένα μπολ βάζετε τα δυο είδη ζάχαρης και την κανέλλα και βουτάτε μέσα τα ακούμια να τυλιχθούν καλά με τη ζάχαρη.

 ΣΗΜ.: Τα έφτιαχναν κι όταν το μωρό έβγαζε το πρώτο του δοντάκι. Τα ακούμια είναι και η βασιλόπιτα της Σύμης, βάζουν μέσα ένα φλουρί και όποιος το βρει είναι ο τυχερός της χρονιάς. Μόνο την Πρωτοχρονιά βάζουν μέλι από πάνω.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ