Αποκάλυψη βόμβα του Reuters: Η Τουρκία ζητάει 20 δισ. ευρώ επιπλέον για να βοηθήσει στο προσφυγικό

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους στην προπαρασκευαστική συνάντηση που είχαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε το βράδυ της Κυριακής, ο Αχμέτ Νταβούτογλου απαίτησε περισσότερα από τα 3 δισ. ευρώ για να βοηθήσει η Τουρκία τους πρόσφυγες από τη Συρία.

Ενδεικτικό είναι πως σύμφωνα με το Reuters η Άγκυρα ζήτησε 20 δισ. ευρώ.

Παράλληλα η Αγκυρα επιδιώκει να εξασφαλίσει ταξίδια για τους χωρίς βίζα στην ΕΕ από τον Ιούνιο για όσους έχουν τουρκική υπηκοότητα, αντί να περιμένουν για μια προγραμματισμένη επανεξέταση του θέματος τον Οκτώβριο.

«Θα γίνει ένα πραγματικό τουρκικό παζάρι. Στην αρχή θα σηκώσουμε τα χέρια μας στον αέρα και θα δείξουμε σοκ για τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Τότε θα προσφέρουμε ένα μικρό, μικρό, μικρό μέρος από αυτά που θέλουν. Τότε θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση», ανέφερε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Αναλυτικά, το Reuters επικαλείται πηγή που αναφέρει ότι ο Νταβούτογλου είπε στη Μέρκελ και στον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, το βράδυ της Κυριακής, στο μυστικό δείπνο που έγινε στην πρεσβεία της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, ότι θέλει άλλα 20 δις προκειμένου να στηρίξει τους πρόσφυγες της Συρίας που βρίσκονται στην Τουρκία.

Σε αντάλλαγμα η Τουρκία δίνει:

  • Θα πάρει πίσω όλους τους μη Σύρους μετανάστες στους οποίους δεν έδωσε άσυλο η Ευρώπη (συν όσους περισυλλέγονται στα δικά της ύδατα)
  • Θα πατάξει πιο αποτελεσματικά τους διακινητές


Τουρκία: Δεν είμαστε εδώ μόνο για το προσφυγικό

Ο Osman Sert, ο εκπρόσωπος του Τούρκου πρωθυπουργού, επιβεβαίωσε, το απόγευμα της Δευτέρας, ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου ήρθε στις Βρυξέλλες με μια νέα πρόταση «για να δώσει τέλος σε αυτή την τραγωδία».

Οταν ρωτήθηκε αν η Τουρκία θέλει περισσότερα χρήματα από την Ευρωπαΐκή Ενωση ώστε να κρατήσει τους πρόσφυγες στις χώρες τους, ο Osman απάντησε:

«Θέλω να το ξεκαθαρίσω, ότι αυτά τα 3 δις δεν είναι για την Τουρκία. Είναι για τους Σύρους στην Τουρκία».

«Εκτός από αυτή την πρόταση, η παρουσία της Τουρκίας εδώ, στη Σύνοδο Κορυφής, δεν συνδέεται αποκλειστικά με το προσφυγικό. Αλλά και με την ένωση Τουρκίας-Ευρώπης και άλλα τοπικά θέματα. Δεν είμαστε εδώ για να μιλήσουμε μόνο για τους πρόσφυγες. Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι ο στόχος της παρουσίας μας εδώ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου πρωθυπουργού.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ