2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να δουν πια τον Γαλαξία μας στον νυχτερινό ουρανό!

Η υπέροχη εικόνα του φωτεινού Γαλαξία μας στον νυχτερινό ουρανό χάθηκε για τα 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού της Γης.

Αιτία δεν είναι άλλη από την φωτορύπανση, η οποία καλύπτει πλέον το 80% του πλανήτη, όπως διαπιστώνει διεθνής μελέτη που παρουσιάζεται στo Science Advances.

Την τελευταία δεκαετία, η φωτορύπανση αυξάνεται κατά 6% το χρόνο στη Βόρειο Αμερική και την Ευρώπη. Ως περιοχές που επηρεάζονται από το πρόβλημα ορίζονται αυτές στις οποίες ο νυχτερινός ουρανός είναι περίπου 10% φωτεινότερος από το κανονικό.


Η φωτορύπανση καλύπτει πια το 83% του παγκόσμιου πληθυσμού, ποσοστό που εκτινάσσεται στο 99% για τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς. Έτσι, έξι στους δέκα Ευρωπαίους δεν βλέπουν πια τον «Milky Way».

Και αυτό δεν είναι, δυστυχώς, η μόνη επίπτωση. Η φωτορύπανση εμποδίζει τα ζώα να μεταναστεύσουν στις σωστές τοποθεσίες και επηρεάζει τις συνήθειες τους. Αλλά και τις συνήθειες των ανθρώπων, καθώς απορρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι.


 
Η φωτορύπανση είναι απίθανο να αντιμετωπιστεί. Αντίθετα, το πρόβλημα μάλλον θα ενταθεί: Το κιτρινωπό φως από τις λάμπες νατρίου αντικαθίσταται σταδιακά σε λάμπες LED υψηλής απόδοσης, οι οποίοι μειώνουν την κατανάλωση αλλά εκπέμπουν περισσότερο μπλε φως.

Σε αυτά τα μήκη κύματος το φως διαχέεται περισσότερο στην ατμόσφαιρα και κάνει τον ουρανό να φαίνεται ακόμα πιο λαμπρός. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ