Λαγκάρντ: «Το ΔΝΤ συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα καλή τη πίστει»

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα με καλή πίστη» δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg η Κριστίν Λαγκάρντ, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνάντησή της με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Οι στόχοι δεν έχουν αλλάξει» ανέφερε η επικεφαλής του Ταμείου, ερωτηθείσα εάν το Ταμείο είναι πρόθυμο να συμφωνήσει σε πιο επιεικείς δημοσιονομικούς στόχους για την Ελλάδα.
«Οι αριθμοί θα πρέπει να βγαίνουν» απάντησε λακωνικά η κ. Λαγκάρντ.

Συνάντηση με την Μέρκελ
Στη σκιά των αποκαλύψεων WikiLeaks, η επικεφαλής του Ταμείου συναντάται με την κ. Μέρκελ στις 6μμ ώρα Ελλάδος ενώ στις 20:00 αναμένεται να παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
H εν λόγω συνάντηση ήταν προγραμματισμένη πριν από την δημοσιοποίηση των καυτών διαλόγων μεταξύ των στελεχών του Ταμείου και στο «τραπέζι» αναμένεται να τεθεί το ζήτημα των ελληνικών διαπραγματεύσεων.

 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, την πόρτα της καγκελαρίας αναμένεται να περάσει και ο Πολ Τόμσεν, ένας από τους «πρωταγωνιστές» των δημοσιοποιηθέντων διαλόγων.
Η Deutsche Welle μεταδίδει ότι πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δεν θέλησε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για ξεχωριστή συνάντηση του Τόμσεν με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αρκούμενος στο να σχολιάσει ότι «συνομιλητής του Β. Σόιμπλε στο ΔΝΤ είναι η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ».


Το γερμανικό πρακτορείο υπογραμμίζει ότι σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σόιμπλε δεν θα είναι παρών στις συναντήσεις της κ. Μέρκλελ με τους επικεφαλής των πέντε διεθνών οικονομικών οργανισμών στο Βερολίνο, καθώς θα βρίσκεται σε ομιλία στη Βασιλεία.

Η ίδια πηγή ισχυρίστηκε ότι όσον αφορά την Ελλάδα δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα, ενώ παρέπεμψε στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο, όπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις πρώτες μέρες του Μαΐου.

Το Βερολίνο δήλωσε επίσημα χτες ότι αναμένει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος κανονικά και μέχρι το τέλος Απριλίου. Όσον αφορά στις αποκαλύψεις των WikiLeaks, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ δήλωσε ότι «δεν είναι φυσιολογικό να γίνονται υποκλοπές εμπιστευτικών συνομιλιών».

Διευκρίνισε δε, ότι η στάση της Γερμανίας δεν έχει αλλάξει και θεωρεί απαραίτητη την συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Παρόλα αυτά, επανέλαβε την πάγια θέση της Γερμανίας στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν τίθεται προς συζήτηση.

Λαγκάρντ: Οι χώρες με υψηλά ή αυξανόμενα κόστη δανεισμού θα πρέπει να επιδιώξουν περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση


Κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο πανεπιστήμιο του Goethe στην Φρανκφούρτη, η κ. Λαγκάρντ δεν προχώρησε σε δηλώσεις για τις αποκαλύψεις των WikiLeaks το Σαββατοκύριακο ούτε αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και της Ελλάδας για την συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Δήλωσε μόνο ότι οι χώρες με υψηλά ή αυξανόμενα κόστη δανεισμού θα πρέπει να επιδιώξουν περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση.
Μάλιστα, η επικεφαλής του Ταμείου κάλεσε τις παγκόσμιες οικονομίες να κάνουν ό,τι μπορούν για να αυξήσουν την ανάπτυξη, προειδοποιώντας παράλληλα ότι χωρίς αποφασιστική δράση οι κίνδυνοι θα αυξάνονται.

Τόνισε δε, ότι η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει αργή. «Για να είμαι σαφής. Επαγρυπνούμε, δεν είμαστε σε συναγερμό» τόνισε η κ. Λαγκάρντ, και συνέχισε: «Παρόλα αυτά, εάν οι νομοθέτες δεν καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να συνεργαστούν, οι επιπτώσεις για την παγκόσμια εμπιστοσύνη - και την παγκόσμια οικονομία - θα είναι ουσιαστικές».

Βάιντμαν: Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Απαραίτητη χαρακτήρισε την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Γενς Βάιντμαν. Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Φρανκφούρτη, το Ταμείο είναι αναπόσπαστο κομμάτι των προγραμμάτων βοήθειας για τις χώρες της ευρωζώνης. Και αυτό επειδή διαθέτει πλούσια εμπειρία στο σχεδιασμό προγραμμάτων βοήθειας χάρη στην οποία τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ